Protestatarii „de serviciu” înfierează tentativa de record la rujat :)

Încercarea de record mondial i-a revoltat pe activistii clujeni care catalogheaza evenimentul drept degradant și vulgar.

Activiștii clujeni au descoperit o nouă cauză: lupta împotriva tentativei de a stabili un record mondial la rujat, care va avea loc la Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

Conform unui comunicat al centrului comercial, sâmbătă, 8 martie 2014, începând cu ora 18.00, se încearcă stabilirea unui nou record al numărului de femei care se vor ruja simultan. Această intenție este aspru criticată într-un comunicat de presă semnat de Grupul de inițiativă cetățenească S.O.S (Societate Organizată Sustenabil) și Fundația Desire.

În comunicat, profesor universitar doctor și președintă a Fundației Desire, Enikő Vincze, condamnă evenimentul și încurajează în schimb participarea la Gala Femeilor Rome.

„A trecut aproape un sfert de secol de democratizare promisă după o perioadă în care „emanciparea femeii” fusese instrumentalizată în România prin „planul de dezvoltare a societății socialiste multilateral dezvoltate” și printr-o politică demografică naționalistă. Atunci, acestea împreună au transformat femeia într-un obiect al patriarhatului public cu rolul de a reproduce națiunea (română) ca forță de muncă. Este revoltător cum după toate astea, în 2014, vedem inițiative care re-supun femeia patriarhatului privat și consumerismului capitalist. La începutul anilor 2000, ani la rândul am organizat evenimente prin Fundația Desire din Cluj care aminteau publicului de semnificațiile politice și activiste ale Zilei Internaționale a Femeilor. Azi mă văd față-n față cu dezgustătoarea și umilitoarea chemare a firmei Avon lansată către femei cu ocazia zilei de 8 martie prin care le cheamă la Iulius Mall/Cluj pentru a bate „Recordul celor mai multe femei care se rujează simultan”. Feminismul meu politic protestează față de astfel de manifestații nu doar pentru că ele transformă femeia într-un obiect bun de rujat la plural, ci și reduce „feminitatea” la o competiție între consumatoare incapabile să protesteze față de subjugarea și exploatarea lor. Ca alternativă – participați la Gala Femeilor Rome Gala transmite un “mesaj de încurajare, de vizibilitate și de implicare constantă a femeilor rome în viaţa publică”, oferind recunoaștere publică femeilor dedicate soluționării problemelor cu care se confruntă comunități și persoane marginalizate de sistemul actual capitalist și patriarhal. Anul acesta Gala este dedicată temei evacuărilor forțate. Una dintre persoanele nominalizate pentru premiu este Claudia Greta din Cluj, activistă prin Asociația Comunitară a Romilor din Coastei”, spune aceasta.

Nici Adrian Dohotaru, istoric, activitst SOS și o figură cunoscută a protestelor din ultima perioadă de la Cluj, nu are o părere mai bună despre încercarea de record organizatăr cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

„Ca istoric, am documentat eforturile feministelor și progresiștilor români pentru drepturi egale ale femeilor cu ale bărbaților, iar un astfel de concurs mi se pare jignitor la adresa câștigurilor civico-politice anterioare. Într-o asemenea ipostază rizibil competitivă pentru Cartea Recordurilor, femeia devine redusă la stadiul de obiect al fanteziilor falice ale bărbaților după cum evidențiază și reclama cu buzele întredeschise și crăpătura vizibilă a fustei mini. Unde a dispărut subiectul emancipator care prin presiuni stăruitoare a reușit să ridice femeia de la statutul de animal, acordat de gânditori pre-moderni, la statutul de cetățean din contemporaneitate? Nu sunt un moralist scorțos pentru că iubesc senzualitatea feminină, dar pot fi găsite forme mult mai adecvate decât vulgaritatea acestui spectacol pentru a prețui atât frumusețea femeii cât și inteligența ei”, spune Adrian Dohotaru, în același comunicat de presă.

Toată tevatura a pornit de la o campanie comercială beningnă, inițiată de Iulius Mall. Redăm în continuare comunicatul acestora:

Iulius Mall Cluj le oferă doamnelor şi domnişoarelor un cadou cu totul special pentru a le sărbători de ziua lor: ocazia unică în viaţă de a participa la încercarea oficială GUINNESS WORLD RECORDS® pentru cele mai multe femei care se rujează simultan.

Sâmbătă, 8 martie 2014, începând cu ora 18.00, tu şi alte câteva sute de reprezentante ale eleganţei feminine veţi aduce recunoaştere internaţională oraşului Cluj-Napoca, transformându-vă frumuseţea într-un record mondial.

Cum se intampla?

Doamnele şi domnişoarele vor trebui să se rujeze timp de 1 minut, simultan, pentru a stabili recordul.


Publicitate

Postaţi un comentariu