Kino și Joshua, „fulgerele războinice” de pe cerul Bonțidei

Foto: Dan Bodea

Dacă ploaia a fost blândă anul acesta cu festivalierii în cadrul celei de-a cincea ediții  Electric Castle, nu același lucru se poate spune despre descărcările electrice. Fulgerele nu au ocolit nicio zi zona festivalului, făcând un adevărat show pe cerul Bonțidei. Lordul Roșu și Lordul Albastru, Joshua Leighton-Trew și Kino Placebo, performerii care alcătuiesc împreună faimoasa trupă Lord of Lightning, originară din Anglia, au propulsat duelul electric, la rang de artă.

Publicul așteaptă în întuneric. Norii se adună. Miroase a pericol. Cele două tunuri din mijlocul scenei se aprind, muzica începe, tensiunea crește. Lorzii încalecă pe „șaua”cerului și încep o spectaculoasă luptă. Totul e real, fulgerele se transmit dintr-o parte în alta cu o viteză impresionantă. Când cele două fulgere se întâlnesc la mijloc, rezultă o tensiune de patru milioane de volţi!

Lordul Albastru şi Lordul Roşu / Foto: Dan Bodea

Orice clipă de neatenție poate fi fatală, dar experiența își spune cuvântul. Kino Și Joshua s-au accidentat de prea multe ori în trecut pentru ca un mic șoc electric să îi mai sperie. Înainte de show își iau toate măsurile de precauție. Nu e deloc simplu, dar a devenit rutină. Înainte de a deveni Lorzii Lunimii, cei doi se pregătesc. Înainte de show, duşul este obligatoriu. Orice urmă de transpirație, se poate transforma într-un dușman dur, greu de controlat.

Echipamentele de fier, aidoma zalelor purtate sub armurile călăreților în trecut, cântăresc peste 15 kilograme. Costumul le acoperă întregul corp, inclusiv fața. Pentru a nu transpira în timpul show-ului și pentru a nu își face singuri rău, aceștia trebuie să aibă un regim de viață cât mai echilibrat și sănătos, lucru care nu e chiar simplu când călătoreşti în întreaga lume, iar programul îţi este dat peste cap.

Kino și Joshua / Foto: Maria Man

Kino și Joshua / Foto: Maria Man

Au îmbrăcat pentru prima dată costumele din fier acum şase ani. Joshua, Lordul Roşu, îşi aminteşte cu emoţie prima reprezentaţie. „M-am electrocutat destul de rău în zona capului. Nu aveam o căciulă adecvată de protecţie şi a fost destul de urât. Chiar m-am întrebat atunci dacă aşa va fi de acum înainte, dar Carlos, cel care a construit maşinăriile Tesla pe care ne luptăm noi, m-a liniştit. Tipul e genial! Ei se juca cu curentul de mic copil şi se electrocuta de dragul ştiinţei, pentru a testa maşinile pentru acest tip de show. Pe măsură ce show-ul nostru s-a îmbunătăţit, s-au îmbunătăţit şi măsurile de securitate”, povesteşte Joshua.

Acesta locuieşte în Anglia, are o fermă de cai şi este instructor de echitaţie, în timpul în care nu se antrenează pentru diversele cascadorii pe care le face sau nu se află în turneu prin lume. Îndrăgostit de sport şi fotografie, acesta găseşte mereu timp pentru ceea ce îi face plăcere. „Dacă nu este timp, ne facem!”, spune acesta.

Foto: arhiva personală

În afară personajului Lordului Roşu, Joshua interpretează frecvent rolul Omului Oglindă, fiind solicitat pentru diverse petreceri private sau chiar nunţi. Prietenul său de „ring”, Kino sau Lordul Albastru provine din lumea circului, unde şi-a format abilităţile artistice, răbdarea, dar şi agilitatea de care dă dovadă pe scenă.

În viaţa de zi cu zi cei doi sunt prieteni, dar mărturisesc că înainte de a intra în pielea personajelor, în culisele show-ului se dau adevărate bătălii. Mai în glumă, mai în serios. Călătoresc împreună cu managerul trupei, dar şi cu Jeff, un tip care se ocupă de siguranţa lor, care are grijă ca toate detaliile tehnice să funcţioneze optim pentru un show aşa cum scrie la carte.  

„Şi zalele-i zuruie crunte/ Gigantică poart-o cupolă pe frunte, Şi vorba-i e tunet, răsufletul ger, Iar barba din stânga-i ajunge la cer”/ Foto: Maria Man


Foto: Maria Man

„În cazul acestui show, ne îmbrăcăm costumele de fier, ne urcăm pe mașinăriile Tesla și aruncăm cu lumină unul în altul. Totul e foarte realist, chiar dacă este doar un show, până la urmă. Este minunat. E multă adrenalină, simți mirosul de bioxid de carbon. Trebuie să avem mare grijă să nu transpirăm, pentru că ne putem electrocuta foarte uşor, dar se întâmplă. Costumele sunt foarte grele, afară e cald, noi ne luptăm, iar invitabilul se produce. Nu sunt deloc plăcut şocurile. Poate fi periculos. Trebuie să ne mișcăm tot timpul. Lupta noastră este inspirată din bătăile din Mortal Kombat”, explică Kino.

Cel mai periculos lucru care se poate întâmpla în timpul unui show, este ca unul dintre ei să cadă de pe turn pe cablurile de pe podea. „Dacă se întâmplă asta, murim, fără discuţie. Noi însă suntem norocoşi! Suntem încă în viaţă şi continuăm să facem ceea ce ne place!”, spune Joshua încrezător.  

Jeff se ocupă de securitatea show-ului / Foto: Maria Man

Jeff şterge turnurile de apă în uma ploii din cea de-a treia seară de festival /Foto: Maria Man

Secretul magiei care se creează pe scenă este bobina tesla. Aceasta a fost inventată în 1891de Nika Tesla. Ansamblul folosit în cadrul show-ului poartă semnătura omului de ştiinţă sau lordului electric, Carlos van Camp din Noua Zeelandă, un adevărat vrăjitor al electricităţii, care construieşte acest tip de maşini de mai bine de 20 de ani. Bobinele au o înălţime de 2,2 metri şi pot arunca fulgere până la o distanţă de cinci metri. Publicul trebuie să stea la o distanţă de 15 metri, pentru siguranţă.

Show-ul durează şase minute, întrucât echipamentul propriu-zis nu poate sta pornit mai mult de opt minute fără pauză de răcire, de aceea se explică pauzele de o oră sau chiar mai mult între reprezentaţii. La Electric Castle seară de seară au avut loc trei reprezentaţii, atât cât impune şi regula încetăţenită în cadrul show-urilor de acest tip. Ce depăşeşte trei reprezentaţii, poate fi periculos. Pe timp de ploaie, show-ul se suspsendă. În plus, după show, în maxim 15 minute, lorzii trebuie să se schimbe de costumele greoaie şi încărcate cu energie.

Pe parcursul celor patru zile de festival, lorzii au avut la dispoziţie un vestiar aproape de scenă. În timpul petrecut la Cluj, cei patru tineri din cadrul staff-ului s-a bucurat din plin de festival, dar şi de împrejurimi. „Ne-am simţit foarte bine aici. Ne-a plăcut mult faptul că am ascultat mai multe tipuri de muzică. Înainte să venim ne-am gândit că va fi doar muzică electro, dar a fost un mix excelent de genuri. Am fost la multe festivaluri şi chiar pot să spun cu mâna pe inimă că tot ce am văzut aici mi-a plăcut foarte mult. Ne-a plăcut extrem de mult Fanfara Ciocârlie. Ne-ar plăcea să facem un remix format din piesele lor pentru show-ul nostru. Au fost geniali!”, a spus Joshua.

Foto: Maria Man

Lorzii se află pentru a doua oară în România, dar pentru prima dată la Bonţida. Anul trecut au vizitat Bucureştiul.  „Ne-a plăcut foarte mult oraşul, arhitectura e impresionantă. Noi călătorim mult, iar de la o vreme, oraşele ţi se pare că seamănă. Bucureştiul are ceva special: şi-a păstrat amprenta istorică. Nu degeaba e numit Micul Paris, nu-i aşa?”, spune Joshua. În cadrul festivalului acesta s-au bucurat de o experienţă complexă. „Am mâncat o gogoaşă românească. Nu am mâncat nimic într-o zi, aşa că mi-am permis să mânânc o gogoaşă. Îmi place foarte mult şi cheese cake-ul vostru”, a mai spus acesta. Tinerii au vizitat pădurea Hoia Baciu, dar spre spre dezamăgirea lor nu au găsit niciun extraterestru sau fantome. Au găsit în schimb, bună dispoziţie şi copaci numai buni pentru căţărat şi meditat.

După Cluj, Lorzii vor pleca în Croaţia şi în Franţa, dar abia în luna septembrie. Până atunci însă, se pot întoarce acasă, pentru a pregăti noi şi noi show-uri electrizante.

Postaţi un comentariu