Nu ratați noul număr Transilvania Reporter „Clientul ca o pradă. Ademeniri și capcane”

Mai mulţi factori concură la actuala stare de fapt care devine agasantă prin agresivitatea campaniilor televizuale sau telefonice pentru oferte promoţionale. Un factor general care alimentează fervoarea vânzătorilor este creşterea puterii de cumpărare a românilor după ce guvernul a oferit salarii promoţionale diferitelor categorii de bugetari. Alţi factori ţin însă de elemente specifice de reglementare care au intervenit în mai multe domenii de activitate. Liberalizarea pieţei energiei, din 2017 la energia electrică şi din 2018 la gaze, a spart monopolul furnizorilor tradiţionali nevoiţi să propună contracte mai avantajoase pentru a-şi păstra clienţii. Prin decizie venită de la Bruxelles, firmele de telefonie sunt obligate să taxeze conversaţiile în roaming la acelaşi preţ cu cele naţionale, normativ care adaugă un stimulent pe o piaţă deja foarte agitată.

Dacă ofensiva de şarm pe piaţa de telefonie nu e chiar o noutate, posibilitatea alegerii furnizorului de energie este o premieră care tentează, dar dă şi bătăi de cap. RCS-RDS derulează o campanie foarte susţinută să-şi convingă clienţii să schimbe furnizorul de curent electric incluzând oferta într-un pachet de reduceri încrucişat telefonie, internet, televiziune şi energie. Oferta RCS-RDS analizată de specialişti aduce o reducere pe factură de 10 până la 14 la sută. Electrica răspunde trimiţând tuturor abonaţilor un contract nou de furnizare de energie cu obligativitatea semnării lui în termen de 30 de zile. Noul contract care nu conţine clauze explicite de reziliere este analizat în prezent de ANPC.

Şi compania furnizoare de gaz din Cluj, confruntată cu apariţia concurenţei din 2018, vine cu o propunere de vânzare în rate a centralelor performante cu condensaţie, condiţia fiind încheierea unui nou contract pe o perioadă de cinci până la şapte ani. Greu de luat o decizie. Atenţie sporită şi dacă sunteţi tentaţi să semnaţi un contract prezentat mai avantajos decât precedentul de compania dumneavoastră de telefonie. Beneficiile suplimentare oferite sunt cel mai adesea însoţite de restricţionări ascunse.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Cătălin Cherecheş şi-a reluat prerogativele de primar. Primarul ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la câteva ore după ce Curtea de Apel Cluj i-a admis contestaţia şi l-a scos de sub control judiciar, că şi-a reluat prerogativele prevăzute de lege.

COMUNITATE. Leul Curajos, aliatul copiilor în lupta cu cancerul. Imaginează-şi că eşti un copil de cinci anişori. Eşti vesel, te joci, iar dintr-o dată, de nicăieri parcă, ceva te împiedică să râzi. Nu ştii ce este, nu ştii ce se întâmplă.  Începi să te simţi rău. O vizită la medic şi întreg universul tău se schimbă. Camera ta plină cu jucării rămâne în urmă. Îi ia locul o cameră rece de spital. Eroii de poveste sunt înlocuiţi cu oameni în halate albe. Îţi zâmbesc şi îţi spun că totul va fi bine. Mami şi tati îţi spun la fel, dar tu simţi că ceva nu e în regulă, chiar dacă eşti doar un pic de om. Îţi este frică de necunoscut. Corpul tău firav se schimbă, iar medicii îţi administrează tot felul de tratamente sofisticate pe care nu le înţelegi. Ce se întâmplă oare? (Maria Man)

DOSAR. Anotimpul ofertelor 

  • Oferte sau capcane? Concurența acerbă de pe piața telefoniei mobile, îi face pe furnizorii de servicii să găsească mereu oferte care de care mai atractive pentru a-și atrage clienții noi sau pentru a-i menține pe cei vechi. Întrucât nevoile clienților sunt tot mai complexe pe zi ce trece, întrucât nimeni nu se mai mulțumește în prezent cu un abonament simplu, care să îți permită doar să comunici în rețea, de exemplu, și ofertele sunt tot mai complexe. De multe ori, însă, din dorința de a te acapara în „mirajul”ofertelor, furnizorii nu comunică sau comunică doar parțial, condiționările sau limitările care vin la pachet cu oferta. Astfel, sunt cazuri în care accepți o anumită ofertă pentru beneficiile ei, dar dintr-o dată, nu mai ai acces la anumite facilități de care te bucurai până în acel moment. (Maria Man)
  • Lumina de la capătul tunelului se liberalizează. Compania RCS&RDS a intrat puternic și pe piața energiei elctrice cu o ofertă care a trezit speranță în rândul celor care așteptau spargerea monopolului. Cel mai mare furnizor de cablu și de servicii de internet fix din România spune că prețul Digt Energy este cu 25% mai mic decât ce oferă în prezent piața. (Radu Hângănuț)
  • Un nou tip de centrală termică își face intrarea în piață. Pe piața energiei termice își fac ușor intrarea centralele  cu condensare. Centralele termice cu tehnica condensării sunt mai eficiente pentru că ele valorifică nu numai energia eliberată la ardere, ci şi căldura suplimentară obţinută prin condensarea vaporilor de apă conţinuţi de gazele arse. În timpul arderii, hidrogenul din gaze se combină cu oxigenul din aer, formând vaporii de apă (această energie termică e pierdută în cazul instalaţiilor obişnuite de încălzire, la care vaporii sunt eliminaţi prin coşul de fum). (Radu Hângănuţ)
  • Protecţia consumatorului: Oamenii să citească contractele cu furnizorii şi chiar să vină la noi înainte de a le semna. Alinierea legislaţiei româneşti la cea europeană presupune o serie de modificări, unele chiar în această perioadă, referitoare la liberalizarea preţurilor şi serviciilor prestate de diverse companii pentru consumatori. În cazurile din această perioadă e vorba de serviciile de energie electrică, gaz şi de telefonie mobilă, ultimul cu referire la prevederea renunţării la roaming în UE. Ameninţate de posibilitatea concurenţei şi de a pierde bani, companiile respective recurg la tot felul de artificii şi şmecherii, în încercarea de a nu-şi pierde clienţii, dar şi de a-i fraieri. Cazurile sunt multe deja şi e doar începutul. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, am cerut o părere, un sfat comisarului superior Lucian Rus de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (Cluj). (Marius Avram)

CULTURĂ. „Evadare” pe acorduri de Vivaldi la Penitenciarul Gherla. 53 de persoane private de libertate, o orchestră compusă din 15 muzicieni și cele patru Anotimpuri de Vivaldi s-au întâlnit joi la Penitenciarul de maximă siguranță Gherla ca un prim pas pe care Filarmonica din Cluj l-a făcut în direcția proiectelor sociale menite să demonstreze că muzica aparține tuturor, indiferent de categoria socială din care facem parte şi independent de spaţiul în care ea este interpretată. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Oameni și câini, voluntari pentru viață. Cea de-a noua ediţie a HiperParadei Animalelor a avut loc duminică, 7 mai, pe platoul Hipermarketului Cora din Cluj. Cei prezenţi la eveniment au putut urmări câini de serviciu ai Jandarmeriei și Poliţiei simulând acţiuni de intervenţie, câini de salvare în acţiuni de  căutare, demonstraţii de disciplină, pază şi apărare, discdogging, agility şi mai ales o extraordinară paradă a raselor. (Maria Man)

TEDxEroilor. Provocarea realizării unei societăți mai curajoase, mai funcționale și mai eficientă. Prima zi a evenimentului TEDxEroilor a adus în fața publicului din Casa de Cultură a Studenților o suită de speakeri pregătiți să ofere, din experiența lor, indici legate de noi modalități de a provoca viitorul. Atleta Elena Pagu a adus energie publicului, ea vorbind despre importanța unor activități care să alunge plictiseala, dar și despre sentimentele experimentate în momentele în care a câștigat competiții internaționale și a doborât recorduri mondiale. Lisa Vernon și Gabriela Alexandrescu au adus în discuție importanța educației și a protecției pentru generațiile actuale și viitoare, Teodora Buciu a încântat cu o reprezentație live demnă de o Voce a României, în timp ce Vasile Cipcigan și artistul vizual Kero Zen au vorbit despre aventurile lor pe cele mai înalte vârfuri ale lumii, respectiv pe cele mai gri străzi ale orașelor din România și din Europa. (Radu Hângnuț, Maria Man)

CĂLĂTORII. Aarhus, un Cluj din viitor. Ce poți face într-o zi în Capitala Culturală a Europei 2017? Aarhus, al doilea oraș al Danemarcei, este una dintre cele două capitale culturale europene ale anului în curs. Orașul este comparabil cu Clujul, prin dimensiuni și prin câteva trăsături geografice și urbane, doar că nicio comparație nu ar avantaja orașul de pe Someș. (Bogdan Stanciu)

STAREA UNIUNII. Cum va schimba Macron Europa. Europa respiră ușurată: după un 2016 cu Brexit și Trump, avem un 2017 cu Macron în prim-plan, un euro-entuziast care a câștigat detașat alegerile din cea mai mare țară a Uniunii. Chestiunile europene au fost în centrul campaniei electorale din Hexagon. Prin potențialul impact pe care l-ar fi avut alegerea candidatul anti-european, Marine Le Pen, campania din Franța a devenit una de tip nou, cu votanți exclusiv francezi dar stakeholderi în toate țările blocului comunitar – unde stakeholder înseamnă orice persoană, organizație, companie care poate influența, dar mai ales care este influențată de către rezultatul campaniei. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Alain Delon: Filmele, familia, femeile. Alain Delon nu mai prea are nevoie de prezentare. Este actor, producător, scenarist și regizor, cu o carieră impresionantă, ce se întinde pe parcursul a 60 de ani și include peste 100 de roluri memorabile. Cu ochii săi albaștri și carisma incontestabilă, a cucerit publicul și a strălucit pe marile și micile ecrane, în filme ce rămân în istorie – cele mai celebre fiind „Rocco şi fraţii săi“ (1960), „În plin soare“ (1960), „Eclipsa“ (1962), „Ghepardul“ (1963), „Laleaua neagră“ (1964), „Samuraiul“ (1967), „Borsalino“ (1970), „Notre histoire“ (1984) sau „Pe cuvânt de poliţist“ (1985). (Mădălina Kadar)

SPORT. Revenire spectaculoasă! ”Big” Giță, șef la FRB. Ghiţă Mureşan, singurul baschetbalist român care a evoluat în liga profesionistă nord-americană (NBA), este noul vicepreședinte al Federației Române de Baschet (FRB). În vârstă de 46 de ani, cel supranumit ”Big” Ghiță, cel mai mare baschetbalist clujean din istoria acestei discipline revine cu această ocazie în România, în sportul care l-a consacrat. La începutul anilor 2000 s-a retras din activitatea competițională și a pus bazele propriei academii de baschet care funcționează și astăzi în Washington (SUA). (Patrice Podină)

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu