Viitorul Europei, în dezbatere la Cluj: „Problema Schengen este una dintre cele mai mari nedreptăți”

Dezbaterea a început cu cei doi vorbitori, Emil Boc de o parte și Marku Markkula de cealaltă parte, analizând datele unui studiu sociologic făcut la Cluj-Napoca, studiu care releva faptul că oamenii, în proporție de 81%, sunt de părere că nu există solidaritate între statele membre ale UE. De asemenea, studiul citat arăta faptul că 61% dintre cei care nu cred în ideea de solidaritate văd ca soluție imediată reducerea inegalităților între cetățenii statelor europene, 51% dintre respondenți răspunzând că așteaptă rezolvarea problemelor lor de către însăși Uniunea Europeană și doar 24% au pretenții în primul rând de la autoritățile locale.

Emil Boc a avut un moment în care și-a „arătat colții” și, în prezența președintelui Comitetului European al Regiunilor, a explicat, că în opinia sa, faptul că România nu se află încă în spațiul Schengen este o nedreptate.

„Nu mă feresc să spun că este una dintre cele mai mari nedreptăți care se fac României astăzi, în raport cu Uniunea Europeană. Chestiunea Schengen este o chestiune tehnică, România îndeplinește de multă vreme cerințele tehnice pentru a accede în acest spațiu în privința securității aeroporturilor, de exemplu. Este suficient să mergeți pe Aeroportul Internațional Cluj ca să vedeți că este la nivelul oricărui aeroport european, dacă nu chiar mai sigur”, a spus primarul municipiului și fostul premier, Emil Boc.

El a mai spus că „UE greșește față de România în această problemă” și că situația îi afectează în mod direct pe cetățenii români.

„Personal, cred că UE greșește față de România prin amânarea artificială în această problemă. Este o problemă politică de fapt. Nu știu de ce mai avem nevoie de MCV și de ce mai invocăm chestiuni politice pentru a nu fi în Schengen? Suntem neîndreptățiți pentru că cetățeanul nostru, la fel ca orice cetățean european trebuie să aibă drept liber de circulație. Mașinile noastre de marfă sunt obligate să stea la cozi infernale pentru ca noi să ne derulăm afacerile pe care le avem în spațiul Schengen. Cred că este o problemă importantă. România îndeplinește chiar toate cerințele tehnice politice”, a mai spus edilul șef al orașului.

Emil Boc a vorbit și despre aderarea României la zona Euro, el explicând că acest pas ar aduce siguranță financiară pentru români.

„România se îndepărtează de zona euro și sper ca nu pentru multe timp să se întoarcă la acest proces. Pentru cetățean, intrarea în zona euro înseamnă mai multă siguranță financiară pentru că aderarea la Euro înseamnă dispariția inflației. Accederea la Euro trebuie să fie obiectiv național care trebuie asumat. Sunt niște etape care trebuie îndeplinite, dar acum ne îndepărtăm. Orizontul 2020-2021 nu pare fezabil în acest moment”, a mai spus el.

„Aceste cifre care ne spun că oamenii se bazează pe UE și asta denotă un progres. Însemnă că trebuie să continuăm. Să accentuăm colaborarea și cooperarea. Orașele lucrează în parteneriat între ele. Încercăm să ajutăm Clujul să colaboreze și cu alte orașe în beneficiul oamenilor din aceste orașe”, a explicat președintele Comitetului European al Regiunilor.

Emil Boc l-a lăudat pe Markkula pentru inițiativa de a „coborî în iarbă”, în mijlocul comunităților europene, el explicând pe larg mai multe măsuri și proiecte pe care municipalitatea le are în vedere în perioada imediat următoare, în special pentru a contracara fenomenul de emigrare, dar și cel de îmbătrânire a populației UE.

„Problema șomajului este o problemă pe care UE nu o ignoră și sperăm să nu o ignore. La noi, rata șomajului în rândul tinerilor este mai mică pentru că la noi tinerii pleacă din România. Ar fi bine ca tinerii să rămână aici și ne întrebăm ce trebuie să facem pentru ca ei să rămână acasă. Resursa umană este cea mai importantă resursă”, a mai spus Boc.

„Populația care îmbătrânește este o provocare. Acest lucru trebuie discutat, dar nu vă putem să faceți copii pentru noi, asta ține de calitatea vieții, fiecare individ are provocări și face tot ce poate pentru a-și susține familia și prietenii iar la asta se referă valorile europene. Vreau să subliniez că vă rog să continuați activi, să oferiți feedback la nivel local, prin aleșii din CL. Ei ne transmit nou mesajul dar toate acestea pot fi făcute și online pentru că suntem toți conectați. Am reținut de aici lucruri pe care le voi transmite, dar multe probleme au deja răspunsuri”, a mai spus Marku Markkula.

Emil Boc a participat, alături de Marku Markkula la dezbaterea „Reflectând asupra Europei, din inima Transilvaniei – 10 ani de când Clujul a devenit un oraș european”. Dezbaterea a avut loc în contextul Conferinței Comisiei Europene Open Innovation 2.0.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu