Clădiri-simbol din Transilvania restaurate cu fonduri europene. Hartă interactivă

Castelul din Gilău va fi refăcut în urma unui proiect de aproape 22 de milioane de lei | Foto: castelintransilvania.ro

Nouă monumente istorice din județul Cluj, printre care Biserica Sf. Mihail, Biserica Bob și castelele de la Răscruci și Gilău, vor fi reabilitate cu fonduri europene din exercițiul financiar 2014-2020.

Peste 200 de milioane de lei vor fi investiți în următorii ani în restaurarea unor monumente istorice emblematice pentru Regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj).

17 contracte de finanțare în acest sens au fost semnate până acum, la nivelul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, potrivit unei centralizări consultate de Transilvania Reporter.

Printre cele mai importante monumente care vor fi refăcute se numără castelul de la Gilău (Cluj), Castelul Bánffy de la Răscruci (Cluj), castelul din Posmuș (Bistrița-Năsău), Castelul Teleki din Coltău (Maramureș), Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, Biserica Evanghelică din Bistrița sau Biserica Reformată din Acâș. Pe județe, cele mai multe proiecte contractate până acum sunt în județul Cluj, nouă, Satu Mare, trei, Bihor și Bistrița-Năsăud, câte două, și Maramureș, unu. În județul Sălaj încă nu s-a semnat niciun contract.

Cel mai mari proiecte

Cea mai mare sumă alocată din fonduri europene revine proiectului de restaurare a castelului din Gilău, care are ca beneficiar fundația Traditio Transylvanica. Proiectul este în valoare de 21,891 milioane de lei, dintre care 18,6 milioane sunt fonduri europene iar 2,84 milioane sunt fonduri de la bugetul național, aportul beneficiarului fiind de 0,43 milioane de lei.

Un proiect chiar mai mare este reabilitarea Bisericii Sfântul Mihail, care va costa 21,93 milioane de lei, dar contribuția UE va fi de „doar” 15,6 milioane. Alte proiecte majore sunt reabilitarea castelului din Posmuș, județul Bistrița-Năsăud (21,78 milioane/18,5 contribuție UE) sau cea a Castelului Bánffy din Răscruci (19,97 milioane/ 16,5 contribuție UE).        

Cum se finanțează

Restaurarea și reabilitarea monumentelor se finanțează prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, prioritatea de investiții 5.1. Această linie de finanțare a fost deschisă pentru autorități publice, unități de cult, ONG-uri și parteneriate între aceste entități. La nivelul Regiunii de Nord-Vest sunt alocate 155 de milioane de lei din fonduri europene. Această sumă va fi folosită pentru a acoperi 85% din suma eligibilă pentru un proiect. Restul banilor provin de la bugetul de stat (13%) și de la beneficiar (2%). La toate acestea se adaugă sumele neeligibile, suportate tot de beneficiar. De exemplu, în cazul Bisericii Sfântul Mihail, acestea sunt de 3,5 milioane de lei.   

Cele 17 contracte semnate până acum presupun o finanțare europeană de 163,5 milioane de lei, mai mare cu opt milioane decât alocarea totală la nivel de regiune. Potrivit experților în fonduri europene, agențiile de dezvoltare contractează minimum 130% din suma alocată, deoarece, în mod uzual, la proiecte intervin economii, în urma licitațiilor. Apelul pentru această schemă de finanțare s-a încheiat în 25 noiembrie, dar contracte se vor mai semna și în perioada următoare.

Hartă interactivă cu cele 17 monumente:

 

Postaţi un comentariu