Locurile de joacă pentru copii. Între modă şi necesitate

Locurile de joacă pentru copii, dar şi petrecerile care se organizează în cadrul spaţiilor destinate exclusiv micuţilor, reprezintă o afacere din ce în ce mai profitabilă pe piaţa clujeană. Cerere este din plin, astfel că oferta din ce în ce mai diversificată, nu se lasă aşteptată. În Cluj-Napoca există peste 20 de spaţii de joacă private, care le oferă copiilor modalităţi inedite de petrecere a timpului liber, dar şi posibilitatea de a-şi organiza o petrecere de neuitat, cu magicieni, animatori, cântec şi voie bună, alături de colegi sau prieteni.

Spaţiul de joacă Pahumi şi-a deschis porţile acum un an şi jumătate, timp în care a organizat sute de petreceri aniversare, dar şi tabere pentru copii. Pahumi le oferă copiilor petreceri coordonate de animatori profesioniști. Petrecerile sunt organizate în funcție de vârstă, iar un pachet standard conține: închirierea sălii pentru trei ore, personal calificat, amenajare și decorare sală, sonorizare, sistem karaoke, biliard, air-hochei, jucării, jocuri de societate, colț Lego City, Xbox, invitații personalizate, iar programul celor mici include jocuri distractive și de societate, concursuri, activități sportive (cățărare, tenis de masă, tiroliană), activități outdoor, accesul la ansamblul tip corabie cu tobogan. Pentru toate acestea și pentru un număr maxim de 10 copii, părinții trebuie să scoată din buzunar 500 de lei. Pentru fiecare copil în plus, costul este de 50 de lei/ copil. Cei care doresc, au la dispoziție o serie de servicii extra, dintre care amintim: tortul personalizat (trei kilograme la prețul de 250 de lei), face painting (50 de lei), șampanie pentru copii (15 lei), lumânări și artificii pentru tort (15 lei), lansare lampioane (50 de lei), spectacol de magie (300 de lei), fotografii profesionale (150 de lei), fotografii și album foto (250 de lei), treasure hunt (50 de lei), cadouri pentru invitații la petrecere (50 de lei). Prelungirea petrecerii se plătește cu 50 de lei pentru fiecare jumătate de oră în plus.

Spaţiul de joacă Pahumi, situat la şapte kilometri de Cluj Napoca are o suprafaţă de 400 mp. „În cadrul Pahumi organizăm zile de naştere, evenimente pentru copii, tabere de o zi pentru cei mici, iar din toamnă vom avea şi un after school. Am simţit că e nevoie de un astfel de loc în Cluj, din postura de părinte. Am doi copii şi am simţit nevoia de a le oferi celor mici un spaţiu dedicat lor, în cadrul căruia să poată îmbina activităţile indoor, cu cele outdoor : tiroliană, drumeţii. În orice afacere există dificultăţi, dar beneficiile pe care le obţii din bucuria copiilor, înlătură orice greutate. Am deschis acum un an şi jumătate spaţiul de joacă şi sincer, nu a fost nevoie de prea multă reclamă. Încă de la primele zile de naştere organizate aici, mulţi dintre invitaţi şi-au făcut şi ei rezervări, astfel că această  parte, cea dedicată petrecerilor pentru copii, a mers de la sine. Vestea s-a rostogolit precum un bulgăre de zăpadă, iar tot mai mulţi clujeni au început să vină să le organizeze micuţilor aniversările aici”, explică Florin Simon, proprietarul spaţiului de joacă Pahumi.  

Modă sau necesitate?

Florin consideră că un oraş precum Clujul are nevoie de astfel de spaţii.“Eu consider că ceea ce facem noi nu este o modă, ci o necesitate. Noi chiar pe acest aspect ne-am bazat de la început. Am creat acest spaţiu dedicat exclusiv activităţilor pentru copii. Nu este o construcţie modificată. Am gândit proiectul special pentru copii, încă de la bun început. Sunt spaţii înalte, gândite pentru ca cei mici să fie în siguranţă. Dispunem de o sală de sport cu panouri de căţărare, cu panou de baschet, avem o sală multifuncţională media, iar afară avem un spaţiu modular sub formă de corabie cu tiroliană şi tobogan în apropiere. Avem cam tot ce trebuie pentru o experienţă complexă. În ceea ce priveşte partea de tabere, mizăm foarte mult pe spaţiul natural în care ne aflăm. Fiind foarte aproape de pădure, organizăm în fiecare zi drumeţii şi încercăm să îi apropiem pe copii cât de mult putem de natură”, explică Florin.

Cei care doresc să organizeze petrecerea celui mic într-un astfel de loc, trebuie să aibă programeze totul din timp, chiar cu câteva luni înainte de eveniment. “Programările se făceau de obicei cu o lună înainte În ultima perioadă însă, am fost foarte, foarte solicitaţi. Nu mai sunt deloc locuri până la începutul vacanţei. Din păcate a trebuit să refuzăm inclusiv clienţi care şi-au sărbătorit ziua de naştere la noi anul trecut pentru că nu şi-au făcut programare din timp”, explică Florin.

O petrecere implică, pe lângă partea de rezervare a datei de către părinte şi o discuţie vizavi de programul petrecerii. “Ce avem specific şi prinde foarte bine la copii este vânătoarea de comori. În cadrul vânătorii, sărbătoritul primeşte un indiciu, dar şi o serie de ghicitori pe care trebuie să le rezolve împreună cu ceilalţi copii. La final aceştia găsesc o cutie de comori cu bănuţi de ciocolată şi fructe. Este foarte distractiv pentru ei. Pe lângă acest joc, avem diverse colaborări cu magicieni, animatori, dar şi fotografi care să imortalizeze momentele importante ale petrecerii. În general, standardul unei petreceri este de trei ore. În schimb, nu avem un număr maxim de copii impus. Am avut şi petreceri cu 40 de copii, iar angajaţii s-au descurcat foarte bine. Cu toate acestea, media este undeva la 20. Majoritatea sunt copii care îşi serbează ziua de naştere cu clasa”, explică Florin.

Cu toate că la început, cei din cadrul Pahumi au angajat doar personal extrem de calificat, timpul le-a demonstrat că oamenii sunt mult mai importanţi decât diplomele în acest domeniu. “Pe parcurs am ajuns la concluzia că este mult mai important omul, iar la orice interviu de angajare prima întrebare pe care o adresăm candidatului este «Vă plac copiii?». Pentru că dacă îţi plac copiii, restul se învaţă şi totul merge cumva de la sine. Avem opt angajaţi, dar  este destul de greu, pentru că se lucrează atât sâmbăta, cât şi duminica”, spune fondatorul centrului Pahumi.   

În Cluj-Napoca și în împrejurimi există tot mai multe locuri de joacă care organizează petreceri pentru copii, fiecare încercând să ofere cât mai multe facilități pentru a-și atrage clienții, iar cum moda nu poate fi ignorată, aceste locații au din ce în ce mai mult succes.

Clubul Zâmbărici,de exemplu, oferă copiilor cu vârste cuprinse între un an şi 14 ani, petreceri de neuitat, într-un spaţiu de aproximativ 90 m2, dotat cu aparate de joacă, trambulină gonflabilă, maşina de făcut baloane de săpun, cu program conceput de animatoare cu experienţă în funcţie de vârsta copiilor participanţi. Clubul dispune şi de o sală „de aşteptare” pentru adulţi.

Minicity este un loc de joacă inedit, un orăşel în care copiii între trei şi 12 ani se joacă în spaţii personalizate, experimentează şi practică diverse meserii. Spaţiile dedicate educaţiei şi bunei-dispoziţii sunt: supermarketul, banca, închisoarea, cabinetul stomatologului, coaforul, florăria, librăria/ ludoteca, brutăria, spațiul dedicat pompierilor, vopsitoria, studioul TV, spațiul unde se poate face karaoke, atelierul de pictură şi desen, service-ul auto. În plus, copiii au un spațiu destinat zonei de IT (jocuri wii, xbox, playstation). Atât în timpul petrecerilor, cât și în afara acestora, copiii intră pe deplin în pielea personajelor, beneficiind de uniforme, echipamente şi scheme de joc intuitive.

Alte spaţii de joacă pentru copii care organizează pe lângă programele specifice, petreceri pentru copii sunt: Round Hill Club, Pony Park , Ary Party Club, Exploratoriul sau Laser Tag.

Distribuie:

Postaţi un comentariu