Tineri şi… muncitori. Cariere de vacanță

Foto: Dan Bodea

În timp ce majoritatea liceenilor iau cu asalt trenurile ce duc spre mare și munte, alți adolescenţi împinși de sentimentul de responsabilitate și dorința de maturizare, iau cu asalt site-urile pe care se găsesc job-uri „de-o vară” și dau iama pe terase, în cafenele sau prin uzinele companiilor aflate într-o veșnică și obositoare căutare de sânge tânăr. Reika, Paul şi Bogdan sunt doar trei dintre tinerii clujeni pentru care vara înseamnă, an de an, nu vacanţă, ci o șansă de a învăța lucruri noi și, recunosc ei, o oportunitate de a ieși de sub tutela financiară a părinților și a câștiga câțiva bani de buzunar.

Fie că tocmai au intrat la liceu sau sunt aproape absolvenți de facultate, toți tinerii își doresc independență financiară. Asta îi motivează pe mulți liceeni și studenți să se angajeze pe perioada vacanțelor de vară în locuri în care, de cele mai multe ori, banii nu sunt mulți, dar munca este ușoară iar experiențele interesante.

Bogdan are 17 ani, este pasionat de jocuri video, însă planurile sale se îndreaptă spre o carieră în Drept. Asta însă nu l-a împiedicat să lucreze în perioada verii ca promoter. Concret, el împarte pliante și încearcă să convingă oamenii să intre în magazin. „Oricum nu prea am activitate și cred că e ok să lucrezi măcar patru ore pe zi. Acum sunt promoter la o firmă de telefonie. Nu e nimic sofisticat și chiar dacă la început a fost greu, gândul la recompensa financiară ajută”, explică tânărul clujean.

Chiar dacă abia a împlinit 16 ani, Reika și-a convins părinții că este pregătită să testeze piața muncii. De mai bine de o lună ea lucrează alături de tatăl ei pentru o companie. Zi de zi împachetează diverse obiecte și obține astfel primii ei bani. „Mă așteptam să fie mai greu și să nu îmi placă. Împachetez șuruburi și carabine la o firmă din Cluj, dar totul este foarte interesat. Din prima zi mi-a plăcut”, spune tânăra, care până să se poată angaja a făcut voluntariat.

Paul are 22 de ani și în cursul anului facultatea la care studiază i-a cerut să facă un stagiu de practică într-o firmă care să lucreze pe același domeniu pe care el îl studiază: construcția și reabilitarea de drumuri și poduri. După încheierea stagiului de practică Paul a primit un post în cadrul firmei pe durata vacanței de vară, iar acum speră că experiența acumulată îi va da posibilitatea să fie și angajat în toată regula la momentul potrivit. Paul lucrează alături de alți colegi mai experimentați pe partea de realizare a documentației pentru licitațiile la care firma participă. „Toată lumea îți cere experiență, dar pe mine m-a motivat și nevoia de a obține niște bani în perioada asta. În plus, chiar dacă nu am discutat, am șanse mai mari ca după absolvire să fiu angajat aici. Tot timpul am lucrat pe perioada verii, fie la o fabrică de cablaje, fie la o spălătorie. De când sunt la facultate am cam tot muncit în vacanțe pentru că aveam nevoie de bani și trebuia să îmi ocup timpul cu o activitate concretă”, spune Paul.

Banii vorbesc limba tinerilor

„Afacerea” este una de câștig-câștig atât pentru tânărul angajat cât și pentru angajatori. În timp ce tinerii, fie ei studenți sau elevi, câștigă bani de buzunar și mult râvnita experiență cerută de orice firmă la ușa căreia vor bate în viitor, firmele beneficiază de scutiri de taxe, muncitori tineri și entuziasmați, dar și potențiali viitori angajați pe care să îi poată „educa”.

Part-Time-Jobs-for-Students

Chiar dacă banii nu sunt mulți, salariile tinerilor angajați de-o vară trec de 500 de lei, în contextul în care astfel de joburi se rezumă doar la posturi de ospătari, barmani, promoteri etc. Sumele sunt însă suficiente pentru a-i motiva pe tineri.

„Am primit între 30 și 42 de lei pentru cinci ore și acum, recent mi-am luat din banii de salariu o placă video nouă. Cu primul salariu am mers la un restaurant și am mâncat. Mi-am luat un „meniul zilei” pentru că îmi era foarte foame. Sentimentul de a avea pentru prima dată banii mei, munciți, a fost incredibil. Eram bucuros și foarte mândru de mine. Deja plănuiam ce o să fac cu banii pentru următoarele două luni”, își amintește Bogdan.

O lecție despre responsabilitate

Dincolo de câștiguri, care contrar prejudecăților nu sunt singurul lucru de care tinerii sunt interesați, elevii sunt încântați de aportul pe care un astfel de loc de muncă, oricât de banal ar fi, îl are asupra personalității. „Ești emoționat, nu știi ce să faci, dar înveți și te adaptezi. Totul depinde de cât de bine te poți adapta. Când ești într-un colectiv înveți să lucrezi cu alți oameni. Trebuie să fii mai responsabil, să îţi faci treaba și în felul ăsta te și maturizezi mai rapid. Îmi sfătuiesc toți prietenii să facă asta pentru că e un plus. Am avut destule vacanțe până acum, dar la vârsta asta e cam timpul să și muncim acum când se poate experimenta. Mai mult, experiențe ca cea pe care am avut-o eu la fabrica de cablaje te ajută să înțelegi ce vrei și să îți alegi calea: eu după acea vară am devenit mai motivat să învăț pentru că nu aș mai vrea vreodată să lucrez ca muncitor într-o fabrică”, spune Paul.

Chiar dacă părinții lui nu au ținut neapărat ca fiul lor să lucreze pe perioada verii, Bogdan este încântat de cum arată vacanțele sale atunci când în piesaj sunt incluse și câteva luni de muncă. Pregătirea pentru angajare dar și munca efectivă l-au făcut să înțeleagă cât de complicată poate fi „meseria” de om matur.

„Tata a spus că nu e nevoie pentru că îmi dau ei bani, în timp ce mama a zis că dacă se poate, să fac și eu bani. Tot timpul am vrut să fiu independent și să am  bani atunci când vreau să îmi cumpăr haine sau componente pentru computer. Credeam că va fi ceva complicat. Am căutat modele de interviuri pe internet pentru că îmi era teamă să nu mă întrebe ceva ce nu știu. Din fericire a fost ok, pentru că am avut noroc de o șefă foarte de treabă. Am învățat că banii se câștigă foarte greu. Mi-a plăcut că nu mai aveam de cerut bani părinților pentru lucruri mărunte. Am învățat să manageriez banii. Am învățat să pun bani de-o parte, să fac economii și să fiu mai responsabil”, spune Bogdan.

Dincolo de faptul că acum câștigă 500 de lei pentru fiecare lună lucrată, Reika este bucuroasă că prima ei experiență în câmpul muncii a fost una cât se poate de roditoare, astfel că plănuiește ca și în vacanțele viitoare să se angajeze, dar în alte domenii.

„Chiar dacă am avut emoții în legătură cu felul în care colegii se vor purta cu cineva care e de fapt un copil. Am șefi foarte buni cu care deja mă înțeleg bine, de la care învăț și mă ajută. Voi continua să lucrez și voi încerca și altceva. Aș vrea să lucrez și în restaurante sau cafenele și mi se pare interesant să lucrez cu oamenii. Chiar și voluntariatul te poate ajuta în viitor, în carieră. Te ajută mult să îți dai seama ce vrei să faci mai departe chiar dacă nu lucrezi în domeniul care te-ar interesa pe tine”, consideră tânăra elevă de 16 ani.

Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru ocuparea Forţei de Muncă Cluj, în această vară 20 de companii clujene au angajat 47 de tineri dintre care 9 elevi şi 38 de studenţi, pe perioada vacanţei. Angajatorii beneficiază de o subvenţie de 250 de lei pe lună pentru fiecare angajat elev sau student. Perioada de angajare nu poate dura mai mult de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Distribuie:

Postaţi un comentariu