Managerul Institutului Oncologic Cluj, Patriciu Achimaş-Cadariu: În România păstrăm ce am avut rău în privinţa cancerelor şi acum preluăm şi ce e rău în Vest

Managerul Institutului Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat, vineri, că România păstrează o incidenţă ridicată la anumite tipuri de cancere, care sunt rare în Vest, cum este cazul celui de col uterin, iar pe de altă parte creşte incidenţa cancerelor specifice Vestului, cum este cel mamar şi colo-rectal.

„În ce priveşte incidenţa cancerelor, anumite lucruri sunt similare: cancerul de plămâni, cancerul colo-rectal, cancerul de sân. O mare problemă este cancerul de col uterin, care în absenţa unui program de screening susţinut… Programul a început, dar roadele nu se văd decât în 10 ani, cum am învăţat din experienţa ţărilor care au făcut-o din anii 70. Programul are primele rezultate, dar rata de scădere a incidenţei cancerului de col uterin nu se va vedea decât în 10 ani. Asta este o problemă diferită de ţările din vestul Europei. Altfel, anumite cancere care în România nu erau cu o incidenţă foarte mare, cum ar fi cancerul de sân sau colo-rectal, cresc prin adoptarea unui stil de viaţă mai vestic. În acelaşi timp, o mare problemă rămâne cancerul pulmonar, prin fumat”, a menţionat Patriciu Achimaş-Cadariu.

El a mai spus că am putea preveni unul din trei cancere cu un stil de viaţă mai sănătos: o alimentaţie echilibrată, cu o greutate corespunzătoare, evitarea fumatului, doze normale de alcool şi mişcare.

La Cluj se desfăşoară, în perioada 11-14 iunie, Zilele Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” – 85 de ani de activitate, manifestare care reuneşte circa 350 de specialişti din domeniul oncologic din ţară şi străinătate.

Printre participanţi se numără Prof. Wim H. van Harten, preşedintele Organizaţiei Institutelor Europene de Cancer (OECI), şi Dr. Dominique de Valeriola, preşedinte ales al Organizaţiei Institutelor Europene de Cancer (OECI).

În cadrul evenimentului sunt prezentate şi dezbătute cele mai noi informații din domeniul oncologiei, iar în cadrul OECI Oncology Days & General Assembly se vor reuni peste 50 de experţi europeni, reprezentanţi ai celor mai importante institute de cancer din Europa.

Postaţi un comentariu