Clujul are un plan B. Proiectele Capitalei Culturale merg mai departe

„Servus” a fost sloganul Clujului în competiția pentru Capitală Culturală Europeană. În imagine, bulevardul Eroilor | Foto: Dan Bodea

Proiectul cu care Clujul a candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 va merge mai departe,  cu susținerea autorităților locale și județene. Într-un comunicat de presă transmis de asociația care s-a ocupat de candidatură se arată că programele cuprinse în proiectul-cadru vor fi implementate cu începere din 2017, urmând să fie finalizate în 2020. Redăm integral comunicatul în continuare:

„Comunitatea și administrația clujeană au decis să implementeze programul cultural cu care Cluj-Napoca a candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Munca de implementare va începe în 2017 și va fi finalizată în 2020, având scopul de a duce mai departe proiectele din programul «East of West», la care au lucrat, vreme de șase ani, sute de reprezentanți ai tuturor sectoarelor și comunităților orașului, precum și specialiști din România și de peste hotare.

Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca, și Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, și-au anunțat intenția de a susține în continuare implementarea proiectului, invitând Asociația Cluj-Napoca 2021, care a pregătit dosarul de candidatură, să propună un plan de acțiune în acest sens. Miercuri, 21 septembrie, Consiliul Director al Asociației a votat în unanimitate continuarea proiectului cultural.

«Până la finalul acestui an vom face, împreună cu partenerii noștri, o analiză a programării culturale inițiale și vom reface planul detaliat pentru implementare. Alegem un nou nume și avem anul 2020 ca orizont de timp: vrem ca atunci proiectele din program să fie funcționale, unele urmând să intre în implementare chiar din 2017. Clujul are o energie deosebită și a lucrat timp de șase ani la un plan cultural care nu se poate pierde. În jurul lui vom construi un nou proiect pentru oraș și suntem încrezători că acesta va deveni un bun studiu de caz privind abordarea acestei competiții în Europa. Suntem alături de colegii noștri de la Timișoara, oraș care va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021, și sprijinim demersul lor», a declarat Ștefan Teișanu, directorul executiv al Asociației de la Cluj.

«La începutul acestui an ne-am luat angajamentul de a porni, indiferent de rezultatul competiției, o rețea europeană a orașelor candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii, pentru a le oferi sprijin în pregătirea candidaturilor, dar și pentru a crea bune practici în continuarea proiectelor lor culturale. Primele orașe care intră în rețea sunt Baia Mare, Alba Iulia și Sfântu Gheorghe din România, precum și Kalamata (GR), Kaunas (LT), Herceg Novi (ME), Debrecen și Veszprem (HU), Magdeburg (DE) și Faro (PT), însă orice oraș care aderă la principiile și obiectivele acestei inițiative este invitat să se alăture programului. Rețeaua va dezvolta sisteme de sprijin și colaborare pentru orașele candidate și va organiza două conferințe în fiecare an, dintre care una la Cluj-Napoca», a spus Florin Moroșanu, președintele Asociației Cluj-Napoca 2021. Reprezentanții sectorului cultural, universitar, civic, de afaceri și administrativ din Cluj- Napoca și-au arătat deja susținerea pentru continuarea proiectului, la fel ca și câteva zeci de parteneri europeni și internaționali.

«Această candidatură ne-a dat șansa de a ne redescoperi ca și comunitate, de a lucra cu adevărat împreună pentru prima oară după multă vreme și de a găsi soluții și sensuri noi pentru orașul nostru și pentru Europa, în spiritul valorilor europene. Suntem recunoscători pentru această șansă și vom continua munca pe care am început-o. Proiectul merge mai departe», încheie reprezentanții Asociației.”

Postaţi un comentariu