Studiu de caz: De ce se mută un bucureștean la Cluj

Mircea Moga (31 de ani) este un inginer în automatizări care s-a mutat de la București la Cluj de câteva săptămâni. El a explicat pentru Transilvania Reporter de ce a ajuns la Cluj și nu altundeva, în momentul în care a decis să plece din Capitală.

„În primul rând, în domeniul ingineriei în care am adunat experiență nu sunt foarte multe firme în România, deci opțiunile erau limitate. Dacă ar fi fost să iau varianta mai comodă, fără mutare, aveam această posibilitate în București, dar am vrut un oraș din Ardeal. Am ales Clujul, pentru că există aici o firmă care se află în competiție directă a celei pentru care am lucrat până de curând. Astfel, voi aborda aici proiecte foarte asemănătoare cu ceea ce făceam înainte și îmi pot păstra experiența acumulată. Tocmai faptul că nu am vrut să îmi pierd aproape șapte ani de cunoștințe adunate în domeniul acesta a făcut să aleg Clujul în defavoarea altor orașe din Transilvania, ca Sibiul sau Brașovul, unde e adevărat că aș fi găsit de lucru, dar ar fi trebuit să mă abat, mai mult sau mai puțin, de la calea de până acum. În al treilea rând, a contat și salariul: trebuia să îmi permit să plătesc chiria (chirie care ajunge din urmă, dacă nu chiar o depășește pe cea din București), în așa fel încât, după toate cheltuielile lunare, să nu rămân cu mai puțin decât rămâneam în București”, a spus inginerul

Ofertă culturală și naturală, trafic exasperant

În ceea ce privește diferența dintre Capitală și Cluj, aceasta este mai mică decât s-ar crede, spune Mircea Moga. „La doar două săptămâni de când am venit, sunt foarte mulțumit: diferența față de capitală este mult mai mică decât s-ar putea crede. Există suficiente evenimente culturale, dar în ultima vreme și sportive, ca oricine să găsească ceva pe gustul lui”, spune tânărul.

„În schimb, ritmul de viață este ceva mai liniștit, ceea ce pentru mine înseamnă un plus la capitolul calitate a vieții și a contribuit la hotărârea de a mă muta aici. Din păcate, traficul poate fi, la orele de vârf, exasperant”, adaugă inginerul.

Un avantaj pe care clujenii nu îi văd dar pe care un bucureștean relocat îl simte adesea, este peisajul. „Sunt fericit, totuși – din nou, un argument pentru alegerea oraşului – de faptul că, pe o rază de două ore, să zicem, de mers cu mașina, există și dealuri, și munte, și pădure, și sate frumoase… atâtea de făcut și de văzut, câte nu erau în Bucureşti”, încheie Mircea Moga.

Articole pe aceeați temă:

Clujul ia faţa Timişoarei

Vedere din Timișoara de la regizorul Florin Iepan: „Clujul este un oraș participativ și o zonă importantă pentru dezbatere”

Ce-i lipseşte Clujului pentru a evolua pe termen lung

De ce e astăzi Clujul „fruncea” provinciei

Cum se vede Clujul de la Iași: E-o cale-atât de lungă…

Economia judeţului Cluj: câteva repere

Distribuie:

Postaţi un comentariu