Nu ratați noul număr: „Niciun clujean între soldăţeii lui Dragnea”

Sârguinţa cu care fostul premier Emil Boc a activat în siajul ideilor şi intereselor patronului său politic, Traian Băsescu, îl putea tenta pe Liviu Dragnea să coopteze clujeni servili în guvernul său de soldăţei disciplinaţi. Din motive neexplicate încă, liderul PSD a preferat să lase Clujul în afara structurilor guvernamentale şi parlamentare de vârf, îndepărtându-se de cutuma partidului de a aloca celui mai mare oraş din Transilvania locuri în Executiv. Guvernul Năstase a pornit cu patru miniştri clujeni, cel al lui Victor Ponta cu doi. Cabinetul condus de domnul Dragnea prin avatari politici nu are însă în componenţă niciun clujean.

O hartă a componenţei geografi ce a Guvernului Grindeanu arată o concentrare în zona capitalei şi o predilecţie pentru distribuirea de poziţii în judeţele de la frontierele ţării. Dispariţia clujenilor din fotoliile puterii de stat e un mesaj descurajant referitor la priorităţile noului guvern, cu atât mai mult cu cât premier, fi e şi cu puteri limitate, este un politician din Timişoara. Să ne amintim că Emil Boc a fost, în mare măsură, tot un premier marionetă. Chiar şi aşa, din poziţia sa în stat, el a demarat în Cluj investiţii care altfel astăzi nu s-ar vedea, cum sunt stadionul şi sala polivalentă.

 Absenţa clujenilor dintr-un cabinet condus de un timişorean este o nouă înfrângere în competiţia oraşului cu Timişoara, după eşecul din campania pentru Capitala Culturală Europeană. Noul ministru al Transporturilor a adus la cunoştinţă comisiei care l-a audiat în Parlament că are ca prioritate modernizarea aeroportului din Timişoara. Primarul de pe Bega a anunţat miercuri că are un portofoliu de 15 mari proiecte care trebuie demarate în acest an şi a precizat că aşteaptă fonduri guvernamentale sau unionale. Municipalitatea clujeană, în schimb, exprimă îngrijorări în privinţa relaţiei cu Executivul şi se limitează să spere că noul guvern va fi nanţa cele două mari proiecte ale oraşului: spitalul regional de urgenţă şi centura metropolitană.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Tehnocraţii politici ai PSD au liber la treabă. Sorin Grindeanu şi cabinetul său de 26 de miniştri au primit ieri votul Parlamentului şi au fost învestiţi de preşedintele Klaus Iohannis. După depunerea jurământului, noii miniştri s-au reunit miercuri seară în prima şedinţă de Guvern. Ia astfel sfârşit o perioadă complicată de tensiuni între preşedinte şi noua putere parlamentară şi executivă care putea degenera într-o criză politică. (Marius Avram)

Viceprimarul Dan Tarcea: Regret că nu avem un ministru din Cluj şi asta spune foarte multe despre cum priveşte Liviu Dragnea Clujul. Faptul că Guvernul Grindeanu nu are niciun clujean în componenţă aduce unele îngrijorări şi semne de întrebare vizavi de două proiecte majore ale oraşului şi judeţului, care depind în mod covârşitor de finanţarea de la bugetul naţional: centura metropolitană a Clujului şi spitalul regional de urgenţă. „Regret că nu avem un ministru din Cluj şi asta spune foarte multe despre cum priveşte Liviu Dragnea Clujul şi cum priveşte organizaţia PSD din Cluj, pentru că sunt oameni de valoare în organizaţia PSD Cluj ca în orice organizaţie politică”, a declarat pentru Transilvania Reporter, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea. (Claudia Romitan)

Rechizitoriul procurorului în dosarul Horvath: mită în bilete pentru „facilitarea/urgentarea avizării documentației”. Viceprimarul Horvath Anna a primit mită în bilete pentru festivalul Electric Castle în schimbul susținerii cauzei omului de afaceri Fodor Zsolt, care implicat fiind in dezvoltarea unor proiecte imobiliare a dorit facilitarea si urgentarea documentelor. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, biletele în cuantum total de circa 20.000 de lei au ajuns la Uniunii Studenţeşti Maghiare din Cluj USMC prin intermediul unui contract de sponzorizare. (Radu Hângănuț)

DOSAR. Favoriții lui 2016

  • Adrian Ghenie, starul licitațiilor în 2016?„Oricum – Bravo, Adi!”. Anul 2016 a fost fără îndoială cel mai bun an pentru artistul român Adrian Ghenie, ale cărui lucrări au spart record după record pe piața de artă, dar același an fost și unul al mărturisirilor pentru artistul băimărean care în cadrul unui eveniment desfășurat vara trecută, în Alexandria, a făcut câteva clarificări cu privire la „fabuloasele” vânzări și realitatea din spatele lor. (Cristina Beligăr)
  • Politicianul anului 2016. Mihai Goțiu. Din fruntea protestelor, în fruntea Senatului. Cea mai mare surpriză a vieții politice clujene din 2016 a fost de departe ascensiunea rapidă a fostului jurnalist Mihai Goțiu în fruntea Senatului, pe postul de vicepreședinte. Cu toate că intrarea sa în politică de partea USR a fost previzibilă încă dinainte ca USR Cluj să existe, datorită relației bune pe care acesta o avea cu liderul formațiunii politice, Nicușor Dan, au existat o serie de întrebări în ceea ce privește alegerea sa pentru funcția de senator. Întrebat în iunie 2016 de către Transilvania Reporter dacă va intra în politică de partea USR în măsura în care partidul va avea o filială clujeană, acesta a spus că va susține USR „într-un fel sau altul”, evitând să vorbească direct de o implicare politică. (Maria Man)
  • Cristina Laslo, cândva speranță, azi o certitudine. Anul ce a trecut a adus multe bucurii iubitorilor sportului clujean. Au fost desigur și dezamăgiri, dar o vorbă românească spune: cei puternici privesc doar spre viitor! Dintre toți performerii clujului handbalista Cristina Laslo are toate meritele de a fi menționată, în orice retrospectivă, sau previziune. În urmă cu doi ani (2014) devenea prima sportivă din Cluj campioană mondială de juniori, într-un sport olimpic. (Patrice Podină)
  • Untold: distracție transformată în brand de succes. Una dintre „personalitățile” marcante ale anului 2016 în Cluj-Napoca a fost festivalul Untold, devenit o adevărată instituție a divertismentului pentru publicul iubitor de muzică electronică din toată țara. Brandul care în prezent îi aparține familie Gadola și lui Bogdan Buta, a a avut pentru ediția din 2016 un buget de aproximativ 5 milioane de euro, familia Gadola deținând de altfel pachetul majoritar al firmei care se ocupă de eveniment. A doua ediție, care i-a adus la Cluj pe Martin Garrix sau Armin van Buuren, s-a dovedit a fi un succes total, dovadă fiind emulația creată în jurul ediției cu numărul trei, pentru care deja s-au vândut peste 25.000 de bilete, deși nimeni nu știe cine va urca pe scenă în vara lui 2017. (Radu Hângănuț)

Sfatul psihologului. Cum ne putem duce la bun sfârșit planurile de la început de an? New Year Resolutions List este acea listă importată de pe tărâmuri americane care conţine planurile, mai mult sau mai puţin măreţe, pe care ne propunem să le bifăm în anul care urmează. Cu toţii ne- New Year Resolutions List este acea listă importată de pe tărâmuri americane care conţine planurile, mai mult am făcut cel puţin o dată planuri la început de an, planuri de care cel mai probabil am uitat în primele săptămâni ale lunii ianuarie, copleşiţi de realitatea ce ne înconjoară, de stresul începutului de an, de job şi aşa mai departe. (Maria Man)

CULTURĂ. Maeștri și discipoli: Nouă artiști clujeni expun la New York. Galeria Richard Taittinger din New York va găzdui la începutul acestei luni lucrările a nouă artiști reprezentativi ai școlii de pictură de la Cluj, în cadrul unei expoziții care va reuni mai multe generații cu diferite abordări artistice. (Cristina Beligăr)

De la Oradea, la Cluj. Visual Kontakt: Galeria în care arta este regină. „Arta este regină și știe face de toate. Arta înseamnă luptă, înseamnă să creezi mereu ceva și asta se va întâmpla până va cădea și ultima stea de pe cer. Oriunde, în cele mai îngrozitoare medii”. Cuvintele artistului și președintele Galeriei Visual Kontakt, Gabriel Miloia spun ceea ce tânărul crede cu foarte mare convingere. (Cristina Beligăr)

TENDINȚE. Cursuri sau servicii de coaching pentru angajați  în locul cadourilor tradiționale? În fiecare an, înainte de Crăciun, companiile se „bat” în a oferi cadouri cât mai ieșite din comun angajaților. De data aceasta, în unele companii de IT, bonusurile financiare pe care le primeau angajații la final de an s-au transformat în servicii de coaching. Este un „cadou” oferit pentru performanțe deosebite angajaților, pentru care dezvoltarea personală și profesională este foarte importantă. (Maria Man)

ROMÂNI ÎN AMFITEATRELE LUMII. Sunt tineri, ambiţioşi şi tobă de carte. Vorbim despre studenţii români de pe mapamond care au avut curajul şi perseverenţa de a-şi urma pasiunea pentru studiu şi visele în cele mai diferite puncte de pe glob. Transilvania Reporter îşi propune să vă prezinte săptămânal în cadrul campaniei „Români în amfiteatrele lumii” poveştile de viaţă, pasiunile şi realizările celor mai valoroşi şi premiaţi tineri români, care studiază la unele din cele mai prestigioase universităţi din lume sau care au ales să înveţe în locuri dintre cele mai surprinzătoare pentru a-şi lărgi orizontul şi experienţa de viaţă.  (Radu Hângănuț)

STAREA UNIUNII. Cifrele integrării. În fiecare zi de după aderare, UE a băgat în România peste șapte milioane de euro, în medie. Potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul Finanțelor, România a primit, de la 1 ianuarie 2007 și până în 30 noiembrie 2016, 40, 5 miliarde de euro ca fonduri europene și a contribuit cu 13, 6 miliarde de euro la bugetul Uniunii. Astfel, suma netă rămasă în România în relația cu Bruxelles-ul a fost de 26, 9 miliarde de euro, în zece ani fără o lună. Suma echivalează cu tot bugetul României în 1990, sau cu jumătate din bugetul pe 2015, se arată într-un studiu al asociației European Academy din București. În medie, cele 26, 9 miliarde de euro înseamnă câte 226 de milioane pe lună, adică peste șapte milioane de euro pe zi! (Bogdan Stanciu)

Braț de fier și suflet de copil. Cristian Pop este student la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Cluj-Napoca și performează în disciplina numită a oamenilor cu ”brațe de fier”. Este dublu campion național la Skanderbeg. cunoscut în limbal popular ca ”skandenberg” ori „braț de fier”. O disciplină sportivă recunoscută în țara noastră abia la jumătatea anului trecut. Skandenberg-ul este un sport de forță între doi participanți, ce constă în prinderea palmelor, fixarea cotului și împingerea brațului adversarului până ce dosul palmei ajunge în planul cotului. Acest sport nu este unul olimpic, însă se organizează competiții naționale și internaționale. Cum a răzbit Cristian Pop în lumea brațelor de fier este o poveste. S-a antrenat ani de zile singur, trăgând la coasă și muncind în agricultură, alături de familia lui. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu