Traian Băsescu, președintele Mișcării Populare: „Emil Boc va fi un candidat fairplay în relația cu noi”

Traian Băsescu / Foto: Maria Man

Fostul președinte al statului, actualul președinte al Mișcării Populare, Traian Băsescu, a fost prezent sâmbătă la Cluj, la lansarea oficială a candidaților MP pentru primăriile din județ. Aceasta a precizat că nu mai are obiective politice pentru sine, dar că este mai mult decât dator să își împărtășească experiența acumulată în cei zece ani de președinție unui partid politic care să dea, la rândul său, la noile alegeri prezidențiale din 2020, președintele României. Acesta a lăudat din nou deciziile luate de Emil Boc în timpul când acesta a fost premier și a precizat că este convins că actualul primar al Clujului, va avea o atitudine corectă față de Mișcarea Populară în timpul campaniei electorale.

 „La Cluj principalul candidat al PNL-ului, domnul Emil Boc va fi un candidat fairplay în relația cu noi, pentru că așa e felul de a fi a lui Emil Boc. E un om cinstit. Depinde cât vom reuși noi să convingem la Cluj și în tot județul că suntem o alternativă la actualele partide. De fapt, aici e problema. PSD-ul, PNL-ul sau USL-ul, cum să îi spunem, este un contracandidat care și-a pierdut credibilitatea în linii mari în fața electoratului român. Problema este cât de convingători vom fi noi în susținerea ideii că suntem alternativa”, a precizat Traian Băsescu, președintele Mișcării Populare.

Candidatul Mișcării Populare pentru Primăria Cluj-Napoca este deputatul Adrian Gurzău, președintele organizației județene MP.  Acesta a susținut un scurt discurs în care a precizat că partidul din care face parte este unul dintre puținele care susține tinerii și că un plus al acestui partid este faptul că nu s-a „aliat” cu niciun alt partid politic.

„Traian Băsescu ne dă speranță că în România se poate face politică în mod onest. Ne dă o speranță că mai există oameni care pun deasupra cuvintelor, realități. Oamenii politici sunt catalogați de către majoritatea cetățenilor oameni care una spun și alta fac și alta gândesc. Ce am învătat noi la școala politică a președintelui Băsescu a fost onestitatea. Pot spune că am fost unul dintre acele persoane care a ajuns a treia oară deputat și a avut două mandate scurte de consilier local datorită modului în care dânsul a reușit să impună pe listă tineri. Nu au fost vorbe goale. Eu sunt produsul acestei susțineri. Mișcarea Populară și-a propus mai mult ca orice alt partid să aibă pe toate pozițiile tineri”, a precizat liderul MP Cluj.

Traian Băsescu a completat cele spuse de deputatul clujean, spunând că entuziasmul tinerilor trebuie completat cu experiența și profesionalismul celor maturi. „Nu vreau să plecăm de la premiza că cu cât punem mai mulți tineri, cu atât arătăm mai bine. Electoratul vrea un mixt de tinerețe, entuziasm, știință și experiență de viață, pentru că asta înseamnă politica”, a spus Băsescu.

Adrian Gurzău și Traian Băsescu / Foto: Maria Man

Adrian Gurzău și Traian Băsescu / Foto: Maria Man

„Sarcina de a candida la Primăria Cluj-Napoca este foarte grea pentru subsemnatul. În momentul de față am primit-o și cu bucurie și cu responsabilitate. Cu bucurie pentru că mă bucur de încrederea domnului președinte pentru că altfel era în locul meu o altă persoană, lucru care mă îndatorează să ajungă organizația locală și județeană la un spor mult peste media partidului de la nivel național. Clujul este un oraș atipic, este de dreapta, este un oraș în care stânga niciodată nu a biruit, este un oraș în care forța politică a fost dată de băsiști, lucru care s-a văzut în sondaje. Avem susținători, trebuie doar să ne adresăm lor și să avem ușa deschisă pentru ei”, a mai spus Gurzău.

Ceilalți candidați lansați astăzi sunt: Vasile Barboș pentru Primăria Gherla, Sebastian Lazin pentru Primăria Dej și Călin Antal pentru Primăria Huedin.

Unirea dintre România și Basarabia, realizabilă pe baza Acordului de la Helsinki

Fostul președinte a adus în discuție și unul dintre cele mai importante obiective ale Mișcării Populare: unirea României cu Basarabia, spunând totodată că se simte dator să își scrie memoriile și să își împărtășească experiența acumulată pe parcursul întregii sale cariere politice unui partid.

Băsescu a dedicat o bună parte din discursul său unirii Basarabiei cu România, precizând că nu e departe ziua în care acest lucru se va realiza deoarece există tot mai mulți români și moldoveni care își doresc acest lucru. „Nu este o favoare pe care România le-o face moldovenilor, acest lucru este favorabil în primul rând românilor”, a spus acesta. Acesta a precizat și modul în care unirea se poate realiza: „Acest obiectiv îndrăzneț este legal realizabil. Ați auzit cu siguranță mulți oameni politici care au spus că nu ne lasă marile puteri: Rusia, Statele Unite, Germania, Franța să facem asta. Orice ne lasă cu condiția să respectăm Acordul de la Helsinki din 1975, adică unirea să se facă prin vot democratic în parlamentele celor două țări. De bună seamă toți știm că România mare a fost până la Nistru, iar politicienii responsabili, fie că sunt la București sau la Chișinău trebuie să înțeleagă că aceasta este frontiera pe care trebuie să ne-o dorim: până la Nistru”, a spus Băsescu.

„Nu mai am obiective politice pentru mine”

„Eu nu mai am obiective politice pentru mine. Nu mai vreau să fiu nimic. Am fost director general, am fost secretar de stat, am fost ministru, am fost primar general, am fost președinte. Nu mai vreau nimic pentru mine. Nu mai am obiective politice. Decizia mea de a reveni în politică este că simt că am mai mult decât obligația de a-mi pune experiența între coperțile unei cărți și de a-mi scrie memoriile de la Cotroceni, de la Primăria Capitalei și memoriile de la Ministerul Transporturilor. Am obligația să transfer această experiență unui partid, unui partid care să își propună la actualele locale să facă o medie de 12 – 15% de vot politic la consilii, unui partid care pe acest postament să obțină un procent de aproximativ 20% la alegerile legislative din toamnă și să participe la procesul de guvernare, un partid care în 2020, la următoarele alegeri să atingă 35- 40 % la legislative și să dea României președintele. Acesta este planul meu, aceasta este viziunea mea pentru acest nou partid. Dacă nu ne propunem aceste obiective majore, cu obiectivele mici ce să facem? Sunt alții care își pot propune mici. Pentru noi sunt obiectivele mari”, a spus fostul președinte al României.

Când consilierul județean, Rareș Rusu, i-a spus că Mișcarea Populară și-ar dori ca acesta să fie premier, Băsescu a răspuns amuzat: „Oare de ce trebuie tu să vorbești prostii într-o zi de sâmbătă?”.


Publicitate

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu