APEL CĂTRE ELITE. Familia-între activismul bisericii și oportunismul politicii

Alexandru Boguș

Demersul Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei pentru căsătoriei ca fiind posibilă numai între doi soţi de sexe diferite este profund problematic. Voi încerca în următoarele rânduri să schiţez principalele motive pentru care acest demers este unul profund ne-democratic şi inserat într-o logică mai largă de revenire europeană a conservatorismului sau chiar a fascismului.

Prima chestiune care a atras atenţia opiniei publice în legătură cu acest subiect a fost strângerea celor 3 milioane de semnături, operaţiune realizată cu ajutorul Bisericii Ortodoxe Române. Chestiunea implicării BOR în demersul Coalitiei pentru Familie va stârni interesul unor jurnalişti independenţi care au realizat mai multe materiale despre anvergura acestei implicări. Aşadar, semnăturile necesare au fost strânse prin biserici şi prin acţiunea preoţilor din uşă în uşă. Pliantele pentru aceste acţiuni au fost printate în unităţi ale BOR care aveau ca scop economia socială.

Mai mult decât atât, implicarea înalţilor prelaţi ai BOR nu s-a limitat la punerea la dispoziţie a infrastructurii şi resurselor necesare ci şi implicarea direct politică. Reportajele “Să fie lumină” arată foarte clar cum ierarhii BOR fac parte din partide politice, fac trocuri politice şi susţin coaliţiile locale care le întorc favoruri (în primul rând voturile pentru banii de culte). Nu ar trebui să fie o mare surpriză din moment ce mitropolitul Andreicuţ spunea cu subiect şi predicat cum preoţii ar trebui să intre în politică pentru a fi siguri că ordinea cerească se regăseşte cât mai mult în ordinea legislativă, în divorţ total faţă de logica laicităţii statului – chestiune afirmată în constituţie.

A doua chestiune extreme de problematică cu acest demers o reprezintă emergenţa unui nou val conservator religios din care această iniţiativă reprezintă doar vârful icebergului. DIncolo de încercarea de a restrânge drepturile persoanelor de acelaşi sex de a face uniuni civile sau de a se căsători (fără nici o legătura cu căsătoria în biserică, ci cu diferenţele de drepturi între cele două tipuri de uniuni), viziunea Coaliţiei pentru Familie asupra societătii mai include: limitarea dreptului la sau chiar interzicerea avortului, împotrivirea faţă de orele de educaţie sexuală – merită menţionat că România este locul 1 în UE la numărul de mame sub 15 ani, educaţia sexuală în şcoli este o urgenţă de ani de zile şi numai presiunile şi imixtiunile BOR tergiversează implementarea acestora – şi în general promovarea unei societăţi tradiţionaliste. Ca o scurtă paranteză, Coaliţia pentru Familie a atras o cvasi-unanimitate din partea tuturor cultelor religioase din România. Nu trebuie uitat faptul că adunarea de la Oradea, unde se presupune că au participat 8000 de oameni, a avut cap de afiş diferiţi pastori şi preoţi catolici, greco-catolici sau protestanţi. Pe cât de scandaloase au fost pentru unii preoţi din cadrul BOR discuţiile despre ecumenism în cadrul Sinodului de la Creta, pe atât de uşor s-a realizat ecumenismul când vine vorba de restrângerea drepturilor unor co-cetăţeni.

Delirul a căpătat tuşe foarte reale atunci când acest demers a fost preluat, fără crâcnire, de mai toate partidele politice din România. Despre PSD se ştie că apelează deja de ani de zile la un tip de nationalism şi traditionalism care să ţina aproape baza partidului aflată în general în zonele rurale ale celor mai sărace judeţe din România, însă surpriza – pentru liberali naivi – a venit de la PNL şi USR. Primul s-a apropiat de fapt extrem de mult de CpF, mai ales că au avut acelaşi şef de campanie, iar al doilea a refuzat cu obstinenţă (pentru o perioadă lungă) să se pronunţe pe această temă. Oportunismul politicienilor a transformat deriva unor grupuri conservatoare şi retrograde din societate într-o problemă reală şi general a unei întregi ţări. Ura faţă de minorităţile sexuale, dispreţul pentru posibilitatea ca femeile să decidă pentru propriul corp sau dispreţul pentru ştiinţă (fie vaccinele, fie educaţia sexuală) sunt idei care îşi refac apariţia peste tot pe glob. De la conservatorii americani până la cei polonezi sau ruşi, cuvântul de ordine este lupta împotriva corectitudinii politice şi a feminismului, într-u cuvânt o nouă luptă anti-comunistă dusă pe tărâmul “culturii”.

O glumă sinistră în fond, atunci când România este pe locul 2 în lume la emigraţie după Siria (care e în război de ani de zile) iar mii de familii sunt distruse de săracie. Mii de familii care suferă din cauza infrastructurii proaste, din cauza lipsei de spitale şi de dotările lor sub-standard, din cauza lipsei de educaţie (avem un procent de analfabetism funcţional de aproape 40%) şi în nici un caz din cauza a ceea ce aleg să facă doi oameni în dormitor. Poziţia familiei este şubrezită de politicieni şi corporaţii, nu de minorităţi sexuale.

Text: Alexandru Boguș

[stextbox id=’custom’]Alexandru Boguș este doctor în filosofie la Universitatea Babeș Bolyai (după licența și master tot în filosofie), traducător și activist. Este unul dintre tinerii Clujului pentru care ideea de implicare socială s-a transformat în prioritate. În prezent lucrează la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj în calitate de facilitator comunitar.[/stextbox]

Citiți și: Tinerii Clujului/Alex Boguș: Schimbarea trebuie să pornească de la fiecare dintre noi

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Alin says:

    ai 3 milioane de cetateni care cer un referendum. e democratie, nimeni nu poate strange in Romania atatea semnaturi. Asta arata unde e poporul – nu e la onegeuri, nu e la autoinchipuite elite. Si nu e nici o implicare a Bisericii in politica- ca nu e un sprijin acordat unui partid. Daca nu va convin acesti oameni, aceste mase, sunteti un fascist elitist care uraste majoritatea poporului din care face parte, bunicii si parintii care v-au crescut. Referendum-ul trebuie sa aiba loc. Daca nu va convine poporul puteti sa-l schimbati cu altul – desi metoda comunista e sa speli poporul pe creier pana se potriveste cu elitele, nu? Oricum, faptul ca PSD profita de asta e politic rational -daca liberalii sau useristii nu vor voturile majoritatii, cel mai probabil ca nu o sa le primeasca. nu fiti elitist arogant si antipopular.

Postaţi un comentariu