Peste 100 de şcoli din judeţ nu au autorizaţie pentru că nu au apă. Din nou

Lucrările la Liceul Mihai Eminescu din Cluj-Napoca sunt în întârziere

Noul an școlar vine cu aceleaşi probleme cu care ne-am obişnuit de ani de zile.  Din totalul de 670 de școli și grădinițe existente în județul Cluj, 106 de şcoli, dintre care 100 din mediul rural, nu au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare, majoritatea din cauză că nu au apă potabilă sau apă curentă în clădirile în care învaţă elevii.

„Avem 656 de şcoli autorizate şi 106 neautorizate, cele mai multe din mediul rural, ca de obicei. Astfel în urban avem 382 de şcoli autorizate şi şase neautorizate, iar în rural avem 183 de şcoli cu autorizaţie şi 100 fără. Principalele motive pentru care nu au primit autorizaţie se referă şi în acest an la lipsa apei potabile în 18 şcoli, şi lipsa apei curente în 33 de şcoli, dar şi faptul că 43 de şcoli nu au grupuri sanitare adecvate, ci latrine. Mai există şi 8 şcoli care funcţionează în clădiri depreciate”, a precizat directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu.

În Cluj-Napoca în această vară s-au făcut lucrări de reparaţii şi întreţinere la 74 de unități școlare (școli și grădinițe) și la 11 creșe administrate de primărie, în valoare de 8, 7 milioane de lei. Din fericire pentru elevii clujeni, majoritatea vor fi finalizate până la sunetul primului clopoţel în 12 septembrie. Veşti nu la fel de bune sunt însă pentru cei aproape 800 de elevi de la Liceul Mihai Eminescu, unde lucrările de modernizare începute încă de anul trecut cu finanţare europeană sunt în întârziere. Constructorul a ajuns abia la 70% din lucrare, termenul anunţat acum de primărie fiind 30 noiembrie.

În judeţul Cluj, 96.000 de elevi au început astăzi școala. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, majoritatea vor primi la timp manualele şcolare pentru acest an.

„Pentru clasele V-X s-au achiziţionat 60.179 de manuale şcolare şi s-au livrat 56.591 dintre acestea (94, 03%). Pentru clasele I-III s-au comandat 46.020 de manuale şcolare (manuale digitale) din care s-au livrat 39.213 (85, 2%). Cât priveşte manualele digitale noi pentru clasa a IV-a, s-au comandat 19.398 de manuale şcolare, livrate 100%, iar pentru şase discipline procedura de achiziţie este în curs de finalizare. În privinţa manualelor noi pentru clasele XI-XII, s-au încheiat contracte pentru 107.763 de manuale şcolare cu termen de livrare 15 octombrie”, se arată în răspunsul primit din partea IŞJ Cluj.

Pe de altă parte Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a finalizat în aceste zile situaţia repartizării cadrelor didactice la posturile rămase vacante. Potrivit datelor de pe siteul inspectoratului, la ultimul concurs care a avut loc în 5 septembrie au fost peste 2500 de posturi vacante. Cele mai multe, 406, au fost cele de educatoare/ institutor/ profesor pentru învăţământul preşcolar, apoi 296 pentru învăţător/ institutor/ profesor pentru învăţământul primar, iar cele mai multe posturi de profesori vacante erau la specializările: matematică (138), educaţie fizică şi sport (130), limba engleză (126) şi limba română (113). Potrivit calendarului afişat pe siteul inspectoratului şcolar, ocuparea posturilor vacante s-a făcut în data de 9 septembrie, după afişarea rezultatelor finale la ultimul concurs.

Distribuie:

Postaţi un comentariu