Medalia Transilvania Bike Trails Race, inspirată de un semn al vecinătăților sașilor
Medalia Transilvania Bike Trails Race este inspirată după arhaicul semn al vecinătăților sașilor, informează un comunicat al organizatorilor.
Transilvania Bike Trails Race (TBT Race) este un concurs care va avea loc Sâmbătă, 28 August, cu start și finiș la Saschiz, satul din apropierea localității Viscri și al cărui scop este promovarea rețelei de trasee de bicicletă ce leagă satele săsești din zona Târnava Mare cu Sighișoara si promovarea locurilor, istoriei, naturii, arhitecturii si traditiilor din zona. El este organizat de Clubul Sportiv Nomad Multisport și Fundația Adept Transilvania.
„La fiecare ediție încercăm să facem medaliile, tricourile, trofeele inspirate din istoria si traditia locala si sa aducem din adancul obiceiurilor uitate, elemente demne de stiut de catre participantii TBT Race”, spun organizatorii.
„Anul acesta medalia este un tribut adus modului de comunicare a principalei forme de organizare a sașilor. Această formă de organizare era vecinătatea, o comunitate ai cărei membri își administrau activitățile împreună, își construiau casele-cetate împreună, îi judecau pe cei care au greșit, îi împăcau pe cei certați, aveau grijă de copiii rămași orfani, de văduve, de sistematizarea și organizarea satului așa încât să arate așa de impunător, frumos și organizat așa cum îl puteși întrezări astăzi sau în weekendul TBT Race”, se explică în comunicatul de presă.
Această formă de organizare a ajutat să înfloreasca comunitatea sasilor de-a lungul a opt secole.
„Aceasta forma de comunicare a vecinătății era însemnul (Zichen). Un fel de WhatsApp de astăzi. Un miniblazon de lemn care pleca de la tatăl vecinătății din mână în mână și trecea pe la fiecare membru până afla toată comunitatea și apoi se întorcea la conducător și era depus înapoi în lada vecinătății împreună cu celelalte obiecte (obiecte, carti, bani, documente comune)”, mai explică documentul citat.
„În cinstea acestui obicei arhaic de comunicare, medalia 2021 va fi o interpretare a însemnului vecinătății. Chiar a unui însemn real peste care a trecut timpul și care a fost gasit în Criț și publicat în cartea Ruxandrei Hurezean – „Vecinatăți la sașii din Criț. Rânduieli scrise de la 1615 la 1991”. Pentru cei pasionati, cartea aceasta împreună cu altele despre viata sașilor, o să facem tot posibului sa o puteti gasi si la magazinul si centrul de informare de la baza turnului din Saschiz”, mai precizează organizatorii.
În creația însemnului/medalie au fost adăugate și simbourile fiecarui sat TBT străbătute de participanții la concurs, precum și elementele caracteristice concursului.