Clujul a ieşit în stradă împotriva clasei politice

Peste 3.000 de persoane, în genunchi pentru victimele de la clubul Colectiv

Circa 3.000 de persoane, conform estimărilor jandarmilor, au participat, miercuri seară, la un marş de protest împotriva clasei politice, desfăşurat în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca.

Marşul a durat peste trei ore şi s-a încheiat fără incidente.

Câteva sute de persoane s-au adunat iniţial în Piaţa Unirii, unde au îngenuncheat şi au ţinut un moment de reculegere pentru cei morţi la clubul Colectiv din Bucureşti. După momentul de reculegere, ei au cântat Imnul naţional şi au scandat sloganuri împotriva întregii clase politice, pornind apoi în marş prin zona centrală.

Printre altele, protestatarii au scandat  „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, „Parlamentul judecat pentru sângele vărsat”, „Clasa politică e sub orice critică”, „Vrem spitale, nu catedrale”, „Bucureşti, nu uita, Clujul e de partea ta”, „Ole, ole, ole, Victor Ponta nu mai e”, „Parlament penal, marş la tribunal”, „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”, „Anticipate, nu imunitate”, „Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”, „DNA- şi biserica te vrea”, „Jos hoţii”, „Singura soluţie, înc-o revoluţie”.

De asemenea, ei au purtat pancarte pe care se putea citi: „Corupţia ucide”, „Corupţia pericol de moarte”, „Uniţi salvăm toată România” şi pe parcursul protestului au scandat de mai multe ori numele clubului Colectiv.

În jurul orei 19:00, manifestanții au pornit în marș spre Bulevardul Eroilor. Aici, Cercetașii României și-au instalat un mic stand și au strâns fonduri și medicamente pentru victimele din București care se luptă în continuare să supraviețuiască în spitalele din capitală. Protestatarii s-au oprit în Piața „Avram Iancu” în fața catedralei ortodoxe unde au scandat „Vrem spitale, nu catedrale!”. Unii manifestanți au încercat să îi determine pe ceilalți să stea cu spatele la biserică, dar mulțimea nu i-a ascultat. „Fiecare face ce vrea. Noi nu îi întorcem spatele bisericii, ea ni l-a întors nouă!”, le-a răspuns o protestatară. Cu toate acestea, pe parcursul manifestării au existat scandări împotriva bisericii: „ Daniel, Daniel, du-te după Viorel”, „DNA, şi biserica te vrea”.

_THD5891

În timp ce mulțimea se îndrepta spre Prefectură, în dreptul Catedralei a trecut o ambulanță. Manifestanții au salutat echipajul și l-au întâmpinat cu aplauze.

Protestatrii s-au oprit apoi în fața Prefecturii, în fața Primăriei și în fața Casei de Cultură a Studenților. În timpul marșului, traficul a fost blocat peste o jumătate de oră complet. Când o ambulanță cu alarma pornită și-a făcut simțită prezența pe strada Memorandumului unde se aflau sute de manifestanți, în câteva secunde, oamenii s-au dat la o parte, aplaudând timp de câteva secunde mașina.

În Piața „Lucian Blaga”, manifestanții s-au așezat din nou în genunchi, iar pentru câteva secunde cât a ținut momentul de reculegere, liniștea a cuprins parcă tot centrul. Apoi, protestatarii au plecat spre Piața Unirii scandând „Păcat, păcat de sângele vărsat”, „România e ţara mea, nu vă bateţi joc de ea”, „DNA, şi biserica te vrea”.

_THD6002

„Situaţia politică s-a schimbat. Unii ar spune că radical, eu aş spune că nu s-a schimbat chiar atât de mult, ci nişte păpuşi care erau în faţă vor fi date mai în spate şi în locul lor vor fi puse altele. Problemele pe care le are societatea sunt aceleaşi. (…) Nu mai există revendicări clare, eventual vom descoperi dacă avem altele. Sunt revendicările acelea mai puţin spectaculoase care au existat dintotdeauna, să dispară corupţia, un buget de 10% din PIB pentru sănătate. Probabil că unul dintre scopurile nedeclarate ale acestui miting este să ne asigurăm că această schimbare nu este doar de suprafaţă sau de formă’, a declarat Cornel Vâlcu, lector universitar, cel care a lansat pe reţelele de socializare apelul pentru mitingul de la Cluj.

În finalul marşului prin zona centrală a Clujului, o parte a protestatarilor au revenit în Piaţa Unirii, unde au reluat scandările împotriva clasei politice. Cei prezenți la miting au spus că vor reveni în centrul orașului și zilele următoare. Protestul de joi va începe la ora 19:00.

Manifestaţii au avut loc şi în București, Braşov, Galaţi, Iaşi, Sibiu, Craiova, Bacău, Arad şi Ploieşti, dar și orașe din afara țării precum Luxemburg sau Paris.

[maxgallery id=”82158″]

Citiți și: Tragedia de la București, comemorată și în Luxemburg

Distribuie:

Postaţi un comentariu