UBB înființează la Cluj primul Institut de Armenologie din țară

Foto: Dan Bodea

Primul institut de studii armene din România, care este și singurul din Europa Centrală, a fost înființat la Cluj de Universitatea Babeș-Bolyai. Inițiatorul proiectului, profesorul și istoricul Lucian Năstasă-Kovacs, a explicat pentru AGERPRES că misiunea institutului va fi aceea de a studia documentele comunităților armenești din întreaga țară, nu doar din Transilvania, dar și de a stabili relații de cercetare a istoriei armenilor din Ungaria, Ucraina sau spațiul fostei Iugoslavii.

„Încă de la începutul anului, Senatul Universității Babeș-Bolyai a luat decizia de a fonda un Institut de Armenologie, așadar este o instituție cu profil academic. Era necesar pentru că pe toată zona Europei Centrale nu există un asemenea institut de cercetări. Pe de altă parte, Transilvania — și România, în general — adăpostesc importante comunități armenești, cu o importantă istorie. Nu trebuie să filosofăm prea mult, monumentele o dovedesc. În Transilvania avem de-a face cu centre urbane strict armenești, începând de la sfârșitul secolului al VXII-lea, aici au venit o masă importantă de armeni care au adoptat și s-au integrat bine în societatea acelor vremuri și au fondat orașe”, a declarat profesorul Lucian Năstasă-Kovacs.

Acesta a amintit că orașul Gherla, care păstrează urme arhitectonice extrem de valoroase ale istoriei armenești, se numea altădată Armenopolis.

Potrivit profesorului, arhivele din Transilvania, dar și cele din alte orașe importante din România, sunt atât de pline de documente armenești, încât era necesară studierea lor într-un cadru organizat.

„Arhivele sunt pline de studii armenești, pentru că putem vorbi de poporul armean ca de unul care a pus scrisul și tipăritura pe primul plan. Trebuie să mergem mult în istorie ca să vedem că tipăriturile importante din Italia și alte spații europene sunt armenești. Și întotdeauna vom găsi în documentele lor și informații care pot fi importante și pentru români”, a spus Năstasă. Mai multe informații despre primul Institut de Armenologie din Românie puteți citi aici.

 

Postaţi un comentariu