Corina Croitoru, consilier local PSD: „Tinerețea nu e întotdeauna o garanție împotriva mârșăviei”

Corina Croitoru/ Foto: Dan Bodea

Corina Croitoru a intrat în politică fiind conștientă că schimbarea nu poate veni decât prin încercarea de a face. Deși s-ar fi putut implica în orice asociație sau organizație care să influențeze prin proiecte soarta anumitor comunități, doar în mediul politic a văzut o punte reală între idealurile de astăzi și realitatea de mâine. Este în prezent consilier local din partea Partidului Social Democrat și consideră că ceea ce ar trebui să aducă în plus generația tânără de politicieni din care face și ea parte este să muncească mai mult și să promită mai puțin. Corina Croitoru a răspuns întrebărilor Transilvania Reporter cu privire la alegerea de a intra în politică, dar și cu referire la schimbările pe care le-ar aduce orașului din noua sa poziție.

Transilvania Reporter: Cum a venit în cazul tău implicarea în politică, de ce ți-ai dorit asta, a existat un anume moment care te-a determinat să te gândești să pui piciorul în prag și să aduci tu schimbarea?

Corina Croitoru: Dacă intrarea în politică are ca reper momentul afilierii la un partid, atunci am intrat în politică în urmă cu 8 ani, când am devenit membră a Partidului Social Democrat. Dacă echivalează cu momentul în care mi-am asumat public niște proiecte, atunci nu am intrat în politică decât anul acesta, odată cu campania electorală pentru Consiliul Local. Dacă, în fine, a intra în politică înseamnă a fi preocupat de societatea în care trăiești și a milita pentru idealuri în care crezi, atunci începutul poveștii e mai îndepărtat decât ar putea părea. Motivul pentru care am făcut-o, am mărturisit-o și în alte rânduri, a fost mai degrabă negativ, în sensul în care nu mi-am asumat rolul cu convingerea că voi „aduce schimbarea”, ci cu conștiința faptului că, și dacă nu voi reuși nimic din tot ceea ce îmi propun, măcar voi fi încercat. Sigur, rezultatul e important, dar cred că schimbarea constă, în primul rând, în încercarea de face.

Există numeroase alte moduri de a te implica în comunitate și, totuși, ai ales mediul politic. Ce pârghii îți oferă politica de a te exprima și acționa?Sau la ce pârghii te gândești să apelezi?

Există, într-adevăr, dar mediul politic nu le exclude, dimpotrivă, se dorește integrarea lor, în special prin colaborarea cu ONG-urile și cu societatea civilă. Totuși, ne place sau nu, mediul politic e puntea dintre idealurile de astăzi și realitatea de mâine și e, în opinia mea, singura care poate susține întreaga comunitate. Orice asociație sau organizație va putea influența, prin proiectele derulate, soarta unui grup de oameni, însă deciziile politice afectează viața întregii comunități.

Ce oferă politica? Vizibilitate în exprimare. Legitimitate în acțiune.

Pentru alegerile locale ai fost propusă pe lista consilierilor locali de deputatul Aurelia Cristea, însă PSD a ales să renunțe la candidatura doamnei Cristea pentru scaunul de primar și să susțină, în schimb, un independent. Cum ai interpretat tu această mișcare, a existat o anume dezamăgire din partea ta?

Deciziile partidului la acest nivel nu țin de organizația de tineret. De aceea, cred că interpretările sunt la fel de inutile ca dezamăgirile. Dincolo de toate, rămâne recunoștința atât față de doamna deputat Aurelia Cristea, cât și față de domnul președinte Remus Lăpușan pentru încrederea acordată nouă, tinerilor.

Spuneai în interviuri anterioare că în domeniul în care activezi, respectiv educație, ai dori să remediezi anumite probleme, să aduci unele schimbări. Care ar fi trei dintre prioritățile tale pe plan local, în acest moment, pentru schimbarea în bine a sistemului educațional?

Problema supraaglomerării unităților de învățământ, cea a investițiilor în infrastructura lor și cea a insuficienței căminelor studențești.

Corina Croitoru/ Foto: Dan Bodea

Corina Croitoru/ Foto: Dan Bodea

Din punct de vedere administrativ, spre ce sectoare ți-ai mai îndrepta atenția, unde sesizezi cele mai multe nemulțumiri?

Nu unde sesizez eu nemulțumiri, ci unde îmi vor fi sesizate de către clujeni, acolo îmi va fi atenția.

Momentan ești un „nume nou” în politica locală. De ce crezi că va fi nevoie pentru „a fi luată în serios” și cât de greu crezi că va fi să îți câștigi notorietatea ca tânăr politician?

Pentru a fi luat în serios, trebuie să fii serios. În rest, e nevoie doar de perseverență. Cât despre notorietate, nu e pe lista obiectivelor mele.

La modul general, cu ce crezi că vine în plus, sau ce ar trebui să aducă pe plan politic local noua generație de politicieni, din care faci și tu parte, având în vedere că voi reprezentați de fapt o promisiune pentru cetățenii care s-au săturat de „sistemul ticăloșit”.

Nu pot vorbi în numele „generației”, generația în sine nu vine cu altceva în afară de tinerețe, deci de energie și disponibilitate. Calitățile și competențele sunt individuale, nu colective. De aceea, cred că oamenii ar trebui să se informeze înainte de a alege, dar și înainte de a judeca. Ticăloșia nu e a sistemului, ci a indivizilor care-l compun, iar vârsta nu e întotdeauna o garanție împotriva mârșăviei. Revenind la întrebare, ce ar trebui să facă generația mea: să promită mai puțin și să muncească mai mult.

Care este definiția politicianului din punctul tău de vedere? În campanie, social-democrații promovau ideea ca locuitorii din Cluj să meargă pe mâna tinerelor elite. Dacă am avea mai multe elite în politica locală, crezi că Clujul ar arăta altfel?

Pentru mine, un om politic e individul care pune interesul colectiv deasupra interesului personal. Restul sunt oameni de afaceri. Și da, cred că dacă am avea mai multe elite în politică, nu doar în cea locală, lumea ar arăta altfel.

Ce îți dorești de la viitorul carierei tale politice?A trecut în acest moment pe plan secund adevărata profesie?

Îmi doresc proiecte concretizate. Nu, profesia rămâne pe primul plan. Mandatul de consilier local e în slujba domeniului meu de activitate care, la rândul lui, e în slujba comunității. Nimic mai simplu.

„Ticăloșia nu e a sistemului, ci a indivizilor care-l compun, iar vârsta nu e întotdeauna o garanție împotriva mârșăviei. Ce ar trebui să facă generația mea? Să promită mai puțin și să muncească mai mult”, Corina Croitoru, consilier local PSD

[stextbox id=”custom”]

Corina Croitoru/ Foto: Dan Bodea

Corina Croitoru/ Foto: Dan Bodea

Corina Croitoru a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”, specializarea limba și literatura română – limba și literatura franceză, a urmat un masterat de studii literare românești, apoi un doctorat dedicat ironiei în poezia românească sub comunism și un postdoctorat consacrat poeziei românești scrise în timpul celor două războaie mondiale, toate în cadrul aceleiași instituții. Pe durata studiilor a făcut cercetare la Universitatea din Geneva (Elveția), la Universitatea Stendhal Grenoble 3 (Franța) și la Universitatea Rovira i Virgili (Spania). În prezent, este profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” din Cluj și colaborator al Departamentului de literatură română și teoria literaturii de la Facultate de Litere, din cadrul UBB. De asemenea, este și traducător autorizat de limba franceză.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu