Vedere din Timișoara de la regizorul Florin Iepan: „Clujul este un oraș participativ și o zonă importantă pentru dezbatere”

Foto: Dan Bodea

Din Timișoara, orașul care dădea în ’89 tonul Revoluției, Clujul este privit cu admirație și ușoară invidie. O invidie constructivă care împinge spre o concurență pozitivă din care ambele orașe ar trebuie să aibă de câștigat, crede regizorul timișorean Florin Iepan. Acesta este de părere că orașul de la poalele Feleacului a prins viteză în ultimii cinci ani, când conjunctura politică pozitivă, dar și mediul universitar efervescent au pus umărul la propulsarea orașului în calitatea de lider al provinciei.
[do_widget „Easy Related Posts” ]

În opinia regizorului timișorean, Clujul a depăști cu bine o perioadă mai puțin fastă, consemnată în timpul mandatelor lui Gheorghe Funar. Tranziția spre normalitate, spune Iepan, s-a făcut însă în viteză. „Clujul, pentru mine, este un oraș paradoxal. În anii ‘90 eram șocat cum clujenii îl votau pe Funar, un individ cu viziuni naționalist-extremiste. Mărturia epocii Funar mă șochează de fiecare dată prin acea imbecilă statuie a lui Avram Iancu, care e de un prost gust izbitor. La acest capitol însă, multe municipalități își ratează misiunea. Clujul a recuperat mult în ultimii cinci ani. Este pe punctul de a se impune ca al doilea oraș al țării în care comunitatea este foarte puternică. Mediul universitar a dat naștere unor grupuri și unor intelectuali care ajută la dezvoltarea orașului”, crede Florin Iepan.

Regizorul timișorean subliniază că un punct forte al Clujului este reprezentat de societatea civilă, mult mai activă decât cea din Timișoară, lucru oarecum paradoxal în condițiile în care primii pași spre democrație s-au făcut tocmai din Vest, din orașul de pe Bega. „Îmi place Clujul pentru că este o zonă importantă pentru dezbatere și nu este un oraș amorf. O diferență esențială între cele două orașe ține de faptul că Clujul este un oraș mai participativ. Populația este mai implicată și nu numai în demonstrații. Este un oraș mai viu, în timp ce timișorenii sunt mai conservatori, chiar dacă în ‘89 aici exista inițiativă. Clujul își pierde caracteristica de oraș de provincie.  Există o coexistență pașnică între maghiari și români și cred că e un oraș important, care poate să evolueze pentru a echilibra raportul de forțe dintre Capitală și periferie. Clujul poate contribui cu siguranță”, este convins Florin Iepan.

La dezvoltarea rapidă a orașului a contribuit și conjunctura politică. Clujul a dat constant oameni în diverse guverne și inclusiv un premier, în persoana actualului primar Emil Boc „Clujul a beneficiat și de pe urma conjuncturii politice. Spre deosebire de cei din Timiș, politicienii din Cluj au fructificat atunci când au ajuns la București. Cei din Timiș, fără excepție, au trădat. Au ajuns la putere, au avut funcții importante, dar au uitat total de unde a plecat și nu au făcut nimic pentru oraș. Nota bene pentru politicul din Cluj că, indiferent de culoare politică, a luptat pentru oraș, așa cum s-a întâmplat și cu Aradul”, este de părere regizorul timișorean.

Citiți și: Clujul ia faţa Timişoarei

Clujul și Timișoara se află în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană alături de Baia Mare și București, însă în ciuda evenimentelor cu notorietate pe care Clujul le găzduiește, Florin Iepan avertizează că mai sunt aspecte la care trebuie lucrat. „Mi se pare că TIFF-ul, marele festival al Clujului, e foarte scump, supra-licitat și nu reușește să fie un mare festival al Europei, cum este Karlovy Vary sau Festivalul din Sarajevo și rămâne un festival-capăt de linie cu filme care s-au văzut deja în Europa. Cred că orașul trebuie să construiască altceva mai mult decât TIFF-ul și sunt sigur că o face pe zona asta. Am fost cu fetele mele la Untold și Electric Castle unde oferta a fost foarte bună și am avut ce vedea. TIFF-ul nu a reușit să fie între primele trei-patru festivaluri mari din Europa de Est. Cred că Clujul se păcălește cu TIFF-ul, la fel cum Timișoara se păcălește cu Filarmonica Banatului, care cheltuie anual peste 2, 5 milioane de euro și face evenimente la limita kitcsh-ului. Nu e cazul TIFF-ului, care face evenimente bune, dar despre care cred că s-a plafonat și și-a atins potențialul maxim. Trebuie să admit, deși nu îmi convine, că Clujul este mai sus cu câteva trepte. De asta cred că nici nu ar trebui să câștige titlul de Capitală Europeană a Culturii, pentru că la Timișoara sunt mai multe de făcut și de refăcut.  Cred că în această luptă prima șansă o are Baia Mare. Au acel zid, dar pare că au rezolvat problema și au un dosar bun. Dosarul Timișoarei este bine făcut, dar nu are nicio sclipire de geniu. E ca o mâncare bună, care ține de foame, dar cu care nu ai putea să câștigi la MasterChef. Îmi place logo-ul și sloganul Clujului, care îmi comunică ceva, spre deosebire de cel de la Timișoara. Clujul este un oraș bine văzut în Timișoara. În perioada Funar, timișorenii erau puțin surprinși de cum a  luat-o Clujul razna. Clujul are imagine bună și noi ne raportăm cu simpatie la Cluj, nu la Craiova, chiar dacă Craiova este geografic mai aproape de noi. Avem un oarecare trecut istoric comun. Suntem verișori”, crede Florin Iepan.

Clujul e mişto şi fain

„Am fost la Cluj și mi-a plăcut. Mi-a plăcut aerul european pe care lumea cosmopolită de acolo reușește să îl transmită, mi-a plăcut că am văzut oameni pe stradă care râd și transmit energie pozitivă, mi-a plăcut în Piața Muzeului pentru că m-am simțit ca într-un oraș ca Budapesta sau Praga, mi-au plăcut evenimentele culturale desfășurate acolo în weekend, de zilele orașului, mi-a plăcut numărul mare de artiști de stradă asemănător cu ce am văzut în Viena, am fost la Festivalul Luminii într-unul din Parcurile din Cluj și mi-a plăcut energia care emană din acel loc, plin de tinerețe, prospețime și positivism. Am simțit la Cluj o emulație care unește locuitorii dar și pe studenții străini și migrantii (este al doilea oraș din țară după București ca număr de migranți primiți), am simțit o anumită mândrie locală, am simțit relații strânse între membrii comunității, tocmai din cauza aceste emulații special, create în decursul timpului, prin prisma diferitelor evenimente.

Clujul e mișto și fain și a depășit demult Timișoara, care a stagnat în ultimii ani, nereușind să realizeze evenimentele internaționale pe care Clujul le-a realizat. Clujul are TIFF (festival internațional de film), are Electric Castle care este cel mai mare festival de muzica ƒ din România,   la Castelul Banffy de la Bonțida. E superb acolo. La Cluj au venit David Guetta și Avicii la Untold Festival.

Timișoara în schimb, are Festivalul cu Play și a reușit să realizeze un Festival de Jazz Internațional, care însă nu este la fel de notoriu ca Festivalul de la Gârâna. Alte evenimente de impact și vizibilitate mare, care să atragă lumea și presa eu nu am văzut/auzit”.

Graţian Mihăilescu, bloger şi publicist din Timişoara

1 Comentariu

  1. Ioana Haitchi spune:

    Baia Mare nu are nicio sansa. De fapt, Clujul nu are rival in acesta competitie.

Postaţi un comentariu