TIFF 2015: Record de spectatori și un show fantastic al trupei Compagnie des Quidams, în seara de gală

Foto: Dan Bodea

Cel mai mare festival de film din România a început vineri, 29 mai, la Cluj. Ediția cu numărul 14 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a luat startul în Piața Unirii Open Air, cu gala de deschidere, urmată de premiera națională a filmului „Povești trăsnite”, nominalizat în acest an la Oscar pentru cel mai bun film străin.

Momentul culminant al galei, aplaudat de cei peste 2400 de spectatori prezenți în Piața Unirii, a fost fragmentul din spectacolul muzical „FierS à Cheval”, al trupei de teatru stradal Compagnie des Quidams. Show-ul integral va putea fi urmărit, sâmbătă, 30 mai, de la ora 20.30, la Castelul Bánffy din Bonțida.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Record absolut de spectatori și de număr de bilete vândute

Potrivit președintelui TIFF, regizorul Tudor Giurgiu, în prima săptămână s-a vândut un număr dublu de bilete față de anul trecut pentru filmele și evenimentele speciale din festival. „Este primul an când deschiderea TIFF este marcată de un record absolut de spectatori și de număr de bilete vândute în avans. Interesul pentru TIFF, promovarea și curiozitatea oamenilor este în creștere, la fel și bugetul de aproximativ 1, 5 milioane de euro. TIFF a ajuns aici datorită clujenilor care ne-au fot alături de la prima ediție”, a precizat Tudor Giurgiu. Pe scena amenajată în Piața Unirii, președintele TIFF a făcut o trecere în revistă a evenimentelor principale din festival, făcând și o remarcă acidă la adresa generației tinere de politicieni care au uitat ce însemnă bunul simț „și care se cațără și vor să ajungă foarte sus băgându-se în seamă și dând din coate”. „Publicul trebuie să vină la film, nu politicienii care vor să fie văzuți”, a spus Tudor Giurgiu în fața spectatorilor din Piața Unirii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ca în fiecare an, Mihai Chirilov a transmis spectatorilor câteva dintre recomandările sale din secțiunile principale ale TIFF, atât filme noi, prezente în cele mai cunoscute festivaluri, cât și filme de arhivă. „Vă urez să vă bucurați de cele zece zile de festival și fiecare dintre dumneavoastră să-și găsească filmul!”, a îndemnat Mihai Chirilov.

 „Numărul de filme crește dovadă importanța pe care a căpătat-o festivalul în ultimii ani. Anul acesta am avut aproape 700 de filme înscrise, dar la Cluj au ajuns 220 de titluri, sper câte ceva pentru toate gusturile. Nu încerc să caut filme arondate unei teme și cu atât mai puțin să găsesc 220 de filme care să abordeze o temă comună. Dar, dacă este să vorbesc punctual, competiția principală, dedicată regizorilor aflați la primul și al doilea film, reunește o temă comună: cea a crizei. Criza de cuplu, criza de familie, criza economică. Criza este un motor dramatic pentru narațiune. În plus, în fiecare an avem o secțiune tematică la TIFF, anul trecut liantul fiind răzbunarea, anul acesta secțiunea tematică se numește «Cuvintele sunt de prisos» și strânge filme care au puțin dialog sau deloc. Este o provocare pentru regizorii de astăzi să spună o poveste fără a recurge la cuvinte”, a mai precizat în prima seară de festival directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că, la cea de-a 14-a ediţie, „TIFF a primit buletin de identitate”.„TIFF nu poate avea o altă identitate decât Cluj-Napoca, acum şi pentru totdeauna. TIFF este partea centrală a strategiei municipiului în perioada 2014-2020 din perspectiva conceptului de calitate a vieţii. Nu putem depăşi Bucureştiul în ceea ce priveşte populaţia, dar putem depăşi Bucureştiul în termeni de calitate a vieţii, a actului de cultură, a sănătăţii, a educaţiei, a relaţiei cetăţeanului cu viaţa de zi cu zi. TIFF-ul are un loc central, pentru că ne-a dat o identitate”, a precizat Emil Boc.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Seara a continuat cu două surprize pentru spectatori, un scurt moment de dans argentinian al Companiei de Tango Cluj, în onoarea Excelenței Sale domnul Ambasador Claudio Pérez Paladino, invitat special al organizatorilor, precum și un fragment din spectacolul muzical „FierS à Cheval”, al trupei de teatru stradal Compagnie des Quidams. Evenimentul de gală s-a încheiat cu proiecția comediei „Wild Tales”, unul dintre cele mai vândute filme ale anului trecut care a avut premiera în 2014 la Festivalul de la Cannes, în afara competiției. La Cluj, „Wild Tales” a fost proiectat în avanpremieră, urmând ca pe marele ecrane din România să poată fi vizionat începând cu data de 12 iunie.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu