Misterioasa dispariție a profesorului Marius Popa, zis „Gopo”

Așa arată în prezent domiciliul profesorului Marius Popa (Foto: Radu Hângănuț)
eepurl.com

Timp de 30 de ani, profesorul Marius Popa a intrat și a ieșit din incinta Colegiului Național „Emil Racoviță” mai mult sau mai puțin observat de cei din jurul său. Tocmai de aceea, dimineața zilei de 16 ianuarie 2014 a adus un eveniment unic: profesorul de geografie Marius Popa, unul dintre cele mai cunoscute cadre didactice din Cluj-Napoca, nu și-a mai făcut apariția la locul de muncă, absența lui fiind cu atât mai stranie cu câte acestuia i se dusese vestea că nu lipsește de la cursuri nici măcar atunci când este bolnav. Absența lui a continuat în ziua de 17 ianuarie, moment în care directorul instituției de învățământ a dat alarma: profesorul Marius Popa dispăruse.  După mai bine de o lună, investigația Poliției Cluj bate pasul pe loc. Mulți oameni îl cunoșteau pe cel poreclit „Gopo”, însă nimeni nu avea o relație apropiată cu el. Cazul este învăluit de mister, iar temerile cunoscuțiilor săi sunt accentuate de zvonurile care spun că Marius Popa intrase în ultimul timp în anturajul boschetarilor care își fac veacul prin zonele rău famate ale orașului. Fără ca nimeni să confirme oficial acest lucru, dispariția lui Marius Popa pare să aibă legătură și cu înclinațiile homosexuale ale profesorului, care ar fi atras antipatia homofobilor.

„Nu este deloc o situație normală, repetă obsesiv cei care îl cunosc pe profesorul Marius Popa. De mai bine de 30 de zile nimeni nu mai știe nimic de soarta celui care timp de 30 de ani a predat la Colegiul Național „Emil Racovițăh din Cluj-Napoca.  Dispariția profesorului clujean este cu atât mai șocantă cu cât toți îl știu drept o persoană fără dușmani.  Cu toate acestea, istoria recentă a lui Marius Popa consemnează schimbări majore în comportamentul său: după începerea investigațiilor, Poliția clujeană avea să descopere că „Gopoh frecventa anturajul boschetarilor fiind văzut tot mai des în compania unor persoane cu activități dubioase. Vecini săi confirmă această teorie și se gândesc la cele mai nefericite scenarii, spunând că înclinațiile homosexuale ale lui Marius Popa i-ar fi putut cauza dispariția.

Știut de mulți, cunoscut de prea puțini

Ultimii ani din viața profesorului Marius Popa par a fi ecranizarea unei drame: un profesor cu o inteligență remarcabilă rămas al nimănui după moartea tatălui său, cade în depresie, găsește adăpost în cercurile dubioase ale boschetarilor și dispare brusc din casa în care de mult timp nu îl mai aștepta nimeni.

Fără a avea nicio rudă care să-i fie aproape, Marius Popa nu a putut fi nici măcar declarat dispărut până când directorul Colegiului Național „Emil Racoviță, Constantin Corega, nu și-a dat acordul pentru demararea procedurilor. De altfel, directorul instituției a fost și cel care a constatat dispariția colegului său.

„ În data de 16 ianuarie el nu s-a prezentat la școală. A doua zi când nu a venit l-am trimis pe administratorul nostru la el acasă pentru a verifica ce se întâmplă. Nu l-a găsit acasă. Imediat după am alertat poliția. Cum domnul profesor nu are familie, mi-am asumat eu această responsabilitate”, a declarat Constantin Corega pentru Transilvania Reporter.

Constantin Corega și Marius Popa sunt colegi de-o viață. Mai exact de 30 de ani, timp în care Marius Popa a fost unul dintre exemplele colegiului în ceea ce privește conduita. Directorul instituției spune că îl cunoaște foarte bine și că dispariția lui nu putea să fie prevăzută.

„Foarte multe nu știu nici eu. Cert este că ceea ce se întâmplă nu este deloc o situație normală. Eu mă feresc să fac referire le el sau să trag concluzii până în momentul în care voi avea lămuriri cu privire la starea lui și la locul în care se află. Am această datorie morală față de el. Suntem colegi de 30 de ani și îl cunosc foarte bine. Marius Popa este un profesor excelent care are foarte multe informații și cunoștințe în domeniul său și în domenii conexe. A venit ca profesor la liceul nostru în urmă cu foarte mult timp și a demonstrat în fiecare zi conștiinciozitate și responsabilitate în ceea ce privește actul didactic. Era o persoană foarte retrasă, nu socializa foarte mult, dar cu toate acestea nu avusese în ultimul timp un comportament aparte care să ridice semne de întrebare. Nu știu ce s-a putut întâmpla cu el”, spune Constantin Corega cu tristețe.

În liceul în care predă, Marius Popa era poreclit „Gopo”. Porecla a primit-o în urmă cu mulți ani, elevii săi depistându-i naivitatea caracteristică. Cei cărora le-a fost dascăl recunosc fără urmă de șovăială faptul că era un cunoscător desăvârșit al materiei pe care o preda. Cu toate acestea, firea lui favoriza ironiile elevilor care profitau de mult ori de docilitatea și bunătatea profesorului. Asemeni personajului Gopo din desenele animate ale lui Ioan Popescu-Gopo, Marius Popescu lăsa impresia unui om ușor de indus în eroare, nu puțini fiind cei care cred că dispariția lui este strâns legată de această trăsătură de caracter.

 

Portretul profesorului Marius Popa.

Portretul profesorului Marius Popa.

 

„Din primul moment de la aflarea veștii, elevii dânsului dar și alții și-au dorit să participe cumva la căutarea profesorului lor. Eu le-am recomandat să se limiteze la aflarea de informații și comunicarea lor către Poliție. Atât ei cât și profesorii noștri au primit vestea cu multă tristețe, mai ales că știm toți că foarte multe nu putem să facem. Colegii lui sunt și ei afectați. Cred că regret este cuvântul care descrie cel mai bine situația aceasta. Nu a existat nici un eveniment care să ne ducă cu gândul la faptul că, la  un moment dat, Marius Popa ar urma să plece. Partea neplăcută este faptul că domnul profesor nici măcar nu are o familie. Noi am încercat să suplinim acest lucru și să nu fim nepăsători, mai spune Constantin Corega.

 

Căutat în toată România

De la dispariția consemnată în data de 16 ianuarie, IPJ Cluj a început căutările. Marius Popa a fost dat în urmărire la nivel național, poza lui ajungând în toate locațiile din județ unde acesta ar fi putut ajunge, dar și în spitalele din toată țara. De cazul său s-a ocupat Comisarul Șef , Valentin Rusu și Agentul Șef Principal, Alexandru Mureșan, care au declarat pentru Transilvania Reporter că profesorul a mai fost văzut prin oraș, operațiunea de căutare fiind în continuare una dintre prioritățile Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj.

„Este o diferență destul de mare între o dispariție și o plecare voluntară. În cazul profesorului Marius Popa este vorba de o plecare voluntară, pe care noi, totuși, o tratăm ca pe o dispariție din punctul de vedere al modului în care acționăm. De exemplu, cazul fetiței din București a fost o dispariție întrucât vorbim despre o minoră care pur și simplu a dispărut brusc. Însă în cazul lui Marius Popa vorbim despre o plecare voluntară. A dispărut în data de 16. Din acel moment am început să vorbim cu colegi de muncă, elevi, să trimitem poze, se fac verificări în cazul tuturor persoanelor necunoscute găsite de poliție și am alertat și criminaliștii. De asemenea, toate clinicile și spitalele de psihiatrie din România au fost verificate și alertate în acest caz. Am mers în toate locurile frecventate de boschetari și am verificat toate cantinele sociale din Cluj. Cazul este cu atât mai greu cu cât Marius Popa nu are familie iar noi a trebuit să căutăm alte persoane, din anturajul său, care să ne ofere informații”, a declarat Comisarul Șef al IPJ Cluj, Valentin Rusu.

Lipsa unor rude ale lui Marius Popa a îngreunat mult rezolvarea acestui caz. Potrivit poliției și vecinilor săi, după moartea tatălui, Marius Popa mai are doar o soră. Aceasta a plecat însă în Germania în anii f80 și nu a mai ținut legătura cu fratele ei.

„Marius Popa nu are familie, noi fiind alertați de directorul Colegiului „Emil Racovițăh. Singura lui rudă este o soră plecată în anii f80 în Germania. Am încercat deja să dăm de urma ei prin intermediul poliției germane, însă nu cred că ne va fi de mare ajutor întrucât cei doi nu țineau deloc legăturah, a explicat Agentul Șef Principal, Alexandru Mureșan.

Ultima apariție a lui Gopo, la Iulius Mall

De la dispariția sa și până în prezent, Marius Popa a mai fost văzut o singură dată, în ziua de 18 ianuarie. Potrivit martorilor interogați de poliția clujeană, acesta se afla în incinta Iulius Mall. De altfel, aceasta era una din zonele preferate ale profesorului, care frecventa locația însoțit de prietenii săi.

„Foarte multă lume din oraș îl cunoaște. De exemplu, este foarte cunoscut în zona complexului comercial Sora Shopping Center unde, în fiecare dimineață, Marius Popa mergea și citea ziarul. De la dispariția consemnată în 16 ianuarie, a mai fost văzut încă o dată. Se întâmpla în  data de 18 ianuarie în incinta Iulius Mall. Martorii ne-au declarat că l-au văzut în zona de servire a mesei din mall, după ora 19:30. Venea acolo pentru că după această oră erau reducerih, dezvăluie Agentul Șef Principal, Alexandru Mureșan.

Boschetarii clujeni, noua familie a profesorului Marius Popa

Decăderea profesorului de mulți catalogat ca fiind genial este pusă pe seama faptului că acesta a rămas literalmente „al nimănui”. Chiar dacă se afla în relații bune cu toată lumea, Marius Popa era o fire retrasă care nu permitea multor oameni să se apropie prea mult de el. Fără sprijin din partea celor din jurul său, profesorul a intrat în cercul boschetarilor, lucru sesizat de vecinii săi.

„La bătrânețe, toată lumea are momente de rătăcire. În cazul lui, acest moment a început în urmă cu puțin timp și a avut efectele acestea poate pentru că este un om al nimănui. Nu mai are nicio rudă, de când tatăl lui a murit. Era un vecin bun, glumeț dar nu prea avea mulți vizitatori. Ce pot spune fără niciun dubiu este că era un profesor excelent; i-a predat fiului meu care acum este conferențiar. Niciodată nu l-am văzut beat și niciodată nu mi-a vorbit urât mie sau altui vecin. Mă înțelegeam foarte bine cu el. Mai mult ne vedeam dimineața, când eu plecam la serviciu și el mergea la școală. Mai tot timpul îmi spunea câte un banc. Mi-e vecin de când sunt eu mutat aici, el este unul dintre <<băștinașii >> zonei. Vorbeam destul de des cu el. Acum, de când nu mai e aici, i-am pus eu două lacăte pe ușă ca să nu intre cineva. Umbla totuși într-un anturaj destul de ciudat”, spune domnul Crăciun, unul dintre vecinii lui Marius Popa.

De problema anturajului a aflat și Poliția. Potrivit comisarului șef Valentin Rusu, culegerea de informații din mijlocul acestui mediu este una foarte dificilă. Potrivit acestuia, chiar dacă nimeni nu confirmă acest lucru, Marius Popa avea înclinații homosexuale, fapt ce ar fi atras ura homofobilor.

„Mediul pe care el îl frecventa este unul mai complicat. E foarte greu să comunici cu acei oameni. A trebuit să mergem la anumite ore, mai ales dimineața, când mai sunt cât de cât lucizi. Pentru boschetari, noțiunea de timp este relativă. Ei cu mare greu își amintesc ce au făcut în ziua anterioară, astfel că a fost destul de greu să aflăm de la ei ce se întâmplase cu cinci sau zece zile în urmă. Vecinii săi spun că ar fi homosexual, dar nimeni nu confirmă acest lucru”, explică Valentin Rusu.

În timp ce vecinii și colegii se gândesc la ce e mai rău, poliția clujeană nu exclude ca dispariția să fie o simplă plecare neanunțată de la domiciliu.

„Din câte ne-au spus cei interogați, el frecventa anturajul boschetarilor. Cei interogați ne-au spus că Marius Popa este un om foarte inteligent, dar retras; nu multă lume discuta frecvent cu el.  Cercul lui este foarte restrâns. Mulți spun că îl cunosc, dar nimeni nu vorbea cu el foarte mult și nimeni nu avea o relație foarte apropiată cu el. În ceea ce-l privește pe Marius Popa trebuie să înțelegem că acest om nu avea familie. Practic, el nu avea o datorie morală față de nimeni și nu trebuia să spună nimănui unde și când pleacă. Luăm în calcul să fie pur și simplu plecat undeva și să apară la fel de brusc cum a dispărut. Avea într-adevăr un anturaj dubios însă este puțin probabil să fi fost omorât, de exemplu.  Nu era genul de om pe care să îl tâlhărești, nu avea nici dușmani”, spune comisarul Șef, Valentin Rusu.

La mai bine de o lună de la dispariția profesorului, misterul învăluie în continuare acest caz. Nimeni nu știe mai multe decât ce se știa în ziua dispariției, întrebările fiind, paradoxal, singurele certitudini. Cert este doar faptul că fiecare zi în care Marius Popa întârzie să apară întărește mai mult temerea apropiaților săi, atâți câți au fost: profesorul genial a dispărut definitiv dintre noi.

„Poliția a venit pe-aici acum ceva timp și m-au întrebat ce mă întrebați și dumneavoastră. Nu mi se pare că și-au prea dat interesul. Oamenii știu pe aici că era homosexual. El umbla cu tot felul de boschetari în ultimul timp. Mă tem ca nu cumva niște oameni de ăștia să îl fi <<aranjat>>”, mai spune vecinul său cu tristețe.

 

Postaţi un comentariu