Muzeul Farmaciei e deschis, dar situația lui e în continuare incertă

Muzeul Farmaciei/ Foto: Dan Bodea

Este laudată și recomandată de o serie de ghiduri internaționale, dar cu toate acestea, Colecția de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei a fost pe punctul de a fi evacuată de mai multe ori. Cum s-a ajuns la această situație? Instanțele au decis ca imobilul care găzduiește astăzi muzeul să fie retrocedat ultimei familii de farmaciști care l-a deținut înainte de naționalizare, familia Hintz.

În toamna anului 2015 muzeul a primit notificare de evacuare, iar de atunci au avut loc mai multe negocieri între Primărie cu privire la cumpărarea de către municipalitate a clădirii în care funcționează muzeul. Proprietarii doresc 1, 3 milioane de euro pe întreaga clădire, în timp ce Primăria ar dori să achiziționeze efectiv doar partea în care funcționează muzeul, adică parterul clădirii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al muzeului, Ioana Gruiţă, în prezent continuă negocierile: „Chestiunea este pe masa Primăriei și din cate știm negocierile continuă. Deocamdată noi ne desfășurăm activitatea în regim normal”, a spus aceasta.

Prima ofertă a proprietarilor pentru vânzarea imobilului a fost de 1 milion de euro, însă apoi, prețul a crescut la 1, 3 milioane de euro. În cazul acestui imobil, care este monument istoric, statul are drept de preempțiune. Deocamdată Primăria Cluj-Napoca nu a renunțat la acest drept.

[stextbox id=”custom”]

Clădirea istorică care găzduieşte colecţia muzeului a funcţionat ca farmacie încă din secolul XVI, din anul 1573. Spaţiul util total este de 863 de metri pătraţi. Colecția include cel mai bogat lot de vase farmaceutice din întreaga regiune, numărul lor depăşind 1.500, aparatură de laborator, manuscrise și tipărituri, între care ediții rare din secolele XVI-XVIII, ingrediente celebre ca praful de mumie și un important lot de aparate medicale, precum primul electrocardiograf din România. Patrimoniul include în total 3.000 de obiecte.

Pe de altă parte, Casa Mauksch-Hintz este monument istoric si architectural. Casa şi farmacia au intrat în posesia familiei Hintz în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, şi a fost folosită de membrii familiei până în 1948, când a fost naţionalizată. Apoi din 1954 clădirea a adăpostit Colectia de Istorie a Farmaciei a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei. În 2012 clădirea a fost retrocedată moştenitorilor familiei Hinz. Muzeul Farmaciei este vizitat anual, în medie, de 10.000 de turiști, majoritatea străini.

[/stextbox]

Focusul expoziției din luna octombrie este piatra ponce (Pumex sau Lapis Pumicis), o piatră vulcanică poroasă, cu densitate mică, de culoare alb-gălbuie.

Muzeul Farmaciei își desfășoară activitatea în mod normal, după următorul program: luni, marți, miercuri, vineri în intervalul orar 10:00 – 16:00, joi în intervalul 12:00 – 18:00, iar sâmbăta este deschis doar o dară pe lună, în ultima sâmbătă din fiecare lună (în acest caz, lunea următoare este închis), în intervalul orar 10:00 – 16:00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu