Cine face primul pas (greșit)?

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Aspirantele la promovarea în Liga 1 au intrat pe turnanta finală a sezonului 2018/2019. Ultimele patru etape ale eșalonului secund propun o luptă acerbă pentru podiumul clasamentului, cu Academica în postura de lider, cu Chindia având cel mai ușor program, cu Universitatea Cluj favorită la locul de baraj și cu Petrolul așteptând o decizie a Comisiei de Etică a FRF, în privința Academicii, pentru a prinde in extremis barajul pentru promovare.

Derbi „academic” la Clinceni
Etapa precedentă a diviziei secunde a lămurit situația în partea superioară a clasamentului. Sportul a smuls un egal la Petroșani, în disputa cu Energeticianul, dar la 8 puncte în urma Universității Cluj (ocupanta locului 3), trupa de la malul lacului Snagov și-a cam anulat șansele la promovare.

Petrolul și Chindia au câștigat la scoruri de maidan (6-0, respectiv 9-1) partidele cu CS Balotești și Dacia Unirea Brăila (echipe deja retrogradate), iar Academica nu a putut să treacă de echipa suporterilor timișoreni (scor 2-2 cu ASU). ”U” s-a impus la scor de neprezentare în fața UTA-ei (3-0), astfel că, meciul de joi, 16 mai, de la Clinceni, dintre echipa locală și Universitatea Cluj ține capul de afiș al finalului de sezon.

Gazdele pornesc cu prima șansă, dar spectrul respingerii dosarului de licențiere pare că a turnat plumb în ghetele academicienilor. „Șepcile roșii” au obținut în ultima vreme victorii concludente, dar jocul este departe de pretențiile unei echipe aspirante la promovare. Dacă vor câștiga la Clinceni alb-negrii se vor apropia la patru puncte de Chindia (noul lider al Ligii 2, după victoria, scor 2-0, la Târgu Jiu).

Programul îi îndreptățește pe universitari să fie siguri de locul 3, ba chiar să nădăjduiască la poziția secundă. Meciurile de pe teren propriu cu Sportul Snagov și Pandurii Târgu Jiu ar trebui să se materializeze în tot atâtea victorii, iar în deplasarea de la Balotești (din penultima etapă) singura întrebare ar trebui să fie legată de scorul cu care „Șepcile roșii” se vor impune.

Chindia pare avantajată de programul finalului de campionat, dar nu are voie să facă niciun pas greșit. Meciurile directe cu ”U”, principala urmăritoare (2-1 la Târgoviște și 1-3 la Cluj) nu avantajează echipa lui Viorel Moldovan, care mai are, totuși, „șanse” matematice de a pierde puncte în deplasarea de la Petroșani. Ba nici „acasă” cu Luceafărul nu ar trebui să le fie tocmai ușor. În sfârșit, a patra aspirantă la promovare, Petrolul, va trebui să se întrebuințeze serios în disputele cu Ripensia, ACS Poli, UTA și Academica.

Situația echipelor care visează la accederea în primul eșalon ar putea fi lămurită săptămâna viitoare când este așteptată o decizie a Comisiei de Etică din cadrul FRF, referitoare la licențierea liderului Academica Clinceni, grupare finanțată de patronul FCSB, Gigi Becali, lucru interzis de regulamentul de desfășurare a campionatului de fotbal al României.

Distribuie:

Postaţi un comentariu