Schi în Austria, Slovacia și Bulgaria, plajă în Tailanda și Sri Lanka

Pentru vacanța de iarnă 2016, clujenii au optat în general pentru pachetele turistice „clasice” ale acestui sezon. Potrivit lui Radu Bichiș, director comercial la Wens Tour, una dintre cele mai puternice agenții din Cluj pe segmentul outgoing, este vorba de destinații exotice din Asia de Sud-Est, pentru cei care vor și își permit să meargă la plajă în perioada Crăciunului și a Revelionului, respectiv de pachete de cazare în destinațiile de schi din Austria sau Bulgaria.

Tailanda și Sri Lanka au fost printre cele mai căutate destinații din Asia de Sud. „Un pachet de trei zile în Bangkok și șapte zile la plajă, cu cursă aeriană de linie, pentru doi adulți și un copil este în jur de 5.500 de euro”, spune Radu Bichiș. Mai la îndemână, vacanța de schi în Austria a costat în medie 500 de euro/persoană pe săptămâna de cazare. Pentru cei cu bugete mai fragile, zona de schi Bansko din Bulgaria a fost mai la îndemână, cu cazări de 350 de euro/ persoană/ săptămână. Bansko este o stațiune recomandată și de celebra revistă National Geographic, care a plasat-o în topul celor mai bune destinații pentru această iarnă.

Potrivit mai multor persoane din industria turistică, o mai mare parte a clujenilor care pleacă în străinătate au optat pentru cazări rezervate direct, prin booking.com sau sisteme similare, combinate cu bilete cumpărate din timp la cursele low cost operate de Blue Air sau Wizz Air. Pentru aceștia, piețele de Crăciun din Germania, dar și orașele Italiei și Spaniei au fost principalele destinații. Un city break de acest tip nu „sare” de 600 de euro pentru două persoane (transport+cazare) dacă rezervările sunt făcute din timp.

Tot cu rezervări individuale, dar și cu transport individual, Slovacia este o destinație de iarnă în creștere de câțiva ani, spun sursele citate. Domeniile schiabile din Munții Tatra sunt net superioare celor din România, dar mai aproape și mai accesibile ca prețuri decât cele din Austria.

Pentru cei care vor alt tip de relaxare, stațiunile cu ape termale din Ungaria de Est (Gyula, Hajdúszoboszló, Sóstó etc) dar și aquaparcurile din Oradea, Satu Mare și Băile Felix sunt printre cele mai populare destinații.

În ceea ce privește destinațiile interne, „clasicul” Maramureș este în top, dar și stațiunile de schi din Apuseni, cu dotări precare, dar beneficiind de apropierea față de Cluj, au precizat sursele citate. Potrivit acestora, destinațiile de pe Valea Prahovei sunt privite cu rezervă de clujeni, din cauza aglomerației, a prețurilor, și a distanței. „De ce se mă duc la Predeal, Sinaia sau Poiana Brașov, să mă calc în picioare cu mii de turiști pe câteva pârtii. Fac patru ore până la Brașov, cinci-șase până în Slovacia, unde e aproape la fel de ieftin, dar se schiază în condiții incomparabil mai bune”, rezumă un clujean care va petrece Revelionul împreună cu un grup de prieteni în zona schiabilă de lângă Košice.

Transilvania, ultima soluție

Pentru cei care nu au bani sau timp pentru o călătorie într-o destinație exotică sau alpină, o excursie de zi în Transilvania poate fi o idee salvatoare. La începutul lunii decembrie, site-ul brandului global de ghiduri turistice Rough a publicat un clasament al celor zece destinații din Europa Centrale pe care nu trebuie să le rateze cineva care vizitează pentru prima dată această regiune. Transilvania este recomandată în acest top pentru tradițiile sale și orașele „încântătoare”.

„Cu căpițele sale de fân, căruțele trase de cai, bisericile fortificate și cetățile din vârf de deal, Transilvania este îmbibată de tradiții seculare. Este și în Europa, și cât se poate de europeană, cu moștenirea sa istorică amestecată, română, săsească și ungurească. Vechi orașe încântătoare ca Sibiu și Sighișoara arată de parcă ar fi ieșit din paginile unor manuscrise medievale – sau dintr-un roman cu vampiri din secolul al  XIX-lea”, se arată în textul publicat de Rough Guides.

Top iarna 2016, varianta National Geographic

Ca în fiecare iarnă, celebra revistă internațională National Geographic a alcătuit un top al celor mai bune destinații ale momentului. Pe primul loc a fost nominalizată stațiunea Bansko din Bulgaria. Alte destinații europene menționate sunt Sankt Petersburg, și Aarhus.   

Postaţi un comentariu