Fostul vicepremier, Vasile Dâncu, și-a lansat cartea „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă” în cadrul Târgului de carte Gaudeamus

Foto: Dan Bodea

Fostul Vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale  și-a lansat sâmbătă, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, cartea „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”, acesta explicând că volumul prezintă un diagnostic al României, dar și un proiect pentru România, sociologul spunând că spera că actuala putere va prelua câteva idei din cartea sa.

Fostul vicepremier, sociologul Vasile Dâncu , și-a lansat sâmbătă, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Târgului de carte Gaudeamus cartea „Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”, el explicând faptul că cel mai nou volum al său este o încercare de a oferi un diagnostic României, dar și un proiect..

„Mi-a venit ideea acestei cărți mergând pe o autostradă din Statele Unite, unde deși erau cinci sau șase benzi, era o bandă specială pentru cei care merg câte doi în mașină. Și era goală acea bandă. Toți erau oameni care mergeau singuri în mașină. Mi-am dat seama că societatea noastră suferă de lipsă de relație. Oamenii s-au însingurat și și-au pierdut raporturile dintre ei. Am mers mai departe reflectând la ce se întâmplă cu distanța dintre politică și oameni. Ceea ce am vrut să spun prin această carte este că politica s-a îndepărtat foarte mult de oameni și trebuie să își regăsească adevărata menire. Se poate citi din această carte primul capitol și ultimul. Primul este un diagnostic și ultimul este un program. Am visat ca această carte să fie începutul unui ciclu politic. Am crezut că un nou ciclu politic în care va veni o putere nouă va ține cont și va încerca să ia măcar două-trei idei din acest ghid și să le ducă mai departe. Principala făgăduință a politice este să îi treacă pe oameni deșertul politic”, a declarat Vasile Dâncu.

Dâncu a atras atenția și asupra faptului că sociologii și munca acestora ar trebui să aibă un rol mult mai important în societate.

„Eu cred în rolul sociologiei. Îmi pare rău că sociologia a dispărut în ultimii ani. Vocea sociologului nu se mai aude. La contruirea unui proiect colectiv, sociologii trebuie să fie acolo să își spună părerea, dar noi, acum, ca sociologi, suntem ca niște instalatori polonezi care încercăm să reparăm prin asistență socială ce s-a stricat. Nu participăm la construcția unei motivații pozitive pentru oameni”, a mai spus Vasile Dâncu.

La lansare a participat și Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, acesta vorbind despre importanța cărților în construirea unui proiect național.

Foto: Dan Bodea

“Dacă ne gândim la subtitlul cărții, nicio strategie pentru o Românie viitoare nu poate avea în centru altceva decât cartea. Cartea cu textele, pretextele și subtextele sale sunt cele care structurează o națiune. Am avut șansa să citesc textele din această carte la momentul apariției lor în revista Sinteza și cred că Sinteza este extrem de importantă în ceea ce ce înseamnă această ultimă carte pentru că, în primul rând, acolo au apărut cele mai multe dintre texte. Sinteza este o apariție cu totul specială în peisajul cultural românesc și una dintre puținele publicații care îndeamnă la dialog și la polemici adevărate […] În acest volum există o continuitate a temelor din precedentele volume. Cartea este plină de imagini memorabile. Este o carte expresivă, cu foarte multe referințe culturale și multe referințe literale”, a declarat Ionuț Vulpescu.

Vasile Dâncu a fost vicepremier și Ministru al Dezvoltării Regionale în Guvernul Cioloș, în perioada noiembrie 2015-ianuarie 2017, el fiind sociolog, prof. univ. dr. la Universitatea din București, fondator al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, dar şi senator al PSD.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu