Aristo Cats. Hip-hop pentru mămici şi tătici

Motto: „Dansul este puţină nebunie care ne face tuturor mult bine”, Edward Demby

Dansul este pentru toți, mari și mici deopotrivă. Chiar și hip-hopul, deși pare greu de crezut că adulții sunt încântați să adopte acest stil și chiar să iasă pe scenă cu coregrafii adoptate muzicii rap. Dar, după cum spune Edward Demby, „Dansul este puțină nebunie care ne face tuturor mult bine”.

Se iau la întrecere cu cei mici

Am vizitat trupa AristoCats în cadrul unui antrenament, iar de când am intrat pe ușă m-a surprins în mod plăcut energia celor peste 25 de părinți prezenți la antrenamente. În fața adulților, Diana Pop, sau Dede, pentru prieteni, părea doar un copil vesel, plin de pasiune pentru ceea ce face, gata să împărtășească și cu ceilalți „copii” tainele hip-hopului.  Se spune că toți avem acest dans în sânge, doar că nu suntem conştienți de asta până nu punem puțin osul la treabă, sub îndrumarea unui specialist care să știe să ne pună în valoare atât linia corpului, cât și talentul ascuns printre grijile de zi cu zi.

Mămicile şi tăticii învaţă o nouă coregrafie. Vor participa la cel puțin două concursuri în acest sezon. Sunt martora primilor paşi. Totul începe lin, apoi are loc o explozie de energie, dozată însă în atent într-un anumit număr de paşi. Odată captată atenţia publicului, coregrafia propriu-zisă se poate desfăşura în voie.

Mămicile aristocrate”

Trupa AristoCats s-a născut în urmă cu doi ani. Părinţii îşi aduceau la antrenamente copiii în cadrul clubului Genessis, unde aceştia dansau hip-hop sub îndrumarea lui Dede: „Noi, ca trupă, ne-am înfiinţat când Dede a venit cu ideea ca mămicile copiilor care dansează aici să facă şi ele mișcare, iar de la această propunere până la a-i cere un scop precis pentru a veni seara, de două ori pe săptămână, la club, a durat foarte puțin. Ea a găsit scopul: să facem o trupă de hip-hop cu care să participăm la un concurs 30+. Ne încadram toate mămicile ca vârstă și astfel a apărut trupa AristoCats. În cadrul primului concurs am participat șapte mămici, iar acum în sală suntem 25 de părinţi. Ultima dată pe scenă am fost 19 părinţi”, explică o mămică „veterană” din cadrul trupei.

Poate vă întrebaţi de ce au ales să danseze tocmai hip-hop. Răspunsul vine rapid din partea părinţilor zâmbitori, veseli şi îmbujoraţi în urma antrenementelui:  „Din două motive. Hip-hopul este specialitatea Dianei și în al doilea rând și copiii noştri dansează tot hip-hop. E distractiv să repetăm împreună acasă”, explică o mămică. Cu toate că au 30+, majoritatea părinţilor nu îşi arată vârsta. „Dansând hip-hop, nu simți trecerea anilor”, spune o mămică. „Dacă dansezi cu copiii, nici nu se mai vede vârsta!”, spune o altă doamnă. „Dar eu vreau să se vadă! Să se vadă că la 40 de ani pot să fac asta! Vreau să se vadă!”, spune indignată o altă mămică. „ Avantajul nostru este că noi ne încadrăm la 30+, practic nu avem limită superioară. Eu mai am puțin și trec de 50 de ani, dar nu contează, numai sub 30 e problemă! Orice e peste se încadrează”, spune râzând o altă doamnă.

 Teo este face parte din „gașca nouă”. „Mi-am dorit foarte tare să fac parte din echipă pentru că i-am văzut pe scenă și pentru că mi s-a părut că se distrează foarte bine împreună. Am simțit că locul meu e lângă ei, așa că am venit și eu la antrenamente”, spune aceasta. „ M-am emoționat foarte tare la ultimul spectacol pe care l-au avut. Am și plâns. Și mi-am zis că oare eu nu aș putea să fiu acolo, împreună cu trupa?”, completează aceasta.

Patru motani aristocrați

De anul trecut, trupa AristoCats a primit în cadrul său „sarea și piperul” din cadrul antrenamentelor, dar nu numai și anume, patru „motani”. Sau patru tătici. Nu au fost greu de convins să se alăture mămicilor.

„Majoritatea celor din trupă sunt părinți care au copii înscriși la dansuri. Sunt și familii întregi care vin: mama, tata și copilul, ceea ce înseamnă foarte mult pentru că întreaga familie își găsește locul în dans. Începând cu anul trecut, din septembrie, am primit trei motănei în echipă, iar acum a venit și al patrulea. Acum avem echipă mixtă, ceea ce ne conferă un plus, întrucât putem pune în practică și mai multe idei coregrafice dacă avem și băieți”, explică Dede.

„Cum e hip-hop-ul pentru tătici?”„E foarte interesant. E plăcut. Eu mă regăsesc, îmi place mult atmosfera pozitivă care este aici în trupă”, spune un „motan” înscris anul trecut. „E inspirațional. E foarte tare, doar că am teme pentru acasă. Ne dă Dede de învățat coregrafii și nu prea am timp”, spune cel mai nou membru al echipei.

Părinții vin cu multă plăcere la antrenamente, cu toate că acestea încep la ora 20:30, iar oboseala acumulată pe parcursul zilei își spune cuvântul. Însă, odată ajunși la sală, se produce magia: grijile rămân la ușă. Singura grijă din cadrul sălii de dans e aceea de a simți și trăi din plin muzica în pași de dans.

HORCRIS LIFE.STYLE.FASHION

„Lumea e caldă, atmosfera plăcută, chiar și cu noii veniți avem impresia că ne știm de nu știu când. Toți sunt foarte primitori, iar acest lucru cred că este dictat în mod indirect de către Dede. Ea ne-a primit cu căldură și ne-a insuflat și nouă această căldură. Aceasta este partea frumoasă a faptului că venim aici. Sunt poate colegi care mai merg și la alte stiluri de dans, mai merg și la sală, dar aici parcă vii acasă pentru a te relaxa. Nu facem doar dansuri, facem și încălzire, stretching. Venim cu plăcere, asta e culmea! După o zi grea la muncă suntem prezenți la 20:30 în sala de dans. Cred că niciunul dintre noi nu am lipsit foarte mult și când lipsim o facem motivat”, spune o mămică.  

Artisto Cats

Sistem de recompense

„Exersați și acasă?”„Daaa”, strigă în cor 25 de voci. Exersează atât împreună cu cei mici, cât și singuri. Au un chiar și un grup pe Facebook în cadrul căruia dezbat noile mișcări din cadrul coregrafiilor propuse de Dede, dar și evoluția fiecăruia în ceea ce privește „tema de acasă”.

Unii au implementat chiar și un sistem de recompensă pentru copii, dacă îi ajută să învețe pașii dificili. „Ne-am găsit un sistem prin care le dăm copiilor 5 lei dacă ne învață un pas nou. După ce s-a prins cel mic de șmecherie, mi-a spus, mami, vezi că nici pasul acela nu prea îți iese. Hai să îl mai repetăm! Parcă trebuie puțin corectat!”, spune o mămică râzând.

Dacă pentru a-i convinge să vină la hip-hop, Dede nu a avut o misiune dificilă, pentru a-i convinge să participe la primul concurs, nu a fost tocmai floare la ureche. Cele șapte mămici care au participat la prima competiție sub numele AristoCats se temeau de reacțiile publicului și de ideea că ar putea fi penibile pe scenă.

 „Dede ne-a dat mereu încredere. Ne-a spus că o să facă în așa fel încât nimeni să nu se simtă penibil pe scenă. Noi, la vârsta noastră putem să cădem ușor în penibil, dar nu a fost cazul”, spune o doamnă.

„Am acceptat să particip la concurs pentru că nu se ținea la noi în oraș. Am zis e ok, mergem acolo unde nu ne știe nimeni, deci nu ne vom face de râs. Dar după primul concurs, deja am întrebat-o pe Dede când mergem la următorul”, spune o mămică.

Debut pe podium

„Le-am convins greu. Mereu le-am spus că se poate, că noi putem face orice ne dorim. Primul concurs de profil, 30+, la care am participat a avut loc la Satu Mare. Știam cu ce se mănâncă un astfel de concurs și le-am pregătit pe mămici exact după aceeași strategie după care îi pregătesc pe copiii din cadrul echipele de juniori. Nu le-am menajat, nu am dat înapoi decât la dificultatea pașilor întrucât ele fiind începătoare, nu puteam să abordăm o coregrafie complicată. Nu am făcut compromisuri pentru că sunt 30+. Nu, am mers exact pe modelul unei coregrafii de concurs, ceea ce s-a dovedit a fi o decizie bună, pentru că am luat premiul întâi. Faptul că încă de la primul concurs am fost campioane, iar sala a sărit în picioare după prestația noastră, ne-a dat și mai multă încredere. Am câștigat și ne mândrim cu asta pentru că am avut concurență. Nu am fost singure în categorie. Au fost multe echipe de adulți din țară, dar noi ne-am descurcat cel mai bine. Acum ne pregătim pentru două concursuri. Păstrăm tradiția și mergem la Satu Mare din nou. Dorim să participăm și la două concursuri internaționale organizate în București în luna mai”, spune Dede.

Diana Pop s-a îndrăgostit de hip-hop în urmă cu 10 ani, pe vremea când era elevă. Deși  a continuat să danseze și să se perfecționeze tot mai mult, la terminarea liceului a optat pentru Facultatea de Drept.

„Am terminat  Dreptul. Aceasta a fost decizia mea la 18 ani, când nu știam exact ce vreau să fac, iar aceasta mi s-a părut cea mai bună variantă. Nu am ajuns să profesez, am făcut doar practică într-un cabinet de avocatură. Mi-am dat seama că acest domeniu nu este pentru mine și că trebuie să fac ceea ce îmi place cu adevărat și anume să mă implic cu adevărat în ceea ce înseamnă dansul. Pentru a-mi definitiva cunoștințele legate de dans am dat admitere la master, în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la secția de Regie și Coregrafie. Acum urmează să îmi susțin lucrarea de dizertație. Recent, am început și Facultatea de Educație Fizică și Sport. Am făcut acest pas pentru că așa am simțit. Simt că am nevoie să îmi îmbunătățesc  și mai mult cunoștințele pe domeniul sportiv, iar aici este mediul potrivit pentru a face acest lucru. Informația de calitate e foarte importantă”, consideră tânăra antrenoare.

„Pentru mine ca antrenor, e frumos să îi descopăr pe cei din trupa AristoCats și în afara sălii. Când ne împrietenim pe Facebook și le văd profesiile: avocat, doctor, IT-ist sunt surprinsă. Eu îi văd ca pe niște copii care vin să danseze și nu mă gândesc neapărat la ceea ce se întâmplă în afara antrenamentului. Mereu am surprize plăcute”, Diana Pop, antrenor Hip-Hop.

De ce hip-hop?

Dede consideră că hip-hop-ul a ales-o pe ea, întrucât s-a mulat ca o mănușă pe personalitatea ei energică. „Hip-hop-ul este un dans foarte energic, nu îți lasă timp să te plictisești. Am simțit că mi se potrivește foarte bine”, spune aceasta.

Dacă împreună cu cei mici a avut rezultate remarcabile de-a lungul timpului, pentru Dede trupa AristoCats înseamnă un altfel de succes. „Să faci ceea ce îți place cred că asta înseamnă cu adevărat succesul. Pentru mine, faptul că ei dansează reprezintă o speranță. De multe ori m-am gândit ce voi face peste 10 ani.  Ei sunt exemplul viu că și peste zece ani voi fi capabilă să dansez și că nimeni nu mă poate opri. Această echipă e mândria mea. Unii sunt doctori, alții sunt IT-iști, dar pentru mine în momentul în care intră în sală, fiecare e copilul din el care își dorește să danseze, iar aici găsește această oportunitate. Când îi văd plecând zâmbind, mă simt foarte fericită”, spune Dede.

Dede

 

 [stextbox id=”custom”]

Concursuri 30+ câștigate

Locul I – Bounce, Satu Mare

Locul I – IDO,   București

În prezent, trupa AristoCats se pregătește pentru a participa la cel puțin două concursuri, printre care amintim ESDU Dance Star, concurs care nu are categorie specială pentru 30+, ci doar 18+, ceea ce reprezintă o mare provocare pentru mămicile și tăticii clujeni, dar și pentru Dede.

[/stextbox]

Citiți și: Clujul, calificat la Dance World Cup Canada 2017 

Distribuie:

Postaţi un comentariu