Chirurgi din Europa în congres la Cluj

Conferinţa de presă "Progrese în Uro-Oncologie"
Foto: /Dan Bodea

Peste 40 de medici chirurgi din 14 ţări europene se află în schimb de experienţă la Cluj în cadrul conferinţei Internaţionale “Progrese în Uro-Oncologie”, aflată la a patra ediţie.

Astfel, patru zile, respectiv în perioada 25-28 septembrie 2013, medici din Republica Cehă, Grecia, Turcia, Slovenia, Italia, Anglia, Moldova, Israel, Polonia, Ungaria etc. urmăresc în direct, simultan, intervenţii chirurgicale (robotice, laparoscopice standard, laparoscopice 3D sau prin radiofrecvenţă) transmise din sălile de oparaţie ale Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca şi Institutul European de Oncologie din Milano.

“Conferinţa din acest an se diferenţiază faţă de celelalte ediţii prin faptul că în acelaşi timp în sala de conferinţe se transmit trei operaţii pentru aceeaşi patologie, respectiv cancer de prostată sau cancer de rinichi prin tehnici diferite chirurgie robotică, chirurgie laparoscopică tridimensională şi laparoscopie standard. În acelaşi timp, participanţii din sala de conferinţă au putut pune întrebări chirurgilor”, a declarat prof. dr. Ioan Coman, iniţiatorul conferinţei internaţionale “Progrese în Uro-Ocologie”, în cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri.

Foştii studenţi ai prof. dr. Ioan Coman sunt parte ai proiectului derulat de mentorul clujean. “Această conferinţă este împliniurea unui vis de pe vremea când eram studentul profesorului Coman. Ne-am reîntâlnit după 20 de ani şi am început această colaborare. La început a fost ca un bulgăre de zăpadă care apoi a devenit ca un munte de zăpadă. Prin această conferinţă dăm posibilitatea chirurgilor să-şi împartă cunoştinţele. Este manifestarea ştiinţifică de cea mai bună calitate care se desfăşoară în ţările din estul Europei. Nu este un congres, ci este o conferinţă de lecţii magistrale, fiecare medic îşi aduce contribuţia la aceste lecţii magistrale”, a precizat dr. Victor Matei Deliu, în cadrul întâlnirii cu presa clujeană
 

Postaţi un comentariu