Olivia Stupar, psiholog: „Conduita profesională a funcționarilor ANAF este autoritatea”

Psiholog Olivia Stupar
eepurl.com

Ce anume provoacă atitudinea, de multe ori ostilă, a funcționarilor publici și ce anume trebuie să facem noi, ca indivizi de rând, pentru a „îndulci” interacțiunea cu aceștia? Transilvania Reporter a luat legătura cu psihologul Olivia Stupar care ne explică cum anume putem evita conflictul și care este conduita profesională a funcționarilor ANAF. 

„Procesul de identificare cu valorile și normele instituției pe care o reprezintă este prezent în proporții variabile la fiecare dintre noi. Una din aceste caracteristici preluată de la instituție și reflectată în conduita profesională a funcționarilor ANAF este autoritatea. În esență, ea nu este nici bună, nici rea, însă traspusă în cadrul interacțiunii dintre funcționar și persoană care apelează la serviciile sale, poate determina diverse atitudini sau reacții de moment ale acesteia din urmă. Câteva dintre cele mai des întâlnite sunt: acceptarea din dorința de a evita conflictul, intimidarea, conformismul, complezența ( conformism de suprafață) sau revolta ( manifestată cel mai adesea prin reacții verbale).

În “trusa de prim ajutor” a persoanelor a căror activitate depinde și de serviciile funcționarilor ANAF, se pot include următoarele instrumente:

    • O pregătire mentală pentru situația în care suntem nevoiți să petrecem timp așteptându-ne rândul; să ne alocăm suficient timp pentru această acțiune și chiar să avem cu noi o carte de citit sau o revistă de răsfoit, ca alternative ale telefonului.
    • Să ne informăm din timp și cu exactitate la ce ghișeu va trebi să stăm și care sunt actele de care avem nevoie; economisim astfel timp și resurse psihice.
    • Să încercăm să găsim explicații alternative funcționale și eficiente în cazul unei eventuale atitudini mai puțin prietenoase a persoanei funcție maximă utilă în acest sens este: „Felul în care celălalt se comportă cu mine spune foarte multe despre el și foarte puține despre mine”, explică psihologul Olivia Stupar.

Postaţi un comentariu