Vinurile și tăriile în era tehnologiei: țuica cu goji și vinul de gheață fac cu ochiul petrecăreților viitorului

Claudia, Ancuța și Daniela (de la stânga la dreapta) au „amețit” publicul cu produsele lor și au primit apreiceri din toate părțile pentru ingeniozitatea de care au dat dovadă (Foto: Dan Bodea)

 

Un târg culinar aparte a avut loc vineri la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), unde prezentarea lucrărilor de licență  de la mai multe specializări din cadrul universității s-a transformat într-o prezentare de proiecte inovative din domeniul alimentației. Astfel, „tarabele” absolvenților au fost încărcate de bunătăți mai mult sau mai puțin tradiționale precum iaurturi cu gutui, semințe de chia, fructe de pădure sau goji, jeleuri, gemuri sau băuturi spirtoase realizate în moduri dintre cele mai ingenioase.

Pe ritmuri de muzică populară și cu primarului Emil Boc în rol de degustător amator al lucrărilor realizate de studenți, Institutul pentru Științele Vieții al USAMV s-a transformat într-un leagăn al tradițiilor îmbinate cu tehnologia de vârf și ingeniozitatea unor potențiali viitori antreprenori în domeniul alimentației bio. Studenții au mizat în special pe transformarea unor produse de larg consum precum pâinea, iaurtul, vinul, spaghetele sau ciocolata în experiemente delicioase, dar în aceași măsură revoluționare și utile. Astfel au luat naște revafele cu tărâțe de orez, jeleul din morcovi, rulada aglutenică, ciocolata cu hamei „HOP CHOC”, brioșele cu semințe de chia, gemul de mere cu sfeclă de roșie, pâinea cu mei sau cocktailurile moleculare care au reușit să-l impresioneze și pe primarul municipiului, Emil Boc, care a degustat cu mult interes fiecare produs.

Momentul a fost asezonat cu muzică populară, lucrările trezind un foarte mare interes în rândul publicului care s-a întrecut în degustarea lucrărilor, nu înainte de a cere explicații despre modul în care „ciudățenile” culinare au fost create și au ajuns să fie atât de gustoase.

Băuturile spirtoase 2.0

Dacă este să ne luăm după ideile studenților care și-au prezentat proiectele de licență în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului Alimentelor, vinul din podgoriile dobrogene și țuica de cazan a bunicilor nu va mai fi la modă în viitorul apropiat.

Claudia, Ancuța și Daniela au abordat în lucrările lor de licența teme legate de băuturile spirtoase. Rezultatele s-au dovedit a fi amețitor de bune, la propriu și la figurat, distilatul de prune cu adaos de goji, vinul roșu respectiv Vinul de gheață numărându-se printre atracțiile festivalului.

„Este făcut în mod tradițional, adică țuică normală de prune, după care am adăugat fructe goji și l-am ținut patru săptămâni la macerare. Am observat că după cele patru săptămâni, concentrația de alcool a scăzut foarte mult, de la 43% la 33%. În mod normal făceam acasă acest distilat dar fără a adăuga fructele de goji, despre care știam că schimbă în primul rând culoarea și am descoperit ulterior că îi schimbă gustul și mirosul. Și acesta e un lucru bun. Mi-aș dori să îl comercializez dar momentan rămâne la stadiul de lucrare de licență”, spune Claudia Diaconița, care mărturisește că ideea a venit din familie, care deține o livadă și produce țuică an de an.

Claudia Diaconița și distilatul ei de prune cu adaos de goji (Foto: Dan Bodea)

Claudia Diaconița și distilatul ei de prune cu adaos de goji (Foto: Dan Bodea)

Alături de Claudia s-au aflat și alte două colege ale ei, Ancuța Moldovan și Daniela Selejan. Pasionate de vinuri, lucrările celor două studente au avut, logic, legătură cu această băutură, pe care au încercat să o transforme într-un mod cât mai original așa încât să aibă un gust mai bun, să fie inovativă și în final să le aducă nota 10.

Daniela a creat „Vinul de gheață”, o băutură la care lucrează din septembrie 2013 și pentru care a început muncă datorită faptului că este o mare pasionată de vinuri și astfel s-a gândit să facă o băutură special pentru femei care, de ce nu, să fie de ajutor și colegelor ei, în sesiune. „Vinul de gheață” al Danielei este atât inovator cât și rafinat, o sticlă de 300 ml cu această licoare ajungând în comerț la 60 de lei.

„Strugurii au fost lăsați la maturat timp de trei luni într-un solar, pe treistie, după care a urmat fermentarea lor la o temperatură controlată. Strugurii au acumulat o concentrație foarte mare de zahăr și astfel a rezultat un vin dulce cu o concentrație de alcool de 12, 5%, cu miros de miere, gust de fructe și este prin urmare un vin de desert. Am făcut analize săptămânale. Vinul de gheață este, în mod normal, vinul lăsat pe butuc la stafidit unde strugurii îngheață, se deshidratează și astfel crește conținutul de zahăr. Ideea mi-a venit după ce am mers la o degustare unde am băut un astfel de vin și mi-am zis că ar trebui să încerc și eu. Nu știu dacă voi produce în viitor acest vin la scară industrială pentru că necesită foarte mult timp dacă vrei să îl faci bio și costurile de producție sunt destul de mari”, spune studenta originară din Bistrița-Năsăud.

300 ml din vinul de gheață realizat de Daniela ar putea costa chiar și 60 de lei ( FOTO: Dan Bodea)

300 ml din vinul de gheață realizat de Daniela ar putea costa chiar și 60 de lei ( FOTO: Dan Bodea)

Un proiect legat de vinuri a avut și Ancuța Moldovan, studenta reușind să transforme cu ajutorul tehnologiei banalul vin roșu.

„Am realizat un vin roșu din soiul Merlot pe care am aplicat trei tehnici de termo-macerare, o operație prin care se menține pielița de pe strugure pentru a se extrage diferite substanțe cu efecte benefice asupra sănătății. Astfel am aplicat macerarea cu microunde, termo-macerarea prin încălzire și macerarea cu fermentare pe boștină, care este și procedeul clasic. Am obținut un vin cu caracteristici cromatice diferite și concentrație alcoolică diferită. Sunt fan al vinului roșu și acest sortiment al meu are o culoare diferită și este realziat într-un mod inovativ. Mi-ar plăcea ca pe viitor să lucrez în domeniul viticol și să-i propun angajatorului meu producerea acestui vin”, spune Ancuța.

Băuturile energizante în varianta bio

Georgiana face dans sportiv de mai bine de 10 ani și viața pe ringul de dans s-a dovedit a fi foarte solicitantă din punct de vedere fizic. Pentru a înlocui „dieta” cu băuturi energizante din comerț, studenta s-a gândit să pregătească pentru proiectul de licență o astfel de băutură bio, cu elemente inovative.

„Am ales să fac o băutură pentru sportivi și am încercat să fac o alternativă pentru produsele de pe piață, o alternativă mai naturală și mai sănătoasă. Băutura este făcută din plante ca sunătoarea, ceaiul negru sau echinaceea și microcapsulele de electroliți. Față de produsele de comerț, această băutură nu are adaosuri, este realziată doar din plante și nu are nici măcar îndulcitori. Este de asemenea singura băutură cu astfel de microcapsule. Am testat pe sportivi băutura si am avut parte de un feedback bun. Ar fi ideal să ajung să comercializez băutura deși sincer, mi-aș dori să lucrez mai departe în panificație”, spune Georgiana Agrișan, studentă la Controlul și expertiza produselor alimentare.

Georgiana îi momește pe sportivi cu o băutură energizantă bio (Foto: Dan Bodea)

Georgiana îi momește pe sportivi cu o băutură energizantă bio (Foto: Dan Bodea)

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea la cea de-a treia ediție e Festivalului Alimentelor.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu