Chirii de lux. Pe lună sau pe noapte

Foto: Dan Bodea
eepurl.com

Dacă e să analizezi, ca simplu chiriaș în căutarea unei locuințe, piața imobiliară din Cluj-Napoca, te lovești de câteva aspecte mai mult sau mai puțin intuitive. În primul rând, este aspectul financiar. La o simplă „răsfoire” a site-urilor de specialitate, fie că vorbim despre site-uri generaliste de anunțuri care integrează și această rubrică sau site-uri dedicate exclusiv pieței imobiliare, prețurile sunt cele care ne ghidează în primul și în primul rând preferințele. Faptul că prețurile sunt mari nu mai miră pe nimeni, dar există anumite oferte care par desprinse din ziarele pariziene sau londoneze de anunţuri.

Chirii de lux, apartamente modeste

Să luăm câteva exemple. Un apartament de lux de două camere situat în complexul Platinia din Mănăștur, cu suprafață de 60 mp se închiriază cu 800 de euro/lună. Apartamentul este situat la etajul şase, este finisat modern și dispune și de garaj subteran. Garajul însă nu este inclus în preț menționat anterior. Un alt apartament situat în cartierul Bună Ziua, zona Calea Turzii, cu o suprafață utilă de 85 mp, compus din living și bucătărie, o zonă de relaxare, două dormitoare, două băi și o terasă se închiriază la prețul de 900 de euro pe lună. În acest caz, amenajarea a fost realizată de un designer. Dormitorul matrimonial are un jacuzzi, un dressing și acces la terasă. Apartamentul are trei camere şi arată bine. Un apartament recent renovat de trei camere situat în centru, mai precis vizavi de Casa de Cultură a Studenților, dar într-un imobil vechi, cu o suprafață de 124 mp se poate închiria cu suma de 850 de euro pe lună. Apartamentul este semidecomandat.

Un apartament situat pe strada Horea, de 63 de mp, cu două camere, decomandat, cu loc de parcare, se închiriază cu 600 de euro/ lună. Apartamentul arată bine, dar nu este extrem de modern. Un apartament cu suprafaţă de 58 mp, cu două camere, semidecomandat, situat în cartierul Bună Ziua, ultrafinisat, utilat şi mobilat costă 600 de euro pe lună. În plus acesta oferă şi loc de parcare. În acest caz, designul şi finisajele îţi iau ochii, fiind amenajat cu gust.  Un apartament de două camere, situat în apropiere de Tribunalul Cluj, cu o suprafaţă de 60 mp se închiriază cu 680 de euro. 

Chirie all inclusive 

În cartierul Zorilor, există foarte multe oferte similare: 750 de euro pentru un apartament de două camere, la care se adaugă cheltuielile apartamentului, rezultând astfel o chirie all inclusive. Chiriaşul nu mai are niciun gând în afara achitării chirie în termen. Unele oferte au inclus şi locul de parcare. Un apartament central, cu două camere, cu suprafaţă de 84 mp, semidecomandat, finisat modern, dar nemobilat, se poate închiria cu 900 de euro. Cel puţin din fotografii, apartamentul nu merită mai mult de 500 de euro, neavând nicio altă facilitate în afară de poziţionarea acestuia în centrul minicipiului. Un alt apartament, ultracentral de această dată, mai precis situat pe strada Regele Ferdinand, cu suprafaţă de 62 de mp, cu două camere, decomandat, mobilat modern, costă 820 de euro pe lună.  Nu oferă alte facilităţi şi nu are cheltuieli incluse.

Două camere? 1.000 de euro!

Poate cel mai scump apartament de două camere disponibil pe piaţa din Cluj la acest moment este cel situat în zona ultracentrală a oraşului, în imediata apropiere a Pieţei Unirii. Suprafaţa utilă de 100 mp este compusă din bucătărie, hol, baie şi două camere de dimensiuni foarte mari. Apartamentul este complet renovat şi se va mobila şi utila la cererea clientului. Preţul cerut pentru închiriere este de 1.000 de euro/ lună, fiind uşor negociabil.

Citiți și: Tudor Marc, Welt Imobiliare: „Se cere și câte 1.000 de euro chirie pentru apartamente cu două camere”

Agenţiile au acaparat tot

Când porneşti în căutarea unei chirii este extrem de greu să baţi mâna direct cu proprietarul, întrucât agenţiile imobiliare au acaparat piaţa în proporţie de peste 90%. La costul chiriei, garanţiei percepute de proprietar se adaugă şi comisionul agenţiei. Procentul datorat agenţiei se stabileşte prin contract la începutul colaborării şi diferă în funcţie de firma cu care colaborezi.

De curând, o echipă din Cluj a lansat o nouă platformă care vine în ajutorul celor care îşi caută o chirie, aducând toate anunţurile disponibile pe 21 de site-uri cu anunţuri imobiliare într-un singur loc. Utilizatorii nemutam.com primesc alerte pe mail cu cele mai noi anunțuri care corespund căutărilor.

Pe de altă parte, site-ul proprietarcluj.ro publică anunţuri venite exclusiv din partea proprietarilor, site-ul dezvoltându-se tocmai pentru a oferi o alternativă, o „gură de aer” pieţei imobiliare din Cluj sufocată în ultima perioadă de numeroasele agenţii care îşi desfăşoară activitatea aici. Nici aici însă preţurile practicate  nu sunt foarte mici, dar chiriaşul salvează comisionul agenţiei, acesta fiind afişat în dreptul fiecărui anunţ pentru ca acesta să ştie din start ce sumă va economisi dacă alege să nu folosească intermediari în procesul găsirii unei chirii convenabile.

Chiriile în regim hotelier, un nou trend

În ultima perioadă au apărut tot mai multe anunţuri cu preţuri cuprinse între 70 şi 200, 250 de lei, preţuri care te pot surprinde la o primă vedere. Este de fapt vorba despre garsoniere, apartamente şi case închiriate în regim hotelier. Tot mai mulţi clujeni au descoperit beneficiile unui astfel de business, astfel că îşi închiriază apartamentele pe noapte, prin Booking sau cu ajutorul altor site-uri de anunţuri, generaliste sau specializate pe acest sector. Preţurile diferă şi în acest caz în funcţie de zonă, suprafaţă, finisaje şi confort. Astfel, regăsim preţuri de la 79 lei pentru un apartament cu o cameră, de 42mp, situat în cartierul Mănăştur, care nu oferă altceva decât un pat în care poţi dormi, o baie şi o bucătărie.

Pentru 90 de lei, doritorii pot închiria un apartament modern situat în cartierul Europa, situat pe strada Eugen Ionesco, cu trei camere, cu suprafaţă de 90 mp. Apartamentul dispune de următoarele facilitaţi: două terase cu o panoramă superbă, spaţiu verde, cadă cu hidromasaj, combină frigorifică, maşină de spălat, toaster, vase pentru gătit, saltele premium pentru un somn confortabil, lenjerie şi prosoape de calitate, articole de toaletă, uscător de păr, fier şi masă de călcat, televizor LED de mari dimensiuni, internet wireless, cafea şi ceai. În apropiere de Iulius Mall, preţul unui apartament închiriat pe noapte este mult mai mare. De exemplu, pentru un apartament cu două camere, cu suprafaţă de 42 mp, situat lângă mall, chiriaşul sau turistul trebuie să scoată din buzunar 200 de lei/noapte. Pentru un apartament cu trei camere în zonă, preţul este cuprins între 270-300 de lei. Piaţa apartamentelor închiriate în regim hotelier nu a fost încă acaparată de agenţii, astfel că în aceste cazuri se discută direct cu proprietarii, fără a fi vorba de alte comisione.

Cei care îşi doresc o chirie decentă, modestă, pe termen lung, trebuie să îşi aloce un buget aproximativ de 450 de euro, dacă nu doresc să împartă locuinţa cu mai multe persoane. Şi în acest caz, de multe ori, bugetul trebuie suplimentat în funcţie de zona aleasă şi de confortul oferit de locuinţa respectivă.  

Postaţi un comentariu