Consiliul Județean, mulțumit de stadiul proiectului CMID. Între timp lacul de levigat crește pe zi ce trece

Foto: Consiliul Județean Cluj

Consiliul Județean Cluj se laudă cu stadiul avansat al lucrărilor de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor  (CMID) despre care spune că ” a intrat în linie dreaptă”. Totul în aceeași zi în care activiștii de mediu au făcut publică o filmare aeriană în care se vede cum lacul de levigat de lângă CMID crește de la o zi la alta, fără ca autoritățile să intervină.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat astăzi într-o conferință de presă că lucrările de execuție aferente acestui proiect au intrat în linie dreaptă, finalizarea acestora fiind preconizată pentru a doua jumătate a anului 2018. „Mă bucur că au început să se vadă rezultatele în ceea ce privește Centrul de Management al Deșeurilor. Iată că, după ce anul acesta am reușit să recuperăm o întârziere de nu mai puțin de patru ani, perioadă în care proiectul a fost blocat, lucrurile arată cu totul altfel. Suntem înainte de termen, lucrările au fost devansate, motiv pentru care se întrevede foarte clar perspectiva normalizării acestei probleme, a depozitării deșeurilor din întreg județul” a spus Tișe.

Stadiul lucrărilor de la CMID poate fi văzut în galeria foto următoare (fotografii realizate de CJ Cluj):

Potrivit reprezentanților CJ Cluj, în ceea ce privește lucrările ce au rămas de efectuat la CMID, acestea se referă, în principal, la finalizarea membranei de la prima celulă de depozitare, închiderea clădirilor și asfaltarea drumurilor de acces.

În același timp, pentru ca sistemul de management al deșeurilor să devină pe deplin funcțional, Consiliul Județean Cluj va trebui să mai organizeze ultimele două licitații, cele referitoare la desemnarea operatorului care va colecta deșeurile și, respectiv, va opera CMID. În acest sens, documentele referitoare la aceste ultime două achiziții vor fi postate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) în luna ianuarie 2018.

Situația de la Pata Rât nu este însă deloc roz. După ce în ultimele săptămâni la groapa de gunoi temporară au avut loc incendii repetate care au poluat toată zona, autoritățile județene se văd în imposibilitatea de a rezolva problema lacului toxic de levigat care a apărut în luna iulie și care se mărește pe zi ce trece. Activistul Szakáts István a postat mai multe filmări și poze care arată situația gravă de aici.

”Lacul de levigat de la Pata Rât e mai mare ca oricând. A ajuns să inunde și baia cu nămol de sub deal. Celebra stație cu osmoză inversă nu va fi instalată într-o lună, și oricum are o capacitate mai mică decât debitul levigatului”, a scris acesta pe pagina sa de facebook, făcând referire la soluția găsită de cei de la CJ pentru a rezolva această problemă, soluție care însă nu poate fi pusă deocamdată în aplicare deoarece terenul pe care ar urma să fie montată stația este privat.

Posted by Szakáts István on 25 Octombrie 2017

 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu