Universitățile clujene s-au înfrățit cu cele chineze și încep seria schimburilor de experiență

Gheorghe Vușcan alături de Zuo Min, comisarul Departamentului de Educația a provinciei Shandong (Foto: Dan Bodea)

Delegația oficială în domeniul educației din provincia chineză Shandong a semnat marți la Cluj un „Memorandum de Înțelegere” cu șase universități din Cluj și Inspectoratul Școlar Județean Cluj, acord în baza căruia atât studenții clujeni cât și cei chinezi vor putea lua parte la schimburi de experiență și vor putea la studia în orașul-frate.

Acordul dintre Departamentul de Educație și universitățile clujene împreună cu inspectoratul școlar județean a fost semnat în prezența prefectului clujean Gheorghe Vușcan. Pe rțnd, rectorii și prorectorii universităților implicate și-au prezentat instituțiile după care au semnat contractul. Universitățile implicate în acest proiect care vor putea ulterior să ia parte la schimburi de experiență cu instituțiile din Shandong sun UBB, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie, USAMV, Universitatea de Arteși Design și Academia de muzică „Gheorghe Dima”

„Schimburi academice am început să facem încă din anul 2012. Avem deja primul student care s-a întors de o săptămână din Shandong și sperăm ca în anii viitori să fie cât mai mulți studenți care să meargă acolo. Această colaborare pe care am semnat-o astăzi este extrem de importantă pentru noi”, a spus Gheorghe Vușcan, prefectul județului Cluj.

Zuo Min, comisarul Departamentului de Educație din provincia Shandon a subliniat la finalul întâlnirii că universitățile din cele două regiuni vor colabora și în domeniul cercetării științifice, declarându-se încrezătoare în succesul colaborării pe acest domeniu dintre Cluj și provincia Shandong.

„Sperăm să avem cât mai multe colaborări cu universități din România. Este nevoie de timp pentru ca studenții di Shandong să afle despre Cluj și acesta este motivul pentru care noi am semnat acest acord. Vrem să îi încurajăm să vină să studieze aici așa cum am vrea să vină și cei din Cluj la noi. Educația și schimburile educaționale sunt temelia unor bune relații de afaceri și relații în alte domenii economice. Există o strânsâ legătură între provinciile noastre și prefectul Gheorghe Vușcan a semnat deja în 2012, cu ocazia vizitei sale, un acord cu noi. Am aflat câte ceva despre universitățile din Cluj și sunt sigură că sunt multe domenii în care va putea exista o colaborare pentru care s-au pus bazele astăzi. Am avut un schimb de experiențe fructuos cu ocazia acestor vizite, am descoperit că avem mult opinii asemănătoare și sunt multe aspecte la care putem lucra împreună. Sunt sigură că prin ajutorul celor două guverne și prin colaborarea dintre universitățile din cluj și Shandong, vom avea o colaborare strălucită”, a declarat aceasta.

Postaţi un comentariu