Marele plan european

La finalul tranziției, minele de cărbune vor deveni o amintire în Europa. În imagine, o operă de artă proletcultistă pe un perete al minei din Aninoasa, Valea Jiului | Foto: Vakarcs Loránd

Comisia Europeană a prezentat marți, 14 ianuarie, planul de investiții pentru aplicarea Pactului Ecologic European (PEE). Uniunea promite generarea unor investiții de cel puțin 1.000 de miliarde de euro (un trilion) pentru ca, în 2050, să devină primul bloc din lume neutru din punct de vedere climatic.

Planul prezentat marți a venit cu o zi înainte ca Parlamentul European să își voteze poziția privind PEE, lansat de Ursula von der Leyen la 11 decembrie 2019, în plenul legislativului european.

Filozofia

Ideea planului de investiții pentru PEE este mobilizarea de fonduri UE directe și crearea unui cadru favorabil, care să faciliteze și stimuleze investițiile publice și private necesare pentru tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic. Astfel, planul se bazează pe trei dimensiuni:

Finanțare: mobilizarea, în următorul deceniu, a unui cuantum de minimum o mie de miliarde de euro reprezentând investiții durabile. Cea mai mare proporție de până acum de cheltuieli din bugetul UE pentru acțiuni climatice și de mediu va face posibilă atragerea de fonduri private, un rol-cheie urmând a fi jucat de Banca Europeană de Investiții.

Facilitare: oferirea de stimulente pentru deblocarea și redirecționarea investițiilor publice și private. UE va furniza investitorilor instrumente și va facilita realizarea de investiții durabile de către autoritățile publice, încurajând „înverzirea” bugetului și achizițiile publice ecologice.

Sprijin practic: Comisia va acorda sprijin autorităților publice și promotorilor proiectelor pentru planificarea, conceperea și executarea de proiecte sustenabile.

Banii

Pentru ajutarea acelor regiuni care vor fi lovite de tranziția spre o economie verde, s-a creat „mecanismul pentru o tranziție justă” care asigură un sprijin țintit de cel puțin 100 de miliarde de euro în perioada 2021-2027. Mecanismul va crea investițiile necesare pentru a ajuta lucrătorii și comunitățile care se bazează pe exploatarea combustibililor fosili (țiței, gaz, cărbune).

Mecanismul pentru o tranziție justă va consta în trei surse principale de finanțare:

Granturi. Un fond pentru o tranziție justă, care va primi fonduri noi din partea UE în cuantum de 7,5 miliarde de euro. Pentru a putea valorifica partea din fond care le revine, statele membre vor trebui, în colaborare cu Comisia, să identifice teritoriile eligibile prin intermediul unor planuri teritoriale specifice privind tranziția justă. În cazul României, este vorba, în primul rând, de Valea Jiului.

Statele membre vor trebui, de asemenea, să se angajeze să aloce, pentru fiecare euro din Fondul pentru o tranziție justă, fonduri din restul finanțărilor europene pe care le au la dispoziție și o contribuție națională. Fondul va furniza în principal granturi regiunilor.

Schemă de investiții. Va fi creată o schemă financiară în cadrul InvestEU (noul nume pentru fostul Plan Juncker), pentru mobilizarea de investiții în cuantum de până la 45 de miliarde de euro. Această schemă va încerca să atragă investiții private, inclusiv în energie și transporturi durabile, care să aducă beneficii regiunilor respective și să ajute economiile acestora să găsească surse noi de creștere.

Împrumuturi. Un mecanism de împrumut pentru sectorul public, în colaborare cu Banca Europeană de Investiții, cu garanții de la bugetul UE, pentru mobilizarea unor investiții de 25-30 de miliarde de euro. Mecanismul va fi folosit pentru împrumuturi acordate sectorului public, de exemplu în sectorul rețelelor de încălzire centralizată și în cel al renovării clădirilor. În martie 2020, Comisia va prezenta o propunere legislativă care să încadreze acest aspect.

PEE este unul dintre pilonii politicilor noii comisii europene, iar vicepreședintele executiv Frans Timmermans, omul doi din comisie, este cel care este responsabil de implementarea lui.

Partea românească

Din alocările directe de la UE, România va primi 757 de milioane de euro, a treia cea mai mare sumă din Uniune, după Polonia (2 miliarde) și Germania (877 de milioane). Suma va fi eșalonată pe perioada a șapte ani.

[stextbox id=’custom’ caption=’Pactul Ecologic European’]La 11 decembrie 2019, Comisia a prezentat Pactul Ecologic European (European Green Deal), care descrie obiectivul Europei de deveni, până în 2050, primul bloc din lume neutru din punct de vedere climatic. Primul pas este atingerea țintelor actuale în materie de climă și energie pentru 2030, iar acestea necesită investiții suplimentare de 260 de miliarde de euro.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu