Cât ne costă leacurile pentru bolile Sănătăţii

Marius Tăutu este preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj

Sălăjenii şi românii, în general, ar putea fi nevoiţi să îşi încheie o asigurare medicală complementară dacă vor dori să aibă acces, începând de anul viitor, la toate serviciile medicale de care au nevoie în sistemul public. Este una dintre noutăţile legislative discutate vineri la Oradea de ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii sistemului sanitar din judeţele regiunii de Nord Vest.

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, medicul Marius Tăutu, a prezentat, astăzi, într-o conferinţă de presă, principalele modificări din sistemul sanitar, ce ar urma să intre în vigoare unele de la sfârşitul acestui an, altele de la începutul anului viitor, aşa cum au reieşit ele în urma discuţiilor de la Oradea, unde s-a numărat printre participanţi. Potrivit preşedintelui Casei sălăjene, modificările vizează, în primul rând, creşterea rolului ambulatoriilor de specialitate şi limitarea, în acest fel, a numărului internărilor în spital.

Dr. Tăutu spune că finanţarea sistemului de sănătate va fi verificată de o structură nouă în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Este vorba despre Direcţia de Control, Monitorizare şi Antifraudă, preşedintele Casei precizând că deoacmdatănu ştie care va fi structura acestei direcţii şi nici cum se va reflecta ea în teritoriu.

Cel mai important subiect al discuţiilor a fost reprezentat de pachetul de bază de servicii medicale, care ar putea suferi modificări faţă de forma actuală.

Marius Tăutu a precizat că toate aceste discuţii se vor concretiza prin şase texte legislative, ce vor intra în vigoare, cel mai probabil, la începutul anului viitor. Este vorba despre o lege referitoare la rezidenţiat, una referitoare la salarizarea personalului medical, dar şi o lege care prevede transformarea spitalelor din instituţii publice în regii autonome, societăţi comerciale sau ONG-uri. De asemenea, va fi promovată o nouă lege a malpraxis-ului şi vor fi reglementate reorganizarea Ministerului Sănătăţii şi componenţa pachetului de bază.

Referindu-se la situaţia de la nivelul judeţului, Marius Tăutu a declarat că se poartă discuţii pentru înfiinţarea unor servicii de îngrijiri paleative, care să elimine internările de lungă durată din spitale.

 

Postaţi un comentariu