Scandal de corupție la primăria Iara. Secretarul instituției, reținut

Foto: Dan Bodea

Primăria Iara este vizată de un scandal de corupție, procurorii DNA cerând vineri reținerea secretarului instituției, Olimpiu Onacă, într-un dosar care vizează infracțiuni de luare de mită, complicitate la folosirea de documente false, fals material în înscrisuri oficiale și fals material sub semnătură privată în formă continuată cu un prejudiciu total de peste 1 milion de lei.

Procurorii DNA îl acuză pe Olimpiu Onacă de luare de mită, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,  fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Potrivit unui comunicat, Olimpiu Onacă, în calitatea sa de secretar, „a eliberat mai multe adeverințe false care au fost folosite ulterior de către nouă persoane, la obținerea de fonduri europene, acordate în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren agricole, pe care aceștia nu le dețineau în realitate. Până în prezent s-a stabilit că cele nouă persoane beneficiare a fondurilor europene au obținut în această modalitate în perioada respectivă, peste 1.100.000 lei”.

În urma anchetei a mai rezultat că inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a solicitat şi primit de la două dintre persoanele beneficiare de fonduri europene, cu titlu de mită, suma de 37.200 lei, pentru punerea la dispoziţia acestora a documentelor falsificate. Suma de bani menționată anterior a fost plătită de cei doi beneficiari în anul 2015, în două tranşe, imediat după primirea fondurilor nerambursabile.

La data de 09 septembrie 2016, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan este prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Postaţi un comentariu