Povestea din spatele hashtagului #rezist

O parte din echipa de-clic #rezista

Este de departe cuvântul simbol al protestelor din ultimele 15 zile. A făcut rapid înconjurul lumii. A prins viaţă atât în mediul online, cât şi în mediul offline. A colorat mii de afişe, a urcat pe cele mai înalte culmi, pe scene mici şi mari, a „decorat” zăpada, a învins frigul, a ajuns în locuri neştiute, dar mai presus de toate, a ieşit zi de zi în stradă. Cot la cot cu protestatarii sau… pe cotul acestora. Apreciat de unii, criticat de alţii, #rezist a împărţit lumea în două. Şi totuşi care este povestea din spatele acestui hashtag atât de puternic?

Citiţi şi: Luminița Dejeu: „Consider că se protestează mult prea puțin față de problemele pe care le avem”

Transilvania Reporter a discutat cu Luminiţa Dejeu, membră a comunităţii de-clic, comunitatea în cadrul căreia a luat naştere deja celebrul #rezist.

„Iniţial am vrut să-i spunem Kit de nesupunere civică, după care ne-am dat seama că trebuie ceva scurt. Am conceput proiectul #rezist ca o contribuție a noastră la efortul colectiv de schimbare în bine a acestei țări și a fost uimitor să vedem cum a fost preluat de așa de multă lume și cum a devenit un simbol al acestei perioade”, a explicat Luminiţa.

#rezist

În momentul de faţă echipa de-clic este formată din nouă persoane: Claudia, Dan, Luminița, Jani, Alina, Raluca, Roxana, Sorana și Tudor. Sunt campaigneri, web-designeri, graficieni şi activiști.

Dincolo de numeroasele aprecieri, #rezist a fost criticat în mai multe rânduri, întrucât ar fi un cuvânt defensiv şi nu unul de luptă. „Da, am auzit aceste păreri. Aş spune în primul rând că mișcările de rezistență nu au fost niciodată pasive, iar în al doilea rând, poate că nu toţi participanţii la proteste se simt „luptători”, dar de rezistat trebuie să rezistăm toți, activ, încă cel puțin patru ani”, explică Luminiţa.

În cadrul “atelierului” de-clic

Top #rezist:

Piaţa Victoriei / Foto: republica.ro

#Rezist, mesajul actorului Levente Molnár pentru românii care protestează, pe covorul roşu al premiilor BAFTA

Sursa foto: Opinia Timișoarei

Perjovschi Dan

Costel Pătrăşcan

Chamonix, Franţa/ Sursa: Florin Lucian Patras

Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 din Cluj-Napoca #rezistă

Piata Victoriei, 8 Februarie 2017/ Foto: Dan Mihai Balanescu

Ce este de-clic?

de-clic.ro este prima platformă de petiții, apeluri la acțiune și activism online creată exclusiv pentru România. de-clic.ro este spațiul unde cetățenii se pot întâlni pentru a dezbate probleme de interes comun, cum ar fi protejarea mediului, drepturile omului sau multi-culturalism. Aici, cele mai stringente probleme ale societății românești își caută rezolvarea prin presiunea colectivă exercitată de comunitate.

de-clic.ro este o comunitate care folosește noile tehnologii realizând campanii atât online cât și offline.

„Împreună spunem DA sau NU mersului societății în care trăim, construind campanii prin care întărim democrația și amendăm derapajele. Ne reunim în jurul problemelor de interes real, susținem o comunicare concisă, dar eficientă și vizăm factorii de decizie responsabili. Susținem utilizarea eficientă a instrumentelor de presiune online pentru ca vocea celor mulți să conteze acolo unde lobby-ul partidelor sau al corporațiilor se face cel mai intens resimțit și aduce prejudicii democrației”, transmit cei din cadrul comunităţii. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu