Consiliul Județean Cluj are ”verde” la construirea Spitalului Regional de Urgență. Mai rămâne ca și Guvernul să fie de acord

Proiect Spitalul Regional de Urgență Cluj. Foto: CJ Cluj

Construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj revine surprinzător în actualitate, după ce, recent, ministrul Sănătății dădea de înțeles că investiția nu va fi realizată mai devreme de 2025. Și, culmea, vestea bună în ce privește spitalul vine tocmai de la Comisia Europeană, care, marți, a transmis Consiliului Județean Cluj o adresă prin care se spune negru pe alb că instituția condusă de Alin Tișe poate să devină titularul proiectului atât de mult discutat, în locul Ministerului Sănătății.

Într-o declarație făcută pentru hotnews.ro, președintele CJ Cluj spune că va încerca să mobilizeze toți președinții de consilii județene din regiunea nord-vest să susțină acest proiect și să ceară Guvernului să cedeze CJ Cluj rolul de beneficiar al proiectului, în condițiile în care “spitalul regional este construit pentru regiunea nord-vest”.

“Am făcut o solicitare către Comisia Europeană în decembrie și am solicitat să ne comunice dacă Consiliul Județean Cluj poate să fie titular de proiect și dacă putem să obținem noi direct banii europeni pentru spitalul regional. Comisia Europeană ne-a răspuns, prin adresa de astăzi, că da, puteți să fiți titular, sunteți eligibili, cu o singură condiție: ca și Guvernul României să dorească asta și anume Guvernul să modifice ghidul. Este o problemă internă a țării dumneavoastră, dacă Guvernul dorește sau nu să modifice ghidul, iar dacă Guvernul dorește să modifice ghidul, Comisia Europeană este de acord ca și consiliile județene să fie titulari de proiect, să primească bani europeni”, spune Alin Tișe.

Voi cere oficial modificarea ghidului de către Guvern, în așa fel încât noi să putem deveni titulari și voi face o adresă către toți președinții de consilii județene din regiunea nord-vest pentru că spitalul regional este construit pentru regiunea nord-vest și să se implice și ei să susțină acest proiect, ca să putem deveni noi titulari și să putem trage bani europeni în mod direct”, a mai precizat Alin Tișe.

Președintele Consiliului Județean Cluj acuză Guvernul României că “a decis deja să ducă proiectul în exercițiul financiar 2021-2025, asta înseamnă că până în 2025 nu se va începe construirea acestui spital. Este o încercare de a duce proiectele după 2021 din cauză că Guvernul nu mai are bani de co-finanțarea proiectelor.”

“Terenul pe care se construiește era proprietatea Consiliului Județean. Am predat acest teren cu titlu gratuit Ministerului Sănătății tocmai pentru a se face spitalul, dar dacă ei tot amână, atunci eu nu mai am niciun interes să dau acest teren gratuit și ei să amâne încă 5 ani – 10 ani până vor construi spitalul. Scopul pentru care s-au predat aceste terenuri a fost acela de a se începe construcția spitalului acum, nu peste 5 ani sau peste 7 ani.”, a mai declarat președintele CJ Cluj.

Ministrul Sănătății: Facem spitalele, dar mai încolo

La sfârșitul anului trecut, ministrul sănătății declara că spitalele regionale din Iași, Craiova și Cluj ar urma să fie construite după anul 2021, însă cu un procent mai mare de co-finanțare din fonduri europene, România solicitând o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni, în exercițiul financiar 2021-2027, de la 50% la 85%.

“Nu s-a întârziat pentru că n-a vrut Guvernul sau n-a vrut Ministerul Sănătății, ci pentru că există niște proceduri pe care acești consultați le-au respectat și pe mine mă mâhnește că anumite comunități locale care nu au fost atât de implicate spun că Ministerul Sănătății și Guvernul nu vor”, declara Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății mai spunea, în decembrie că valoarea unui spital este de 400 de milioane de euro – construcție plus dotare, însă președintele CJ Cluj a susținut că acesta se poate face la jumătate de preț prin parteneriat public privat.

Undă verde sau undă roșie?

Rămâne de văzut cum va gestiona această problemă Guvernul României, dacă se va raporta la interesele proprii, politice și/sau economice, sau la cele ale pacienților, și dacă nu cumva ”unda verde” dată de Comisia Europeană Consiliului Județean va fi transformată de către guvernul Dăncilă într-una roșie.

Rămâne însă o întrebare majoră pe care o adresăm doamnei ministru Pintea, și anume: ce s-a întâmplat cu cele 6 milioane de euro cheltuiți în 2006 pe studiile de fezabilitate aferente celor trei spitale regionale de urgență? Trebuie spus că această dilemă vine în contextul în care același ministru declara recent că pentru fiecare spital în parte același studiu de fezabilitate și proiect tehnic se ridică în prezent la nu mai puțin de 50 de milioane de euro.

Dacă e să ne luăm după ce s-a întâmplat până în prezent, am fi tentați să spunem că miza cade pe cine face studiile de fezabilitate și că nu există aproape deloc o dorință reală de a construi și finaliza spitalele. Continuând raționamentul, interesul major este să se pună mâna pe banii respectivi, ca și în 2006, și aceștia să urmeze un cu totul alt curs. Nu spunem să fie deturnați, pentru că am fi acuzați de rea credință. Și nu ne dorim, nu-i așa?, ca în 2025 să vedem că se fac alte studii de fezabilitate pentru aceleași spitale.

Spital mamut

Spitalul regional de la Cluj ar urma să aibă 849 de paturi:

300 de paturi pentru tratament,

369 de paturi pentru secţiile de chirurgie,

75 de paturi pentru maternitate,

81 de paturi pentru terapie intensivă,

12 paturi pentru mari arși și

12 paturi pentru născuți prematur.

De asemenea, spitalul va dispune de:

23 de săli pentru imagistică medicală,

22 de săli pentru chirurgie,

6 săli pentru proceduri endoscopice,

3 săli pentru chirurgie cardiacă,

3 săli pentru neurologie şi

2 săli pentru cardiologie neinvazivă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu