Clujul și-a prezentat aplicația de candidatură la titlul de Capitala Culturală Europeană 2021

Florin Moroșan, directorul Asociației Cluj-Capitală Culturală Europeană-2021.

După ce în data de 8 octombrie Asociația Cluj-Capitala Culturală Europeană a depus la Ministerul Culturii dosarul de candidatură pentru titlul de capitală culturală a Europei în anul 2021, aplicația cu care Clujul speră să câștige competiția internă a fost prezentată public și postată pe site-ul oficial al evenimentului. Proiectul are un buget de 35 de milioane de euro și va fi prezentat în fața unui juriu internațional în luna decembrie a acestui an.

Programul cultural al proiectului de candidatură la titlul de capitală culturală europeană în anul 2021 este structurat pe cinci linii de program și include proiecte emblematice precum Satul Transilvan, Clujul Comoară, Cluj Media City, evenimente consacrate, proiecte de portofoliu, dar și ceremonii.

„Suntem cea mai ieftină candidatură din țară. Am costat aproximativ 60.000 de euro. În ceea ce privește infrastructura culturală, suntem la un nivel acceptabil și putem profita de pe urma faptului că suntem și un oraș ușor accesibil”, a explicat Florin Moroșan, directorul Asociației Cluj-Capitală Culturală Europeană-2021.

Bugetul proiectului este de 35 de milioane de euro, din care 60% este deja garantat. Investițiile estimate sunt de peste 135 de milioane de euro și vizează obiective ca Centrul Cultural Transilvania, Centrul European de Arta Contemporană, reabilitarea zonei Cetățuia și a zonei râului Someș.

Componenta de promovare și marketing esta una dintre cele mai bine finanțate părți ale proiectului de Capitală Culturală. Astfel, potrivit planului de împărțire a bugetului, 5, 5 milioane de euro sunt destinați promovării candidaturii.

„Este o aplicație foarte bună și e tot ce are Clujul mai bun. Este un efort conjugat care ne-a pus pe masă cea mai bună candidatură. Au fost multe dispute, unele chiar tensionate din care au ieșit lucruri bune. Nu este un material care spune doar despre lucrurile bune și frumoase, dar ne dorim acest titlu tocmai pentru a îmbunătăți deoarece avem Ingredientele necesare. A fost o muncă a Asociației și îi felicit pe cei din echipă pentru disponibilitatea la dialog și munca. Îi admir că au reușit să reziste și să ducă la bun sfârșit ce ne dorim cu toții. Am încredere că vom câștiga în Decembrie și apoi și titlu și sunt convins că merităm acest titlu”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

„Sunt convins ca putem fi aplicanți câștigători. Avem nevoie de Filarmonică și sunt și alte investiții de care avem nevoie. Titlul e simbolic și practic câștigăm investiți, de care suntem cumva obligați de conjunctură”, a spus Vakar István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

Pentru titlul de capitală culturală europeană candidează 12 orașe din România. În luna decembrie a acestui an, orașele își vor prezenta proiectele de candidatură, iar după comunicare deciziei juriului cu privire la orașele finaliste va urma o perioadă, între decembrie 2015 și august 2016, în care aplicațiile vor fi refăcute în conformitate cu recomandările juriului. Întreaga aplicație va putea fi consultată pe site-ul www.clujnapoca2021.ro

Distribuie:

Postaţi un comentariu