Pieţele primăriei din cartiere sunt ocupate 100%

Cinci dintre pieţele agroalimentare din Cluj-Napoca sunt în proprietatea Consiliului Local. Patru dintre ele, Flora, Grigorescu, Hermes şi Zorilor sunt amenjate în hale construite după un model unic, în timp ce Piaţa Ira este amenajată în aer liber.

Aici pot vinde atât producătorii, cât şi comercianţii. Potrivit Serviciului Administrare Hale şi Pieţe din cadrul primăriei, tarifele pentru închirierea meselor în cadrul pieţelor agroalimentare este de 3 lei/masă/zi (adică 90 de lei pe lună), tarife stabilite pe baza HCL 341/2015.

În pieţele agroalimentare au dreptul de comercializare atât producători agricoli cât şi persoane juridice, după cum urmează: – maxim 60% producători agricoli, – 15% persoane fizice/asociaţii familiale autorizate, – 15% societăţi comerciale, 10% flori”, se arată în răspunsul biroului de presă al municpalităţii.

În total în pieţele amenajate de primărie în oraş sunt la dispoziţia producătorilor şi comercianţilor 340 de mese, împărţite astfel: Piaţa Flora – 55, Piaţa Grigorescu – 54, Piaţa Hermes – 81, Piaţa Zorilor 40 şi cele mai multe, 110, în Piaţa Ira. Nu toate mesele sunt însă ocupate, cele mai multe fiind libere în Piaţa Ira în această perioadă. De altfel, primăria publică periodic anunţuri de selecţii de oferte pentru cei interesaţi să vină să vândă în aceste pieţe.

De asemenea, pe lângă mesele pe care şi le pot închiria, comercianţii pot dispune şi de spaţii speciale în aceleaşi pieţe, spaţii speciale unde se pot vinde lactate, ouă sau miere. Sunt 31 de vitrine pentru lactate în pieţele din cartierele clujene, toate ocupate, existând doar patru asemenea vitrine libere în Piaţa Ira. Societatile comerciale situate în spaţiile de lactate, sunt societăţi comerciale cu activitatea principală de producţie produse lactate. De asemenea, în prezent şi spaţiile unde se vând ouă şi miere sunt toate ocupate în cele cinci pieţe menţionate.

Veniturile încasate anul trecut la bugetul local din închirierea meselor şi a vitrinelor din cadrul pieţelor agroalimentare sunt în valoare de 398.053 lei.

În oraş funcţionează pe perioada sezonului cald şi două pieţe volante, proiect lansat la Cluj în 2009. Astfel, clujenii au posibilitatea de a cumpăra legume, fructe şi alte produse specifice direct de la producătorii locali în piaţa volantă de pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” (programul este între orele 7.00 şi 15.00) şi piaţa volantă din cartierul Gheorgheni, de la capătul liniei troleibuzului nr. 3 (programul de funcţionare este între orele 15.00 şi 19.00).

Situația piețelor agroalimentare, iulie 2016

Piața Flora Total mese: 55 Mese libere: 8 ( 3 producător + 5 firmă)

Mese ocupate: 47 ( 32 producător + 15 firmă)

Piața Ira Total mese: 110 Mese libere: 21 (6 producător + 15 firmă)

Mese ocupate: 89 ( 62 producător + 27 firmă)

Piața Grigorescu Total mese: 54 Mese libere: 5 (4 producător + 1 firmă)

Mese ocupate: 49 (25 producător + 24 firmă)

Piața Hermes Total mese: 81 Mese libere: 11 (9 producător + 2 firmă)

Mese ocupate: 70 (48 producător + 22 firmă)

Piața Zorilor Total mese: 40 Mese libere: 4 (firme)

Mese ocupate: 36 (24 producător + 12 firmă)

Postaţi un comentariu