Promisiunile curg pe drumuri ca vai de ele

Promisiuni peste promisiuni. La acest singur cuvânt se poate rezuma viața locuitorilor unor sate aflate în imediata vecinătate a municipiului, care de ani de zile așteaptă rezolvarea situației drumurilor care fac legătura între ei și lumea civilizată. Aparținând de comuna Chinteni, Satu Lung, la distanță de doar 20 de km de municipiul Cluj-Napoca, se află în situația nefericită de a nu avea drum asfaltat nici în ziua de astăzi. Autoritățile par să ignore intenționat situația acestui drum, ori altfel locuitorii nu își explică de ce alte sate din zonă au beneficiat în ultimii ani de bani pentru asfaltarea drumurilor și satul lor nu.

De exemplu, în satul renumit pentru numărul măgarilor pe care sătenii îi foloseau în trecut la transportul alimentelor, Feiurdeni, drumul principal a fost renovat în urmă cu doi ani. La distanță de doar 18 kilometri de Cluj, acest sat poate fi locul cel mai potrivit pentru cumpărarea sau construirea unei case. De altfel, spun sătenii, există deja mulți orășeni care s-au retras în Feiurdeni și își construiesc aici locuințe.

„Cât ține Pădureni, în deal, e făcut drumul. Mai departe, la Husău, cum numim noi Satu Lung, drumul e dezastru”, aflăm de la doamna Ana Pașcu, pe care o surprindem în curtea casei situată la drumul principal. „Drumul e refăcut de doi ani. De când e în funcție primărița de la Chinteni, s-au făcut multe. Înainte drumul era rupt și vai de el, dar de doi ani au turnat asfalt. Canalizare încă nu avem. Toți cei patru copii ai mei stau în Cluj, deși le ia cam 20 de minute drumul până aici. De când e făcut drumul așa circulă mașinile ca prin oraș. Sunt și săteni care mai fac naveta și avem și cursă (autobuz, n.r.) în fiecare dimineață. Dacă mergeți în sat, în jos, o să vedeți multe case cumpărate de oameni de la oraș care vor la pensie să se stabilească aici”, precizează femeia în vârstă de 77 de ani.

Tot în Feiurdeni, pe strada lui Lică Fărăgău, de altfel strada unde este situată și Primăria, Postul de Poliție și Dispensarul, asfaltul nu a ajuns încă, însă bărbatul se declară mulțumit de inițiativele primăriței pe care, spune el, a votat-o în patru mandate.

În continuare, plecăm din Feiurdeni și ieșim la șosea, în Pădureni. Din Pădureni ne îndreptăm în direcția Satu Lung. Cei aproximativ 5 de kilometri, distanța dintre Pădureni și Satul Lung, se transformă într-o reală tortură pentru noi și pentru mașina în care ne aflăm. În ceea ce îi privește pe locuitori, aceștia au ajuns la limita răbdării.

„Nu avem nicio promisiune că îl repară. Uitați-vă cum e. Am fost mai mulți oameni la Primăria Chinteni, dar tot degeaba. Nu mai face nimeni naveta. Au scos și autobuzul pentru că nu mai renta. Dar în fiecare week-end vezi mașini la fiecare poartă. Dacă s-ar face drumul, mai multă lume ar prefera să facă naveta de aici, din sat, decât din cartierul Mănăștur. Primărița din Chinteni spune că drumul aparține de județ, județul nu spune nimic. În urmă cu un an drumul a fost refăcut până la ieșirea din Pădureni. Nu știm cui să mai atragem atenția. Tot așa rău e drumul până în Giula, în comuna Borșa. De acolo, în direcția Răscruci drumul e asfaltat”, aflăm de la domnul Pop, unul dintre locuitorii de ocazie din Satul Lung.

„Am primit promisiuni că drumul va fi refăcut atunci când a fost stricat vechiul stadion, pe vremea lui Alin Tișe. El a promis la televizor că tot ce se strică de la stadion va fi adus aici și va repara drumurile. Dar credeți că a făcut ceva? Pentru noi este bine că venim doar la sfârșit de săptămână, dar mai sunt câțiva oameni care fac naveta și sunt nevoiți să suporte zilnic drumul aproape impracticabil”, se plânge o altă săteancă.

Galerie foto Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu