Polipii colonici – simptomele, prevenția și examinarea acestora

Ce sunt polipii colonici?

Formațiuni tumorale dezvoltate din mucoasa colonică care suferă mutații genetice sub acțiunea unor factori intri sau extrinseci, și care pot avea în timp potențial de malignizare-transformare canceroasă.

De ce apar?

Printre factorii de risc cunoscuți în apariția acestora se numără obezitatea, fumatul, sedentarismul, diabetul zaharat necontrolat, bolile inflamatorii  intestinale -colita ulcerativă și boala Crohn, alimentația bogată în grăsimi, carne roșie, alimente procesate, aport scăzut de fructe și legume proaspete . Nu trebuie să uităm de factorul genetic, în funcție de care se hotărăște vârsta de la care se începe screeningul, în special în polipozele familiale.

Care sunt simptomele?

Fiind la inceput tumorete mici de 3-4 mm sunt complet asimptomatice.

Pe măsură ce cresc în dimensiuni pot sângera, pacientul observă sângele roșu proaspăt în materiile fecale sau scaun negru melenic. În cazul pierderilor sangvine mici, intermitente, vorbim de hemoragii oculte care nu pot fi decelate clinic de către medic sau pacient .

Durerilor abdominale recidivante însoțite  de alternanța între diaree și constipație,  stare de slăbiciune,  fatigabilitate, paloare tegumentară indică creșterea în dimensiuni sau chiar transformarea neoplazică a acestora.

Controlul anual  prin efectuarea  analizelor de laborator indicate de către medic are rol profilatic, de a descoperi și trata polipii colonici la dimensiuni foarte mici.

Prezența unei anemii va ridica suspiciunea  unei pierderi sangvine la nivel digestiv , în urma raționamentului medical bazat pe datele clinice și biologice ale pacientului.

Cât de frecvenți sunt polipii colonici?

Foarte frecvenți. Probabilitatea de a diagnostica un pacient cu polipi colonici crește exponențial cu vârsta; peste 60 de ani o treime  din populație prezintă cel puțin un polip. Un pacient poate avea polipi în diferite regiuni ale colonului chiar de natură histologică și dimensiuni diferite și este posibil să dezvolte alte formațiuni  în timp, de aceea se recomandă urmărirea endoscopică periodică stabilită de medicul gastroenterolog.

Cum pot fi depistați?

Prin programe de screening prin care populația de peste 45- 50 de ani și cei cu antecedente familiale (rude până la gradul II cu neoplasme la nivel digestiv sau polipi colonici) sunt supuși unor teste de depistare a hemoragiilor oculte din scaun și efectuarea de investigații endoscopice.

În România recomandarea este făcută de cele mai multe ori în momentul in care pacientul se prezintă la un consult pentru apariția simptomelor.

Investigația de elecție este colonoscopia totală. Este o examinare invazivă care presupune o pregătire prealabilă de curățare a colonului prin ingerarea soluțiilor purgative, apoi cu ajutorul unui aparat numit colonoscop, care se introduce prin anus până la nivelul ultimilor centimetri ai intestinului subțire( investigație completă) astfel existând posibilitatea de diagnosticare, biopsiere, dar și de extragere a polipilor; aceasta presupune secționarea cu ajutorul unei anse atașată la o sursă de curent electric, provocând astfel o electrocauterizare a polipului și respectiv detașarea acestuia  sau prin simpla biopsie exereză în cazul  dimensiunilor foarte mici. Riscul este  de hemoragie și perforație.

Cât de dureroasă este examinarea?

Examinarea poate fi uneori dureroasă în funcție de pregătirea pacientului, prezența cicatricilor postoperatorii abdominale, vârsta, dar și pragul durerii acestuia. De aceea în urma unui consult la medicul gastroenterolog se decide dacă investigația se va efectua cu sedare superficială sau va fi cooptat în echipă un medic anestezist care poate seda pacientul complet .

Când este indicată o abordare chirurgicală?

În cazul in care polipii sunt foarte mari, peste 3-4 cm sau prezintă caracteristici macroscopice ce indică o leziune neoplazică se recomandă intervenția chirurgicală.

Dacă rezultatul histologic indică o rezecție incompletă, prezența de margini infiltrate cu caracter neoplazic, pacientul va fi redirecționat către colegii chirurgi.

Care este conduita postpolipectomie?

Supravegherea ulterioară a pacienților cu polipi colonici depinde de prezența antecedentelor familiale  numărul, dimensiunea și de histologia polipilor; aceasta poate varia între unu și zece ani. Există cazuri în care polipectomia s-a efectuat parțial, astfel încat repetarea examinării  se recomandă la distanța de 1-2 luni.

Cum pot fi preveniți?

Prin combaterea factorilor de risc pe care nu îi putem invidualiza de cele mai multe ori la fiecare pacient în parte. Nu există în acest moment o metodă standard de prevenire a apariție polipilor colonici, însă dispunem de o armă foarte importantă de prevenire a dezvoltării cancerului colonic prin examinarea și îndepărtarea acestora cât mai precoce, endoscopic.

Dr. Marina Roșu, Medic specialist Gastroenterologie la Polaris Medical

Puteți programa acum un consult la secția Gastroenterologie Polaris Medical, pentru a afla dacă prezentați polipi colonici, la numărul de telefon 0264 933.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu