Alessandro Safina, cu gândul la concertul de mâine şi … la acustica Sălii Polivalente din Cluj-Napoca

Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca îl va acompania în premieră, sub bagheta talentatului dirijor Lorenzo Passerini (foto stânga), pe tenorul italian Alessandro Safina (foto dreapta), miercuri, 14 decembrie 2016, de la ora 19.30 / Foto: Dan Bodea

Îi place Clujul, îi place România, îl admiră pe Enescu, știe o mulțime de date despre sportivii români, dincolo de celebrul trio Hagi-Nadia-Ilie Năstase, adoră piesa Loredanei Groza „Bună seara, iubite!” și cunoaște deja câteva cuvinte în limba română. Este unul dintre cei mai populari tenori ai lumii, dar are o atitudine extrem de degajată. Susţine că nu se simte vedetă, ci din contră. Cu o zi înainte de primul concert pe care îl va susține în Cluj-Napoca, în cadrul Sălii Polivalente, tenorul italian Alessandro Safina a participat la o conferință de presă, cu toate că a mărturisit, mai în glumă, mai în serios, că nu îi face mare plăcere să fie fotografiat.

Conferința a avut loc în foaierul Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, clădire ce l-a impresionat pe celebrul tenor, spunând chiar că i-ar fi făcut plăcere să concerteze aici, în cadrul celui mai vechi teatru din România, doar că din cauza numărului limitat de locuri a fost nevoit să aleagă, împreună cu echipa sa, o altă locație.

„Sunt cu gândul la acustica Sălii Polivalente”, a spus acesta în timpul conferinței, în mai multe rânduri. „Sunt mulțumit să fiu aici și sper că prestația de mâine seară să nu fie ultima la Cluj-Napoca”, a spus Safina.

„Suntem bucuroși și de-a dreptul onorați să îl  avem pe Alessandro Safina la Cluj. Am fost de acord încă de la început cu această colaborare.  Mi-ar fi plăcut ca acesta să concerteze în cadrul Teatrului Național „Lucian Blaga”, dar nu ar fi fost suficiente cele 1.000 de locuri pe care le poate asigura sala. Cu toate acetea, Orchestra Operei Naționale din Cluj-Napoca îl va acompania pe scena Sălii Polivalente. De abia așteptăm să lăsăm muzica să vorbească, iar clujenii să se bucure de ceea ce transmite aceasta”, a spus Florin Estefan, directorul Operei Naționale din Cluj-Napoca.

1img_2887

Tenorul italian Alessandro Safina/ Foto: Dan Bodea

În cadrul concertului de mâine seară, Alesandro Safina va interpreta o gamă variată de genuri muzicale. Acesta a  povestit cum a ajuns să cânte piesa „Luna”, una dintre cele mai cunoscute piese ale sale de către publicul din România.

„Luna a fost prima piesă pop pe care am cântat-o. Am primit mai multe piese pop, dar Luna nu mi s-a părut niciodată cea mai bună. A reușit însă să prindă la public pentru că este o piesă cu personalitate. Este o piesă care place, dar nu îmi pot explica de ce. Este diferită”, a povestit Safina.

După marele succes înregistrat cu această piesă, Safina a continuat să cânte piese pop sau chiar romanțe, dar mărturisește că niciodată când a cântat un gen pentru a vinde un anumit disc, piesele nu au avut succes. „Dacă cineva mi-a spus, uite, cântă aceste piese pentru a vinde mai multe discuri, a fost o greșeală. Astfel că acum aleg să fac doar ceea ce simt și ce piese îmi plac. Concerul de mâine seară va fi alăctuit din mai multe genuri muzicale, dar care îmi plac și care mă reprezintă”, a explicat tenorul italian.

Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca îl va acompania în premieră, sub bagheta talentatului dirijor Lorenzo Passerini, pe tenorul italian Alessandro  Safina, miercuri seară.

Dirijorul de numai 25 de ani Lorenzo Passerini este unul dintre cele mai renumite talente ale generației sale, fiind deja un nume consacrat pe scenele internaționale, în ciuda vârstei fragede. Evoluția sa profesională a fost pe cât de rapidă, pe atât de impresionantă: de la trombonist, la dirijor principal în sute de concerte simfonice, dar și spectacole de operă, pe scene naționale și internaționale.

Repertoriul său variază de la clasic, la baroc, până la romantic sau contemporan și a colaborat cu numeroși muzicieni faimoși precum Francesco Manara, Giampaolo Pretto, Giuliano Sommerhalder sau Francesco Tamiati.

safina-si-loredana

Dacă Safina el a fost invitatul Loredanei Groza în cadrul spectacolului acesteia, “Sentimente”, din 26 noiembrie, de la Sala Palatului din Bucureşti, acum Loredana îşi “ia revanşa” şi vine să îl acompanieze pe celebrul tenor, în câteva piese, în deschiderea concertului său de pe scena Sălii Polivalente din Cluj-Napoca.

De asemenea, pe scena Sălii Polivalente va urca și Loredana Groza, alături de care tenorul va interpreta mai multe piese. „Bună seara , iubito!” a fost o piesă care mi-a plăcut de la prima audiție. Eram în mașină și am auzit-o întâmplător. Atunci nu o cunoșteam pe Loredana. Piesa e ca o poezie. Am cunsocut-o pe Loredana acum două luni când m-a invitat să cântâm împreună la Sala Palatului din București”, povestește artistul.

Îl admiră pe Enescu 

Dintre compozitorii români de muzică clasică acesta susține că îl admiră cel mai mult pe George Enescu.  

Alessandro Safina va interpreta în maniera sa inconfundabilă, melodii arhicunoscute publicului din întreaga lume, precum “O sole mio”, ”Santa Lucia”, ”Il Mondo”, ”Don’t cry for me Argentina” sau ”Besame Mucho”. Printre piesele de rezistență incluse de artistul italian în playlist-ul concertului de la Cluj se numară și: ”Guarda Che Luna”, ”Insieme a te” sau melodia ”Luna (Only You)”, care figurează pe coloana sonoră a serialului „Clona”, adorată de spectatorii români.

Până în momentul de față s-au vândut 3.000 de bilete, dar organizatorii speră ca până mâine numărul biletelor achiziționate să treacă de 4.000.

Prețul unui bilet variază în funcție de categoria de loc, după cum urmează: 315 lei (Golden VIP), 263 lei (VIP), 210 lei (Categoria I), 168 lei (Categoria a II-a), 116 lei (Categoria a III-a) și 63 lei (Categoria a IV-a). Biletele se pot achiziționa atât online de pe www.bilete.ro și www.eventim.ro precum și de la  magazinele partenere ale acestora – Orange, Vodafone, Germanos, Librăriile Cărturești și Humanitas, magazinele Carrefour, benzinăriile OMV,   de la Oficiile Poștei Române și magazinele Inmedio.

Distribuie:

Postaţi un comentariu