Soluţie pentru clienţii Băncii Transilvania, anterior ai Volksbank, îndatoraţi în franci. Consiliul Concurenţei a aprobat o derogare de la lege

eepurl.com

Consiliul Concurenţei a aprobat miercuri o derogare de la lege, pentru ca Banca Transilvania să poată ajuta mai repede clienţii cu credite în franci elveţieni ai băncii Volksbank, pe care au cumpărat-o anul trecut. Este vorba de o conversie a acestor credite în lei, la care se va aplica un discount de 20-30%. Ar fi prima soluţie permanentă pentru cei îndatoraţi în franci.

Banca Transilvania a cumpărat Volksbank la sfârşitul anului trecut şi a preluat şi clientii băncii austriece, cu tot cu credite. Încă de pe atunci se discuta despre o soluţie pentru clienţii cu acest tip de credite. „Le-am acordat o derogare. Asta înseamnă că le permitem datorită situaţiei speciale de la Volksbank să preia imediat controlul. În ce constă situaţia asta specială. Sunt mulţi clienţi cu credite în franci elveţieni care acum trec prin momente dificile şi de asta am considerat justificată cererea Băncii Transilvania să-i permitem să preia controlul”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit incont.ro.

Banca Transilvania a anunțat printr-un comunicat că a primit aprobarea Consiliului Concurenţei pentru a se putea implica în gestionarea creditelor în franci elveţieni de la Volksbank România. Derogarea de la legile concurenţei a fost acordată ca urmare a demersului juridic al BT, pentru a prezenta mai repede soluţii în acest sens. ”Oferirea unui plan viabil de conversie a împrumuturilor în franci elveţieni este considerat de Banca Transilvania un act de responsabilitate socială din partea sa, chiar dacă prezentarea unor soluţii în acest sens nu reprezintă o obligaţie contractuală între BT şi Volksbank România. Datorită derogării Consiliului Concurenţei, Banca Transilvania va putea propune mai repede alternative pentru clienţi, şi anume la închiderea tranzacţiei, în aproximativ 3 luni. BT a făcut acest demers juridic pentru a avea astfel acces la date noi şi pentru a cunoaşte mai bine situaţia clienţilor Volksbank România cu credite în franci elveţieni. Banca Transilvania va pregăti o serie de soluţii în favoarea clienţilor Volksbank România, ceea ce presupune cunoaşterea aprofundată a portofoliului în franci elveţieni a băncii respective, precum şi consultarea cu BNR, Ministerul Finanţelor Publice şi, după caz, cu foruri legislative. BT a semnat, în decembrie 2014, un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România. Până la închiderea tranzacţiei, etapele sunt următoarele: notificarea finală pentru obţinerea aprobării concentrării economice; obţinera aprobării BNR; majorare de capital la Volksbank România. Strategia BT va putea fi implementată doar la închiderea trazacţiei dintre Banca Transilvania şi Volksbank România”, se arată în comunicatul BT.

“Salutăm decizia Consiliului Concurenţei de a ne acorda mai repede accesul la datele clienţilor Volksbank România. Dorim să ajutăm clienţii Volksbank România care s-au împrumutat în franci. Practic, vrem să replicăm bunele practici ale Băncii Transilvania în relaţia cu aceşti noi clienţi”, a declarat Ömer Tetik, director general, Banca Transilvania.

Postaţi un comentariu