Update. Membrii Musai-Muszáj, o nouă acţiune de protest: au instalat o bicicletă „echipată” cu o plăcuţă multilingvă în curtea Primăriei Cluj-Napoca

Foto: Dan Bodea

UPDATE. Plăcuța a dispărut 

La o zi după ce membrii grupului de inițiativă Musai-Muszáj au depus în curtea Primăriei Cluj-Napoca o bicicletă „decorată” cu o plăcuță trilingvă în semn de protest față de neinstalarea de către administrația locală a celor 16 plăcuțe multilingve promise acum un an, indicatorul a dispărut.

Foto: Musai-Muszáj

„Am luat la cunoștință cu surprindere de vandalizarea instalației artistico-civice expuse miercuri, 21 februarie, în cadrul unui flashmob în curtea Primăriei Cluj-Napoa.
Considerăm că acest act de vandalism este un caz flagrant de încălcare a dreptului la liberă exprimare. Am depus plângere penală la Poliția Cluj-Napoca, împotriva unui autor necunoscut, pentru distrugere și furt.

Se va confecționa un alt panou pe care urmează să-l instalăm în curând”, au semnalat membrii grupului pe Facebook.

TEXTUL INIȚIAL

Grupul de inițiativă Musai-Muszáj a organizat o nouă acțiune de protest legată de cazul montării de plăcuțe multilingve în Cluj. Membrii grupului se plâng că într-un an au fost montate numai patru din cele 16 plăcuțe promise de adminitrație, astfel că în această după masă, aproximativ 20 de clujeni au protestat vizavi de acest aspect în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Citiţi şi: Războiul plăcuțelor multilingve, încheiat cu o variantă de indicator în română, maghiară, germană și latină

Manifestanţii „au echipat” o bicicletă cu o plăcuţă trilingvă cu denumirea oraşului: „Cluj-Napoca, Kolozsvar şi Klausenburg”, iar la finalul protestului au „parchat-o” strategic curtea sediului Primăriei Cluj-Napoca de pe strada Moţilor pentru a atrage atenţia administraţiei publice vizavi de faptul că nu şi-a îndeplinit promisiunea.

Foto: Dan Bodea

„În 21 februarie 2018 a fost instalată în curtea Primăriei Cluj-Napoca o bicicletă cu un indicator de localitate multilingv, pentru a atrage atenția populației și a funcționarilor Primăriei asupra nerespectării hotărârii judecătorești. Această bicicletă nu reprezintă și nu poate fi considerată în niciun fel reclamă publicitară, fiind o creație artistică în numele libertății de expresie.  O eventuală îndepărtare a acesteia, sub orice pretext, ar însemna o încălcare gravă a dreptului fundamental la libertatea de exprimare”, susţin membrii grupului, prin intermediul unui comunicat de presă, transmis ulterior protestului.

Membrii grupului doresc să aducă în atenţia autorităţilor, chiar de Ziua Internațională a Limbii Materne, la un an de la câștigarea procesului privind indicatoarele de localitate multilingve la Cluj-Napoca, o serie de aspecte din „jurnalul” luptei pentru aceste plăcuţe. Membrii  Musai-Muszáj îi reproşează primarului Emil Boc că nu s-a ţinut de cuvânt, deşi acesta a afirmat în cadrul conferinţei de presă din 7 aprilie 2017, faptul că plăcuțele multilingve vor fi montate în decurs de o lună sau o lună jumătate.

La cererea de informații de interes public cu privire la lipsa unor indicatoare de localitate multilingve, adresată domnului primar la începutul acestei luni, reprezenatnţii grupului au primit un răspuns, cu depăşirea termenului legal, dar acesta nu conţine motivele pentru care cele 12 indicatoare nu au fost încă instalate.

„Cererea de informații de interes public adresată reprezentanților UDMR din Consiliul local cu privire la demersurile efectuate de către aceștia în folosul multilingvismului clujean, a rămas fără răspuns, chiar și după depășirea termenului legal”, transmit reprezentaţii grupului.

002W0A0301 002W0A0315 002W0A0323 002W0A0326 002W0A0343 002W0A0361
<
>
Foto: Dan Bodea

Cei din cadrul Musai-Muszáj au demarat astăzi executarea silită a sentinței civile nr. 961/2017 şi au notificat Instituția Prefectului județului Cluj despre punerea în aplicare deficitară a deciziei judecătorești, solicitându-i să acționeze în interesul apărării statului de drept.

Citiţi şi:

Se montează plăcuţele multilingve la intrările în oraş

Musai-Muszaj aşteaptă ca Boc să salute în maghiară

Fără plăcuţele bilingve prin autobuze

3 Comentarii

  1. clujean spune:

    cat de penibil sa ceri asa ceva

  2. dan spune:

    Ba ce vor nemtii asti? chiar nu se pot descurca, daca nu e scris pe limba ai a lor ciudara

Postaţi un comentariu