Nu rataţi noul număr din Transilvania Reporter: Votul la referendum, un eurobarometru

Sâmbătă și duminică se votează să nu se schimbe nimic. Președintele Consiliului pentru combaterea discriminării arată convingător că impactul juridic al referendumului pentru redefinirea căsătorie este nul; mai multe articole din constituția actuală accentuează „componenta biologică ce a fundamentat concepția legiuitorului constituant în privința căsătoriei, fiind fără îndoială că aceasta a fost privită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie”. Nimic nu se va schimba așadar în privința căsătoriei homosexuale dacă referendumul va fi validat, la fel dacă va fi invalidat. Cel mult o validare ar putea deschide un moment de oportunitate pentru adoptarea unei legi a parteneriatului civil, după cum a promis cândva chiar președintele PSD. Nici nu va fi un capăt de Europă dacă referendumul va trece, destule țări europene au în constituție limitări de gen în sfera familială, iar în numeroase state americane au fost inițiate demersuri pentru reinterzicerea căsătoriilor homosexuale. Nu suntem în pericol să intrăm în aceeași categorie de țară cu Tanzania, cum vrea să ne facă să credem fostul vicepreședinte Joe Biden. În Tanzania, homosexualitatea masculină se pedepsește cu închisoarea pe viață; e drept că cea feminină nu e sancționată. Cei care vor vota o vor face așadar pentru mai nimic. Dacă vor fi consecințe, ele se vor resimți în domeniul politicului și, interesant, Clujul prognoza politică în Cluj anunță schimbări. PSD, PNL și ALDE, partide care au avut înțelegeri preelectorale cu Coaliția pentru Familie și care au votat apoi legea la care face referire întrebarea de pe buletinele de vot, sunt cel mai probabil necâștigătorii acestui referendum. PSD și-a compromis orice legitimitate de stânga și va continua deriva spre populismul conservator, zonă unde va împărți voturile cu PNL și ALDE. Cu sau fără referendum, voturile din acea zonă sunt tot alea. Cine câștigă din mobilizarea de pe rețelele de socializare împotriva referendumului este mișcarea Cioloș-USR, care a reușit să adauge încă o temă de neliniște electorală: RoExitul. Referendumul este astfel mai degrabă un eurobarometru electoral, dimensiunea absenței va fi un indiciu cât ne putem aștepta să crească Dacian Cioloș la votul din mai. Emergența USR-Cioloș ridică probleme la Cluj, poate nu pentru Emil Boc, personal, dar sigur PNL-ului. Mergi la sigur dacă pariezi că în Cluj prezența la urne va fi una dintre cele mai scăzute din țară, cu excepția Secuimii. Locuitorii Clujului sunt în proporție mare deschiși la diversitate, se vede în cifrele de spectatori de la TIFF, sunt autosuficienți, elitiști și cosmopoliți în mai mare măsură decât alți români. Clujeanul e clientul perfect al propagandiștilor boicotului și al temelor de campanie ale USR. De aici întrebarea: ce vor face liderii PNL în zilele votului? Deocamdată Emil Boc și Alin Tișe fug de ea, să vedem dacă vor fugi și de urne. La incertitudinea privind validarea referendumului, Clujul adaugă o necunoscută: va merge Emil Boc la vot? (C.C.)

ANALIZĂ

  • Piaţa imobiliară din Cluj, la apogeu – Preţul chiriilor a luat-o razna

Durerile de cap. Până mai ieri, apucai de pachetul cu nurofen sau antinevralgic dacă erai prins în traficul infernal din oraș, dacă te uitai la portmoneul tot mai subțire și realizai că nu-ți mai ajung banii de la o lună la alta, nici măcar pentru o pâine cumpărată tot la trei zile, sau dacă șeful te făcea incompetent și te amenința cu datul afară în fața celorlalți colegi. Bine, dureri de cap îți pot da multe în Clujul nostru, dar parcă, mai nou ne înspăimântă tot mai tare prețul chiriilor, și, zău, dacă nurofenul sau antinevralgicul au vreun rost aici. (Sandu Mureşan)

DOSAR

  • Referendum pentru cele două Românii

Organizarea referendumului pentru recunoașterea căsătoriei doar între bărbat și femeie așează România printre codașele dreptului omului în Europa. Dacă acest referendum va trece, atunci căsătoria le va fi interzisă prin Constituție persoanelor de același sex, interzicându-li-se un drept, pe care, de fapt, nu îl aveau și nu îl puteau exercita nici până acum. (Dana Domsodi)

  • Familia, pe agenda de luptă dintre grupurile de influenţă politică – interviu cu psihosociologul Petru Iluţ

În contextul aprinselor dezbateri suscitate de chestiunea referendumului pentru modificarea Constituției și redefinirea familiei, am stat de vorbă cu profesorul Petru Iluț, sociolog specializat chiar în domeniul analizei familiei. Subiect de dispută, dar și obiect al multor cercetări, familia ca unitate socială, set de relații și reprezentări se află încă în centrul societății civile și al statului în societatea contemporană. Sociologul Petru Iluț a publicat numeroase studii și cărți despre familie A fost coordonatorul unui volum colectiv despre Dimensiuni ale familiei actuale din România și despre Dragoste, familie și fericire, și autor al cărților Sociopsihologia și antropologia familiei, Valori, atitudini și comportamente sociale. Teme actuale de psihosociologie, Abordarea calitativă a socioumanului, și altele. (Dana Domsodi)

ACTUALITATE

  • După ani şi ani… nodul Gilău e gata!

Nodul rutier de la Gilău care leagă două tronsoane ale Autostrăzii A3 a fost inaugurat vineri, 28 septembrie, după mai mulți ani de așteptare. Cu o lungime de 766 de metri, Nodul Gilău face legătura între tronsoanele autostrăzii A3 Câmpia Turzii – Gilău (52 m) și Gilău – Nădășelu (8,7 km), ceea ce adaugă 9,5 km Autostrăzii A3. La Nădășelu, autostrada se unește cu DN 1F, Cluj-Napoca – Zalău. (Alexandra Enăşoaie)

CULTURĂ

  • Artă în curtea şcolii – Şcoala “Octavian Goga” din Mănăştur, pictată de cinci artişti stradali

Proiectul „Artă în curtea școlii” care s-a numărat printre cele 15 proiecte câștigătoare înscrise în procesul de bugetare participativă desfăşurat în anul 2017 de Primăria Cluj-Napoca, fiind o iniţiativă care propune promovarea şi popularizarea artei stradale, s-a aflat săptămâna aceasta în faza de execuție. Astfel, Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” din cartierul Mănăștur este prima care beneficiază de acest proiect după ce comisia de evaluare și selecție formată în cadrul Primăriei a luat în considerare mai multe școli de pe raza municipiului. (Cristina Beligăr)

STAREA UNIUNII

  • Pe cifre: Nord-Vestul, câştigător de etapă la contractarea prin POR

Cele mai recente date centralizate la nivel național, cu privire la numărul de contracte cu finanțare europeană semnate prin Programul Operațional Regional (POR), plasează regiunea Nord-Vest pe primul loc din țară, în cifre absolute. Cifrele pot fi, însă, înșelătoare, fiindcă regiunile Vest și București-Ilfov aleargă pe alte culoare. (Bogdan Stanciu)

SPORT

  • Explozie întârziată: Patronul CFR-ului l-a dat afară pe Iuliu Mureşan

Cel mai longeviv președinte de club din România a fost concediat! Iuliu Mureșan, omul care se identifică cu istoria recentă a clubului CFR a fost înlăturat din fruntea clubului pe care l-a condus din 2002 încoace. Inițial, vestea părea mai degrabă încă o etapă din ciclul de ”maturizare” în ale fotbalului a noului finanțator Nelu Varga. Însă, în ziua meciului cu Universitatea Craiova Iuliu Mureșan nu s-a mai prezentat la birou. Mai mult, și-ar fi sunat secretara să-i adune lucrurile și să i le trimită acasă. Informația nu a fost confirmată oficial, dar pare că fitilul a ajuns la capăt, iar explozia poate fi doar o chestiune de ore. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu