Drumul spre iarbă verde e pavat cu gropi și nervi

Foto: Dan Bodea

În 2014, cu câteva zile înainte de data de 1 Mai, primarul de atunci și de acum al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, inaugura alături de componenți ai aparatului administrativ și presa clujeană trei grătare în zona de picnic de pe Valea Gârbăului. Zona era recomandată ca fiind pregătită pentru marea sărbătoare a micilor de peste câteva zile și, măcar la prima vedere, lucrurile păreau în regulă. Edilul șef al urbei ba chiar a și testat grătarele, întorcând pe toate părțile atât micii, cât și declarațiile despre succesul și viitorul exemplar pe care zona îl va avea. La mai puțin de trei ani distanță, pe Valea Gârbăului nu mai este nimic. Nu sunt amatori de iarbă verde, dar asta este normal într-o zi din cursul săptămânii. Nu mai sunt însă amenajările de acum trei ani, băncile sau coșurile de gunoi, ci doar cele trei grătare înconjurate de multe, multe gunoaie.

În privința drumului de acces, nici la inaugurarea din 2014, nici la cea de acum, lucrurile nu sunt cu multe diferite, iar drumul continuă să fie unul dintre cele mai proaste din zona municipiului. Lucrările de reparație continuă în mod obsesiv, însă singurul „pas înainte” este reprezentat de faptul că, măcar până în zona restaurantului „Roata” s-au montat borduri noi. Între borduri se lucrează din nou cu echipe de câte 5-6 muncitori care plimbă lopeți și reazemă excavatoare. Din intersecția respectivă spre zona de iarbă verde, drumul este plin de cratere, problema fiind rezolvată cu o improvizație care a presupus acoperirea gropilor cu piatră și pământ de pe marginea drumului. Nu suficient de multă, în condițiile în care, în continuare, este posibil să îți pierzi mașina într-o astfel de groapă.

În 2012, la inaugurarea spațiului, costurile de amenajare se ridicau potrivit primăriei la 13.000 de lei. „Clujenii au la dispoziţie apă, grătare, teren de fotbal, astfel încât cei care nu-şi permit o ieşire din oraş pot veni aici”, spunea atunci primarul Emil Boc, potrivit site-ului Citynews.ro

Chiar dacă în mod neoficial a început sezonul de grătare, zona de iarbă verde este în continuare plină de gunoaie rămase, cel mai probabil, din anul 2016. În prezent, termenul de „amenajări” mai înseamnă cele trei grătare, din cele 18 promise inițial de către Primărie. Restul facilităților au dispărut fără urmă.

În 2014, la controlul lui Emil Boc, în plus față de grătare existau bănci realizate din bușteni. În 2017, acestea au dispărut, oamenii din zonă explicând că multe dintre ele au ajuns să fie transformate în lemn de foc. De asemenea, existau coșuri de gunoi. În 2017, la fel, au dispărut.

Pe platou era improvizat și un teren de fotbal dotat cu două porți de fier. În ziua de 1 mai din 2014, zona de agrement era vizitată de tineretul PDL-ist, aflat atunci în campania electorală ce a precedat alegerile europarlamentare. Cei peste 70 de tinerii pedeliști au socializat pe lângă grătar, au împărțit saci menajeri clujenilor și au jucat fotbal. Astăzi porțile lipsesc cu desăvârșire din peisaj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu