Lansare de carte. „Gâlceava înțelepților în jurul timpului”, un volum în memoria lui Constantin Noica

Scriitorul clujean Mircea Lăzărescu lansează în această seară, de la ora 18:00, în cadrul Fundației Cosman (str. Andrei Mureșanu nr.11), volumul „Gâlceava înțelepților în jurul timpului”.

Volumul va fi prezentat de Octavian Cosman, Ovidiu Peciacan și Virgil Ciomoș.

Eseul „Gâlceava înțelepților în jurul timpului” abordează contribuția gânditorilor români la conturarea spiritualității occidentale de dinaintea ecloziunii postmodernismului.

Publicat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la stingerea lui Constantin Noica, și dedicat memoriei filozofului, eseul „Gâlceava întelepţilor în jurultimpului…” abordează contribuţia gânditorilor români la conturarea spiritualităţii occidentale de dinaintea ecloziunii postmodernismului. Problematica filozofică a timpului este un pretext de a-i reuni pe cei trei colegi de generaţie – Cioran, Noica și Eliade –, Heidegger, celebru însecolul XX prin lucrarea sa Fiinţă şi timp, fiind invocat ca etalon pentru orbita pe care gânditorii noștri ar putea fi plasați.

Mircea Lăzărescu, născut în 1939 la Lugoj, este Membru Emerit al Academiei de Științe Medicale. Ca profesor, a condus timp de peste 30 de ani Clinica Psihiatrică din Timișoara, urmându-i la catedră lui Eduard Pamfil. A fost un apropiat al lui Constantin Noica și l-a cunoscut îndeaproape pe Aurel Cioran – fratele lui Emil Cioran. Este autor al unor importante lucrări de psihopatologie: Ce e tulburarea mentală, Ed. Polirom, 2012 ; Bazele psihopatologiei clinice, Ed. Academiei Române, 2010 ; Psihopatologia psihozelor, Ed. Academiei Române, 2016, s.a., și al unor eseuri de antropologie filosofică, precum : Eseu despre fiinţele intermediare, Ed. de Vest, 1994 (ce tratează despre ontologia eroilor de povestire) ; Despre sărbători, grădini şi logos, Ed. Brumar, 2004.

Postaţi un comentariu