Meleşcanu: Libertatea presei de la noi, din păcate, este un mare avantaj, dar reprezintă şi o mare vulnerabilitate

Foto: hotnews.ro

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat vineri, la Cluj, în cadrul unei dezbateri pe tema diplomaţiei publice, că libertatea presei româneşti reprezintă “o mare vulnerabilitate”, incluzând problema presei în contextul războiului hibrid despre care Meleşcanu a declarat că este o luptă pentru”a câştiga minţile oamenilor”.

Teodor Meleşcanu a explicat că în contextul “războiului hibrid”, comunicarea strategică este importantă, el declarând în cadrul dezbaterii organizate de Universitatea Babeş-Bolyai că libertatea presei româneşti, “din păcate, este într-adevăr un mare avantaj, dar reprezintă şi o mare vulnerabilitate”.

“Ne-am trezit cu teme cum ar fi războiul hibrid în care libertatea presei de la noi, din păcate, este într-adevăr un mare avantaj, dar reprezintă şi o mare vulnerabilitate. De aceea, comunicarea strategică devine tot mai importantă. Este evident că noi, în România, nu putem determina presa să spună ceea ce vrem noi, în timp ce în alte societăţi autoritare presa este unul dintre principalele instrumente care promovează veşti false, tot felul de idei şi care sunt o parte a ceea ce se întâmplă în lumea de astăzi în cadrul războiului hibrid”, a declarat Teodor Meleşcanu.

El a mai spus că în prezent, “bătălia adevărată este de a câştiga minţile oamenilor”.

“La ora actuală, principala problemă nu sunt armele, armamentele. Bătălia adevărată este de a câştiga minţile oamenilor. Dacă vom reuşi să facem acest lucru, vom reuşi să ne realizăm obiectivele pe care ni le-am propus”, a mai spus diplomatul.

Anterior în dezbatere, Teodor Meleşcanu a vorbit şi despre planurile pe care România le are în domeniul politicii externe, el explicând că România se află într-o “etapă foarte delicată”.

“Ne aflăm într-o etapă foarte delicată pentru noi. Încercăm să asimilăm noile instrumente ale diplomaţiei publice în promovarea intereselor noastre naţionale şi de asemenea începem să ne confruntăm cu alte instrumente care apar şi se dezvoltă şi care pentru noi sunt obiecte concrete de activitate. În perioada care urmează, România va fi implicată într-o serie de proiecte foarte mari: de la Centenarul Marii Uniri, la preşedinţia CE, la candidatura de admitere în consiliul de securitate ca stat membru nepermanent şi multe alte asemenea evenimente. Ele nu pot fi realizate, şi măcar asta  am priceput, dacă ne limităm strict la elementele diplomaţiei tradiţionale. Avem nevoie şi de diplomaţie publică, şi de comunicare strategică, avem nevoie de rezilienţă”, a mai spus Meleșcanu.

Meleșcanu, în varianta hibrid

Întrebat dacă urmează să facă parte și din următorul Guvern, Teodor Meleșcanu a explicat că „în mod normal” va continua pe acest post, el recomandându-se ca un „hibrid foarte potrivit pentru activitatea de ministru de externe”.

„Eu nu m-am dat niciodată în lături când a fost nevoie să îmi servesc țara. Sunt de profesie diplomat, am fost reconvertit în om politic, așa că sunt un fel de hibrid foarte potrivit pentru activitatea de ministru de externe care este și politică dar și profesională. În mod normal voi continua. Așa cum domnul Tăriceanu a spus, miniștrii ALDE urmează să fie propuși pe aceleași posturi pe care le-au avut. Dar într-un guvern de coaliție au loc negocieri. Este foarte posibil să vină un prim-ministru care sî își dorească să facă anumite numiri, de aceea nu pot fi categorie. În principiu însă, da, voi continua mandatul”, a declarat Meleșcanu.

Diplomatul a explicat și că ALDE are propuneri pentru funcția de premier, una dintre ele fiind cea a lui Călin Popescu Tăriceanu.

„Avem mai mulți candidați și aș spune candidați cu greutate, începând cu președintele partidului care are și experiență în domeniu. am ajuns la concluzia că e firesc ca partidul cu cea mai mare pondere în parlament să fie cel care desemnează candidatul de premier, de aceea decizia a fost să nu venim cu candidaturi de premier”, a mai spus el.

Referitor la situația creată de demiterea Guvernului Grindeanu, Meleșcanu a explicat că o astfel de criză politică poate avea efecte negative asupra imaginii României.

„Orice criză politică, economică sau de altă natură afectează imaginea oricărei țări, inclusiv a României. Din păcate, în lumea de astăzi, nu se cunosc realitățile. Oamenii nu au percepția adevărată a realităților dintr-o țară, ci doar percepția prin intermediul imaginii pe care o transmit mijloacele de informare în masă. Nimeni nu cunoaște realitatea, decât cei care sunt direct implicați, restul, fiecare, preia imaginea și percepția despre acest lucru. Tot ce se întâmplă poate avea și de obicei are un impact negativ asupra imaginii de țară, inclusiv această criză politică”, a declarat Meleșcanu.

Postaţi un comentariu