23 august 1944, un moment extraordinar în istoria României

Proclamaţia către ţară a Regelui Mihai I din 23 august 1944 este considerată de mai mulți istorici contemporani, “un fapt extraordinar”, care a scurtat cu şase luni Al Doilea Război Mondial şi a dus la supravieţuirea României.

Aceștia  au vorbit pentru agenția Mediafax despre semnificațiile deosebite ale acestei date în istoria țării noastre, dar și despre cum ar trebui să percepem acum, la 70 de ani distanță evenimentele din acea zi.  “E greu de spus că această zi îşi va fi păstrat semnificaţia, mai ales că regimul comunist a avut grijă în permanenţă să-i deturneze înţelesul şi din ceea ce a fost o hotărâre excepţională a tânărului monarh Mihai I, de a întoarce frontul, gest apreciat în primul rând de americani, a fi scurtat cu jumătate de an Al Doilea Război Mondial, acest gest extraordinar a fost deturnat şi preluat de autorităţile comuniste, care, în funcţie de preţuirea sau de aruncarea în umbră a unei căpetenii comuniste, i-au ridicat pe unii şi pe alţii. Dacă ne amintim, la început, printre cei care s-au aflat relativ aproape de Majestatea Sa, sigur au ajuns să fie şi câţiva comunişti. Pe urmă aceştia au fost înlăturaţi şi atunci era un gest al clasei muncitoare şi al partidului comunist. Această deturnare a înţelesului actului de la 23 august să ştiţi că ne demonetizează şi în ochii opiniei publice internaţionale. Rămâne ca un gest extraordinar, o participare excepţională a României şi trebuie să amintim că, la ora actuală, Regele Mihai este singurul conducător de stat supravieţuitor din timpul războiului şi cred că a venit momentul ca naţiunea română să se întoarcă cu respect către Majestatea Sa şi să ne amintim că, în acele vremuri imposibile, acest monarh tânăr a pus înaintea intereselor monarhiei, înaintea intereselor din dreapta, în stânga, mărunte, interesele poporului român”, a declarat Georgeta Filitti.

Pe de altă parte, academicianul Dan Berindei consideră că ziua de 23 august continuă să îşi păstreze semnificaţia chiar şi la 70 de ani de la acest eveniment. “Dacă n-ar fi fost 23 august, am fi fost supuşi unei ocupaţii militare extrem de dure, care ar fi grăbit ritmul instaurării sistemului căruia i-am fost prizonieri o jumătate de veac. Aceasta din punct de vedere românesc. Iar, din punct de vedere al însemnătăţii în istoria universală, este un lucru cert că această răsturnare din România a slăbit în general apărarea germană şi a dus la grăbirea sfârşitului războiului în ansamblu. Aceasta e însemnătatea, sigur că consecinţele au fost cele pe care le ştim, dar erau nişte consecinţe inevitabile”, a declarat istoricul Dan Berindei, pentru Mediafax.

Din 1948 şi până în 1990, 23 august a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu