Accesorii handmade- ”un amalgam de emoții” în centrul Clujului

Accesorii handmade

Pe Strada Napoca, la numărul 5, se vinde artă fabricată la mână. Atunci când intri pe ușa din sticlă transparentă, în stânga, te așteaptă singura regulă scrisă pe perete: ”be nice or leave”. Apoi, pe măsură ce pătrunzi în magazin, podeaua se continuă într-un perete din care răsar pomi, note muzicale și culori până la tavan. În mijlocul acestora, te întâmpină Dalia Dragotă. Are 21 de ani și prima dată când a confecționat o pereche de cercei era în clasa a 8-a, la  ea acasă, în Turda:

”Când am început eu, atunci începuseră să apară cerceii aia handmade de lut; apăruseră și o groază de bloguri, pe care am început să le descopăr și eu. Mă uitam la poze și îmi plăceau foarte, foarte mult cerceii aia rotunzi, colorați, pictați, veseli, dar erau foarte, foarte, foarte scumpi(…)La un moment dat, am găsit niște linkuri spre site-urile cu materiale și am văzut prețurile materialelor și prețurile produsului final și am fost ceva de genul: fir-ar să fie, materialele alea mi le permit și eu.” Ăsta a fost scopul inițial: să își facă ei câteva perechi de cercei, simplu și accesibil. Apoi a început să facă și pentru prieteni, iar azi încearcă să transforme totul într-un stil de viață și o afacere în Cluj.

Atunci când povestește (despre) cum a început să facă accesorii handmade, își pune mâinile în obrajii ce capătă treptat aceeași nuanță cu roșcatul din păr: ”Tutoriale, încercări, improvizație. Apoi m-a tentat ideea de a participa la târguri; am comandat mai multe materiale pentru a avea produse de expus la târguri.” Curând, avea să piardă numărul modelelor confecționate de ea.

Primul târg la care a expus a fost la Turda. Tarabele de la zilele Turzii au fost locul unde , , m-a impulsionat faptul că am avut răspunsuri pozitive”. Poate că dacă feedbackul de atunci ar fi fost unul negativ, ar fi fost dezamagită și ar fi spus: , , o, dar nu e de mine. Dă-i pace!” De atunci, a participat la numeroase târguri din zona Ardealului.  Pentru viitor, visează să participe și la târguri internaționale.

Handmade, pas cu pas

Dalia este în Cluj de 3 ani. Inițial, s-a înscris la Facultatea de Psiho-pedagogie, însă a renunțat. Acum se dedică artei de a confecționa bijuterii. Are ”normă întreagă”; lucrează zilnic și dorește să testeze cât mai multe tehnici și materiale, precum lut sau clei polimeric. Cea mai recentă încercare este aceea de a confecționa accesorii din rășină. Astfel, în magazin, e înconjurată de inele și accesorii ce par de sticlă: ”În interior accesoriilor se află picturi sau decupaje din revistă și deasupra e turnată rășină lichidă. Asta îi dă un aspect ca și cum ar fi o bucată de sticlă în față, ce protejează imginea și arată mult mai bine.” Această tehnică impune mai multe procese: prima dată, se pictează sau desenează modelul dinăuntru, iar după trebuie umplut cu rășină.Pentru că rășina este mai bună atunci când e pregătită  într-o cantitate mai mare, Dalia realizează aproximativ 30 de inele odată. Durează 2-3 zile până se usucă, iar în funcție de cum se întărește rășina și care e aspectul final, mai trebuie aplicat un strat final de lac  deasupra.

Pielea este unul dintre materialele cu care nu a încercat niciodată să lucreze. Nu îi place ideea. Totuși, se gândește ca pe viitor să înceapă unele colaborări cu artiști care realizează accesorii din alte materiale față de cele folosite de ea și, astfel, să aibă ”un magazin handmade cu de toate, să nu știi în ce parte să te mai uiți atunci când intri”, spune Dalia cu pumnii strânși.

Despre chestii mai abstracte

Temele pe care le folosește sunt în general păsările și ”chestiile mai abstracte”: ”M-am diferențiat de ceilalți care lucreză cu rășină prin imaginile din interior. Mi-am ales tot felul de imagini ce îmi plac tare mult, am mai făcut și combinații între tatuaje și abțibilduri. Mulți clienți au remarcat asta și au apreciat.” Poate că de aceea are deja cliente care vin periodic la magazin, ba chiar i-au cerut să le realizeze unele accesorii personalizate.

De ce sunt bijuteriile handmade mai mult decât un accesoriu?  Pentru că în ele există o parte din artistul care le-a confecționat, fie frica de eșec, fie emoția unei noi creații sau mândria realizării, simțită la final:

, , E o chestie de emoție. E ca și cum ai cumpăra o emoție de la cineva, de fapt, un amalgam de emoții. Fiecare client vine și vede altceva. Cumpără emoțiile din care a ieșit ceva frumos.”, spune Dalia.

În plus, aproape toate accesoriile realizate de ea sunt unicat, doar unele modele sunt în serie mică- maxim 5. Nu îi e frică de faptul că ar putea intra în pană de idei. De ce? pentru că modelul se conturează și devine un accesoriu handmade după ce ia materialele în mână, niciodată nu începe lucrul cu o idee fixă.

Trenduri handmade în Cluj

De două luni, de când a deschis magazinul în Cluj, a observat cam care sunt preferințele aici: cerceii și medalioanele sunt cele mai căutate, urmate de brățări. Totuși, un accesoriu handmade este, de cele mai multe ori, ”o combinație între ceea ce se poartă și ceea ce îți cere personalitatea ta.” Dalia poartă mai ales inele. Acum are o slăbiciune pentru un inel din rășină, pe care spune că îl va purta până când se va sătura efectiv să îl mai vadă.

Cât de scumpe sunt accesoriile handmade? ”Am încercat să pun prețuri mai mici, mai ales față de cele care se vând pe internet, pentru ca oamenii să fie tentați și să vină să cumpere de aici, nu să își comande de pe internet. Sincer, nu vreau să fiu rea, știu ce înseamnă această muncă, dar mi se pare că artiștii handmade din România își exagerează prețurile. Se spune că românii nu apreciază produsele handmade, eu cred că e vorba de faptul că nu le sunt accesibile”, spune Dalia. În magazinul ei, prețurile pentru cercei variază între 6 și 18 lei, cei de rășină fiind cei mai scumpi, medalioane sunt 20 de lei, iar inele pot fi achiziționate cu 15-20 de lei.

În timp ce prietenul ei vede deja un lanț de magazine, Dalia preferă să se concentreze pe prezent și pe lucru, să încerce mereu lucruri noi: ”Simt un amalgam de entuziasm și, în același timp, precauție. De aceea, încerc să nu mă gândesc la viitorul îndepărtat, ci mai degrabă la fiecare lună în parte.”

Mai jos puteți viualiza o galerie foto realizată de Dan Bodea

[nggallery id=296]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu